Ο δημιουργός του Παγκόσμιου Ιστού (World Wide Web) Βρετανός Σερ Τιμ Μπέρνερς – Λι, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και σημειώνει ότι η λίγο πολύ δημοκρατικήφύση την οποία είχε ως τώρα το Διαδίκτυο κινδυνεύει από «ένα ογκούμενο κύμα παρακολουθήσεων και λογοκρισίας».

Τις ανησυχίες αυτές εξέφρασε ο σερ Μπέρνερς – Λι στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της ετήσιας έρευνας του Ιδρύματος Παγκόσμιος Ιστός, όσον αφορά στην παγκόσμια λογοκρισία στο Διαδίκτυο.

Όπως προκύπτει από την έρευνα 94% των χωρών που συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο του Ιδρύματος δεν διαθέτουν επαρκείς ελεγκτικούς μηχανισμούς για τις κρατικές υποκλοπές στο Διαδύκτο, ενώ το 30% των κρατών μπλοκάρουν ή φιλτράρουν το πολιτικό περιεχόμενο στο Ίντερνετ. Τα συμπεράσματα της έρευνας καταλήγουν στο ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για αναθεώρηση της σχετικής νομοθεσίας.

Η χώρα μας βρίσκεται στην 26η θέση του δείκτη Web Index για το 2013 και γενικά θεωρείται μία από τις χώρες όπου το διαδίκτυο είναι κατ’ εξοχήν ελεύθερο και ανοικτό για την έκφραση απόψεων. H Ελλάδα βαθμολογείται με 80 μονάδες στην υποκατηγορία «Freedom and Openness» με μία από τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως (συγκριτικά οι ΗΠΑ βαθμολογούνται με 71 και η Βρετανία με 73,5), γεγονός που της δίνει τη 12η θέση παγκοσμίως σε αυτή την υποκατηγορία.

«Ενα από τα πιο ενθαρρυντικά ευρήματα της ετήσιας έκθεσης είναι ότι ο Ιστός και τα κοινωνικά μέσα όλο και περισσότερο παροτρύνουν τους ανθρώπους να οργανωθούν, να αναλάβουν δράση και προσπαθούν να εκθέσουν τις κυβερνητικές παρασπονδίες σε κάθε περιοχή του κόσμου».

Ο διάσημος Βρετανός επιστήμονας σημείωσε ακόμα ότι είναι «ανάγκη να προστατευθούν τα θεμελιώδη δικαιώματα στην ιδιωτικότητα, στην έκφραση της γνώμης και στη συνάθροιση online».

Είπε επίσης ότι οι προσπάθειες των μυστικών υπηρεσιών να παραβιάσουν τα συστήματα online κρυπτογράφησης είναι σχέδια «απαίσια και ανόητα» και ζήτησε καλύτερο έλεγχο στη βρετανική GCHQ και την αμερικανική NSA που συστηματικά υποκλέπτουν online δεδομένα.