Eχουν περάσει τρεις εβδομάδες από την εισβολή των ΜΑΤ στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ και την «ανακατάληψη» του κτιρίου και, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, οι διαδικασίες για τη μεταφορά των υπηρεσιών στην Αγία Παρασκευή… έχουν ξεκινήσει. Hδη, σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι εργαζόμενοι στις οικονομικές υπηρεσίες και τη διεύθυνση προσωπικού έχουν κάνει δειλά-δειλά την εμφάνισή τους στα γραφεία του ραδιομεγάρου, ενώ θα ακολουθήσουν οι τεχνικοί και τελευταίοι οι δημοσιογράφοι. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ παραμένουν στο προαύλιο του κτιρίου και όπως οι αρμόδιοι διαβεβαιώνουν τους εργαζoμένους οι διαδικασίες μεταφοράς θα έχουν ολοκληρωθεί ως τις 15 Δεκεμβρίου ή το τέλος του χρόνου.
Η Δημόσια Τηλεόραση συνεχίζει να λειτουργεί σε ένα μετέωρο τοπίο μεταξύ μεταβατικού και μόνιμου, αφού όπως όλα δείχνουν, η κανονική λειτουργία της ΝΕΡΙΤ θα καθυστερήσει αρκετά. Εν τω μεταξύ οι εργαζόμενοι εκεί αναφέρουν ότι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που αντιμετωπίζουν όσοι ασχολούνται με την παραγωγή προγράμματος είναι η γραφειοκρατία, που δεν συγκρίνεται ούτε καν με αυτή της ΕΡΤ, με αποτέλεσμα να πρέπει να περάσει από 10 άτομα μια εκπομπή προτού γίνει πραγματικότητα.
Ο μεταβατικός φορέας, όπως όλα δείχνουν, θα παραμείνει στους δέκτες μας για αρκετό καιρό, διάστημα στο οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί μέσω του υπουργείου Οικονομικών και κάτω από την εποπτεία του αρμόδιου υφυπουργού κ. Παντελή Καψή και της ομάδας του ειδικού διαχειριστή κ. Γκίκα Μάναλη. Να σημειώσουμε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα κανένας οικονομικός απολογισμός για τη λειτουργία της ΔΤ, ούτε έχουν δημοσιοποιηθεί τα κονδύλια που διαχειρίζεται η ομάδα Μάναλη, ούτε αν τα χρήματα αυτά προέρχονται από τα ταμεία της ΕΡΤ ή από άλλες πηγές.
Η ΝΕΡΙΤ… αργεί


Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης είναι η πλήρης λειτουργία της ΝΕΡΙΤ, το οποίο όμως μέχρι στιγμής μάλλον δεν το κερδίζει, καθώς οι διαδικασίες είναι τόσο αργές που δεν αποκλείεται να μην καταφέρει να πιάσει ούτε τον στόχο του προσεχούς Μαρτίου.
Οπως εξηγεί ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Γ. Προκοπάκης, αυτή τη στιγμή «είμαστε στις τελικές συζητήσεις με το υπουργείο Οικονομικών για να κλείσει το θέμα του προϋπολογισμού και να καθορισθεί το ύψος του ανταποδοτικού τέλους».
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιοι προσανατολίζονται στην επιβολή ενός μικρότερου τέλους από αυτό που πλήρωναν οι πολίτες για την ΕΡΤ, αν και παραδέχονται ότι το τελικό αποτέλεσμα, δηλαδή δύο τηλεοπτικά κανάλια, ένας ραδιοφωνικός σταθμός και λίγοι περιφερειακοί είναι αρκετά συρρικνωμένο σε σχέση με την ΕΡΤ.
Οπως επισημαίνει ο κ. Προκοπάκης, από τη στιγμή που θα καταλήξουν στον προϋπολογισμό η εταιρεία θα είναι έτοιμη «κατά 90%» για να προχωρήσει στις προκηρύξεις πρόσληψης προσωπικού, εκ των οποίων η μία θα αφορά 300 εργαζομένους που θα προσληφθούν με τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ (διοικητικοί και τεχνικοί) και η δεύτερη θα αφορά άλλους 300 που θα προσληφθούν εκτός ΑΣΕΠ (δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες). Οι εργαζόμενοι αυτοί θα προσληφθούν με συμβάσεις αορίστου χρόνου και σε αυτούς θα προστεθούν και συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου που θα καλύπτουν πιθανά κενά της εταιρείας.
Ο κ. Προκοπάκης ευελπιστεί ότι η εταιρεία θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει στις αρχές Μαρτίου. «Είμαστε σίγουροι ότι θα είμαστε έτοιμοι, ώστε στις 8 Μαρτίου το προεκλογικό ντιμπέιτ να μεταδοθεί από τη ΝΕΡΙΤ» λέει και προσθέτει ότι αν δεν είναι έτοιμη ως τότε οι προθεσμίες θα μετακυλίσουν για μετά τις εκλογές.
Οι απολυμένοι συνεχίζουν μέσω του Διαδικτύου


Από την πλευρά τους οι πρώην εργαζόμενοι στην ΕΡΤ εξέλεξαν πριν από λίγες ημέρες το Συντονιστικό Οργανο των κινητοποιήσεών τους το οποίο κατέληξε στη δημιουργία εννέα ομάδων εργασίας, οι οποίες θα αναλάβουν διαφορετικούς τομείς, ώστε να καταστεί δυνατή η εκπομπή διαδικτυακού ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού προγράμματος μέσω τουwww.ertopen.com. Πάντως σε όσους έχουν απολυθεί έχουν καταβληθεί μόνο δύο δόσεις από την αποζημίωση που έπρεπε να πάρουν, είναι άγνωστο ακόμη πότε θα εξοφληθούν οι αποζημιώσεις, ενώ περιρρέουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι όσοι προσληφθούν τελικά στη ΝΕΡΙΤ με σύμβαση αορίστου χρόνου μπορεί να τους ζητηθεί να δώσουν πίσω τις αποζημιώσεις που θα έχουν εισπράξει ως τότε.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ