Απόψε, Πέμπτη, μεταξύ 9-10 το βράδυ, εκδίδεται η απόφαση του Συμβουλίου Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας για την νομιμότητα ή μη της κοινής υπουργικής απόφασης, που έβαλε λουκέτο στην ΕΡΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να εκδόσει άμεσα την απόφαση, γεγονός που σημαίνει ότι η δημοσιοποίησή της είναι πολύ πιθανό να συμπέσει χρονικά με τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών.

Στις 6 το απόγευμα θα γίνουν δεκτές οι δύο πλευρές από το ΣτΕ για να ακουστούν τα επιχειρήματά τους. Οι δικαστές, που θα αποφασίσουν για την αίτηση αναστολής της ΠΟΣΠΕΡΤ, εκτός από τον πρόεδρο του ΣτΕ κ. Κωνσταντίνο Μενουδάκο και τον εισηγητή, κ. Κων. Κουσούλη, είναι η κυρία Μαρία Καραμανώφ και οι κκ. Νικόλαος Ρόζος και Μιχάλης Βηλαράς.

Και τους τρεις επέλεξε ο πρόεδρος του ΣτΕ, όπως ορίζει ο νόμος και προέρχονται από το Ε΄τμήμα του δικαστηρίου, από όπου προέρχεται και ο πρόεδρος, ο οποίος αποχωρεί σε 10 ημέρες ακριβώς, λόγω συνταξιοδότησης.

Στις 6 το απόγευμα ο Πρόεδροςθα δεχτεί και τις δυο πλευρές (ΠΟΣΠΕΡΤ – υπουργείο Οικονομικών), προκειμένου να εκδώσει την απόφαση του.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών η νέα απόφαση για το μέλλον των εργαζομένων στην ΕΡΤ και για τον χρόνο επαναλειτουργίας της θα είναι λεπτομερώς αιτιολογημένη, θα αναφέρεται πάντως μόνο στη νομιμότητα ή μη της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), που έβαλε λουκέτο στη δημόσια ραδιοτηλεόραση και όχι στην Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου που αφορά και άλλους οργανισμούς του Δημοσίου.

Οι ίδιες εκτιμήσεις έλεγαν ότι κατά 90% η αναστολή της απόφασης θα δοθεί υπέρ των εργαζομένων, αλλά στο πνεύμα της προσωρινής διαταγής. Τυπικά βέβαια μπορεί να απορριφθεί η αίτηση αναστολής, αν δεν συγκεντρωθεί η απαραίτητη πλειοψηφία. Θεσμικοί παράγοντες ελπίζουν ότι με τη νέα απόφαση το Συμβούλιο Αναστολών θα κρίνει τα εξής ζητήματα:

– Ποιος δημόσιος φορέας μπορεί να επαναλειτουργήσει άμεσα την δημόσια ραδιοτηλεόραση και αν η απόφαση καλύπτει και τη ραδιοτηλεόραση και τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες οι μουσικοί της ΕΡΤ θα παίζουν έξω από το ΣτΕ στην Πανεπιστημίου.

– Πως μπορεί να διασφαλιστεί η επαναλειτουργία της ραδιοτηλεόρασης και τι αυτή θα περιλαμβάνει. Από ποιους εργαζόμενους θα γίνει, όταν ο φορέας ΕΡΤ καταργήθηκε και μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, με επικύρωση και από την προσωρινή απόφαση του ΣτΕ το βράδυ της Δευτέρας.

– Σε ποια άρθρα και του ελληνικού Συντάγματος προσκρούει η μη λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και αν το «μαύρο» αντιτίθεται και στον Χάρτη θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

– Πως θα χρησιμοποιηθεί η περιουσία της ΕΡΤ, τα στούντιο, καθώς και οι συχνότητες, που πρέπει να επανεκπέμψουν.
– Δεν μπορεί να αποφανθεί το Στε για τους εργαζόμενους, λένε κάποιοι, σε περίπτωση που αποφασίσει, όπως στην προσωρινή διαταγή, ότι ορθώς καταργήθηκε από την ΚΥΑ η ΕΡΤ ως νομικός φορέας.

Από την πλευρά της ΠΟΣΠΕΡΤ θα ζητηθεί διεύρυνση της προσωρινής διαταγής και στην προστασία των εργαζομένων, αφού όπως λένε και η κυβέρνηση κάνει λόγο για αξιοποίηση του προσωπικού της ΕΡΤ.

Την εξέλιξη της άμεσης συνεδρίασης του τμήματος Αναστολών του ΣτΕ πολιτικοί κύκλοι την βρήκαν πολύ ενδιαφέρουσα.

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ προγραμματίζουν συγκέντρωση έξω από το κτίριο του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 17:00.