Εκατοντάδες Αθηναίοι βρίσκονται από το πρωί Τετάρτης στο προαύλιο του Ραδιομεγάρου της Αγίας Παρασκευής, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης αλλά και συμπαράστασης στην προσπάθεια των εργαζόμενων να κρατήσουν το πρόγραμμα ζωντανό.

Σύμφωνα με πληροφορίες η EBU βρίσκεται σε επικοινωνία με τους πρώην εργαζόμενους της ΕΡΤ και τους παραχωρεί δορυφορική συχνότητα ώστε να μπορούν να εκπέμπουν πρόγραμμα και να μεταδίδεται δορυφορικά.

Ξεκίνησε και η συναυλία με την Ορχήστρα της ΕΡΤ, η οποία καθυστέρησε λόγω κακοκαιρίας. Πολύς κόσμος έχει συγκεντρωθεί στο Ραδιομέγαρο, από το εσωτερικό του οποίου υπό τη διεύθυνση του κ. Ανδρέα Πυλαρινού παίζει η ορχήστρα καθώς τα όργανα δεν πρέπει να εκτεθούν στη βροχή. Υπάρχει πρόνοια πάντως και οι συγκεντρωμένοι στο προαύλιο της ΕΡΤ έχουν ήχο από τη συναυλία.

Εν τω μεταξύ σσυγκεντρώσεις προγραμματίζονται και πραγματοποιούνται σε εγκαταστάσεις της ΕΡΤ σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Η πλειοψηφία των εργαζομένων παραμένει στο Ραδιομέγαρο από το απόγευμα της Τρίτης οπότε και ανακοινώθηκε η κυβερνητική απόφαση για το λουκέτο.

Στο εσωτερικό της ΕΡΤ σήμερα έχουν πρόσβαση μόνο οι εργαζόμενοι που διαθέτουν κάρτα εισόδου και οι δημοσιογράφοι, υπάρχει αυξημένη περιφρούρηση στους χώρους του αρχείου, του αρχείου τεκμηρίωσης και σε όλους τους εσωτερικούς χώρους της ΕΡΤ ώστε να μη δοθεί η αφορμή στην κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τη ασφάλεια του κτηρίου ως δικαιολογία αστυνομικής επέμβασης.

Αλλά, όπως λένε και οι εργαζόμενοι «και για να διαφυλάξουμε την περιουσία της ΕΡΤ που είναι και περιουσία του ελληνικού λαού».

Εν τω μεταξύ τα τηλέφωνα στο τηλεφωνικό κέντρο της ΕΡΤ έχουν πάρει φωτιά. Εκατοντάδες έλληνες από όλες τις χώρες του εξωτερικού όπου ζουν ομογενείς, με μηνύματα συμπαράστασης αλλά και οργής για την αποκοπή τους από την Ελλάδα αφού το δορυφορικό τηλεοπτικό πρόγραμμα της ΕΡΤ και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί της ήταν η μοναδική τους γέφυρα επικοινωνίας με την Ελλάδα. Οι γαλλικές ενώσεις των δημοσιογράφων και εργαζομένων στα; Ραδιοτηλεοπτικά μέσα οεργανώνουν σήμερα Τετάρτη, στις 18.30, συγκέντρωση έξω από την ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι.
Αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα της ΕΡΤ μεταδίδεται μέσω του διαδικτύου, αν και με διακοπές, από την ιστοσελίδα ert.gr και από το κανάλι 11 του αναλογικού φάσματος που εκπέμπει από την Πάρνηθα. Οπως λένε εργαζόμενοι «το πιο ενθαρρυντικό στην υπόθεση είναι η αντίδραση του κόσμου. Δεν περιμέναμε ότι το χθεσινό μας κάλεσμα θα είχε τέτοια ανταπόκριση. Φαίνεται ότι τελικά η απαξίωση της ΕΡΤ για την οποία τόσο πολύ προσπάθησε αυτή η κυβέρνηση δεν είχε αντίκρισμα στην κοινωνία».

Ακύρωση συναυλίας της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών

Τη ριζική τους αντίθεση εκφράζουν οι μουσικοί της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (ΚΟΑ) με το κλείσιμο της ελεύθερης δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης και το κλείσιμο των ιστορικών μουσικών συνόλων της. Δεδομένου ότι δεν υφίσταται πλέον η Χορωδία της ΕΡΤ, ανακοίνωσε ότι η προγραμματισμένη συναυλία της ΚΟΑ στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών την Παρασκευή 14 Ιουνίου δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Tο σήμα της ΕΡΤ επανήλθε στη Βορειοανατολική Αττική. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΡΤ σε συνεργασία με την EBU την ένωση των δημόσιων ευρωπαϊκών τηλεόρασης μεταδίδει πλέον ψηφιακό σήμα στη Βορειοανατολική Αττική και δορυφορικά σε όλη την Ελλάδα.

Για τη λήψη του δορυφορικού σήματος είναι προυπόθεση η κατοχή δορυφορικού πιάτου.

Παρακολουθείστε το πρόγραμμα που μεταδίδει η ΝΕΤ στην ιστοσελίδα της EBU