Τον γύρο του κόσμου κάνει ήδη η είδηση για τις συλλήψεις του αρχηγού, βουλευτών και μελών της Χρυσής Αυγής, καθώς το ένα μετά το άλλο τα ξένα μέσα ενημέρωσης αρχίζουν να αναμεταδίδουν την είδηση. Τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης εστιάζουν στην εγκληματική δράση μελών του κόμματος και ιδιαίτερα στη δολοφονία του μουσικού Παύλου Φύσσα την οποία και χαρακτηρίζουν καταλυτική για τις εξελίξεις.

«Συνελήφθη ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκος» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος του BBC, ενώ την είδηση δημοσιεύει στην ηλεκτρονική της έκδοση και η εφημερίδα Wall Street Journal. «Πρόκειται για μία άνευ προηγουμένου διάλυση πολιτικού κόμματος» μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC.

«Οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν τον Νεοναζί αρχηγό» σημειώνει το Agence France-Press.

«Η ελληνική αστυνομία συνέλαβε τον αρχηγό και τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού κόμματος ‘Χρυσή Αυγή’ με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, ενώ έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για πολλά άλλα μέλη και βουλευτές του κόμματος» μετέδωσε το Reuters, αναφερόμενο και αυτό στις έρευνες που διεξάγονται σε σχέση με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

«Για πρώτη φορά από το 1974 συλλαμβάνονται βουλευτές. Αν και το κόμμα αρνείται οποιαδήποτε σχέση με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, εντούτοις έχει μειωθεί η απήχησή του στην ελληνική κοινωνία, ενώ η κυβέρνηση προωθεί τη διάλυσή του. Κόμμα με νεοναζιστικές καταβολές, η Χρυσή Αυγή εισήλθε στο Κοινοβούλιο για πρώτη φορά τον Μάιο του 2012, εκμεταλλευόμενη την οικονομική κρίση, την αύξηση της εγκληματικότητας και το αντιμεταναστευτικό κλίμα» αναφέρει το Associated Press.

«Για πρωτοφανή επιχείρηση της ελληνικής αστυνομίας» κάνουν λόγο οι New York Times, που αναφέρουν επίσης ότι είναι η πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση που συλλαμβάνονται βουλευτές ενός κόμματος στην Ελλάδα. «Οι συλλήψεις αποτελούν μέρος μιας ραγδαία διευρυνόμενης εκστρατείας από την κυβέρνηση να πατάξει το αυξανόμενο κύμα του εξτρεμισμού στην Ελλάδα, που τροφοδοτείται από μια καταστροφική οικονομική κρίση. Επιπλέον, η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα διέταξε έρευνα σχετικά με το αν υποστηρικτές ή μέλη της Χρυσής Αυγής – μια από τις πιο βίαιες οργανώσεις της άκρας δεξιάς στην Ευρώπη – έχουν διεισδύσει στις ελληνικές αστυνομικές δυνάμεις» γράφει η εφημερίδα.

«Μένει τώρα να δούμε, αν θα αποδειχθεί ότι η Χρυσή Αυγή ως πολιτικό κόμμα και παραστρατιωτική οργάνωση υπήρξε πράγματι υπαίτια της παραγγελίας είτε της δολοφονίας [του μουσικού Παύλου Φύσσα], είτε άλλων βίαιων πράξεων» γράφει ο ανταποκριτής του Αλ Τζαζίρα στην Αθήνα.

«Η ελληνική αστυνομία συνέλαβε την ηγεσία της ακροδεξιάς εξτρεμιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή» γράφει στην ηλεκτρονική του έκδοση το γερμανικό περιοδικό Spiegel, σημειώνοντας με έμφαση ότι «η ελληνική δικαιοσύνη αποδεικνύεται σοβαρή στον αγώνα κατά του ακροδεξιού εξτρεμισμού». Το περιοδικό τονίζει ότι «οι αρχές, μετά τη δολοφονία του μουσικού Παύλου Φύσσα από μέλος της Χρυσής Αυγής, είχαν δεσμευτεί να διαλευκάνουν την υπόθεση και σήμερα η υπόσχεση αυτή έγινε πράξη. Το πρωί του Σαββάτου υπήρξαν οι πρώτες συνέπειες: Πολλά ηγετικά στελέχη και βουλευτές του κόμματος συνελήφθησαν. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο αρχηγός του κόμματος Νικόλαος Μιχαλολιάκος»

Η σύλληψη του επικεφαλής της Χρυσής Αυγής ήταν πρώτη είδηση στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο Ν-tv. «Μετά τη δολοφονία του αντι-φασίστα ράπερ Παύλου Φύσσα το κύμα γύρισε. Η πολιτική κατεύθυνε την έρευνα και τα στοιχεία βρέθηκαν γρήγορα» σχολιάζει το γερμανικό δίκτυο και προσθέτει: «Η σύλληψη του Μιχαλολιάκου πραγματοποιήθηκε μία ημέρα μετά τις απειλές του για απόσυρση όλων των βουλευτών και των αναπληρωτών τους. Η Χρυσή Αυγή εκπροσωπείται με 18 βουλευτές στο Κοινοβούλιο. Απόσυρσή τους θα οδηγούσε σε εκλογές σε 15 περιφέρειες. Ωστόσο, οι εκλογές μπορεί να διαταράξουν την ισορροπία δυνάμεων στο Κοινοβούλιο, όπου ο κυβερνών συνασπισμός διαθέτει μόνο μια μικρή πλειοψηφία».

Η γαλλική Λε Παριζιέν αναφέρει στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι η ελληνική αντιτρομοκρατική υπηρεσία προχώρησε «σε κύμα συλλήψεων των ηγετικών στελεχών της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, μεταξύ των οποίων και του επικεφαλής του κόμματος Νίκου Μιχαλολιάκου, που έχει το ψευδώνυμο Φύρερ».

Το σύνολο των ιταλικών μέσων ενημέρωσης μεταδίδει από νωρίς σήμερα το πρωί την είδηση της σύλληψης των στελεχών της Χρυσής Αυγής.

«Στην Ελλάδα η άκρα δεξιά τίθεται εκτός παιχνιδιού», αναφέρει η ιταλική εφημερίδα Κορριέρε Ντέλλα Σέρα.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο ‘Ανσα προσθέτει ότι «η Χρυσή Αυγή φέρεται να είναι μια εγκληματική οργάνωση και να συνδέεται με την δολοφονία του Παύλου Φύσσα».

Παράλληλα, η ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, στην ιστοσελίδα της μεταδίδει βίντεο με τραγούδι που ερμηνεύουν φίλοι του Παύλου Φύσσα, ως ύστατο χαίρε στον αδικοχαμένο καλλιτέχνη.

«Από τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, προέκυψε σαφής ανάμειξη του νεοναζιστικού αυτού κόμματος με την δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Ειδικότερα, τα στοιχεία στα χέρια της δικαιοσύνης φέρονται να αποδεικνύουν ότι η Χρυσή Αυγή κινείται βάσει μιας ξεκάθαρης ιεραρχίας που έχει τα χαρακτηριστικά πραγματικής εγκληματικής οργάνωσης», προσθέτει σε σχόλιό του, το ειδησεογραφικό κανάλι Rai News 24.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και δημοσίευμα της εφημερίδας Times στην ηλεκτρονική της έκδοση η οποία επισημαίνει ότι «η ελληνική αστυνομία ερευνά την σύνδεση της Χρυσής Αυγής με την δολοφονία του αντιφασίστα ράπερ Παύλου Φύσσα. Επίσης τονίζει πως «αν και η Χρυσή Αυγή αποτελεί το τρίτο πιο δημοφιλές κόμμα στην Ελλάδα, έχει χάσει την δημοτικότητα της μετά την δολοφονία του Φύσσα».

Ανάλογο δημοσίευμα έχει και η εφημερίδα Guardian η οποία επισημαίνει ότι συνολικά έχουν εκδοθεί 35 εντάλματα συλλήψεως. Ενώ παράλληλα τονίζει ότι πρόκειται για την πρώτη σύλληψη αρχηγού κόμματος στην Ελλάδα μετά το 1974.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αίσθηση προκάλεσε χθες βίντεο που ανέβασε στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα Guardian. Σε αυτό μια Ελληνίδα κατηγορεί δύο μέλη της Χρυσής Αυγής ότι της επιτέθηκαν με μαχαίρι στο πρόσωπο και τα χέρια «μια μέρα μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα επειδή φορούσε μπλούζα με αντιφασιστικά συνθήματα», όπως εξηγεί χαρακτηριστικά η ίδια.

Η Daily Telegraph με την σειρά της επισημαίνει ότι οι συλλήψεις έγιναν μια μέρα μετά τις απειλές παραιτήσεων βουλευτών της Χρυσής Αυγής. «Μια τέτοια εξέλιξη» παρατηρεί ο αρθρογράφος «θα μπορούσε να προκαλέσει εκλογές».