Οξύτατες αντιδράσεις, οι οποίες δεν περιορίζονται μόνο στο εσωτερικό της χώρας, προκαλεί η αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να «βάλει λουκέτο» στην κρατική τηλεόραση, όπως αποκαλύπτουν τα χθεσινά, αλλά και σημερινά δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, με αποκορύφωμα τον γαλλικό «Le Monde». Η γαλλική εφημερίδα επέλεξε να προβάλλει το συγκεκριμένο θέμα στο πρωτοσέλιδο της ηλεκτρονικής της έκδοσης το πρωί της Τετάρτης, με φωτογραφία του «τελευταίου δελτίου» που παρουσίασε χθες η Ελλη Στάη και τον χαρακτηριστικό τίτλο «Η ελληνική κυβέρνηση κλείνει βιαίως την κρατική τηλεόραση», υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, την επίσημη ανακοίνωση διαμαρτυρίας που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ενωση, με την οποία ζητείται η άμεση ανάκληση της απόφασης από την κυβέρνηση Σαμαρά.

«Ξαναέρχεται η Χούντα»…

Σε άλλο άρθρο που δημοσιεύει ο Le Monde σχετικά με το θέμα, γίνεται εξάλλου λόγος για κίνηση πρωτοφανή, «ακόμα και για τα δεδομένα της Χούντας», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα ο Κωνσταντίνος Ζαμπούνης, τενόρος στην κρατική ορχήστρα της ΕΡΤ.

«Στις 22:11», (σσ ώρα Γαλλίας) γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, «οι οθόνες των τριών καναλιών σταμάτησαν να εκπέμπουν μετά από σύντομη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου με την οποία ανακοινώθηκε το άμεσο κλείσιμο της, κατηγορούμενης για κακή και σκανδαλώδη διαχείριση, κρατικής τηλεόρασης». «Ολα σταμάτησαν, η τηλεόραση, το ραδιόφωνο, η χορωδία», λέει ο Ζαμπούνης, ο οποίος είχε μεταβεί στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ θεωρώντας ότι η προγραμματισμένη για την Παρασκευή συναυλία της κρατικής ορχήστρας θα πραγματοποιούνταν κανονικά. «Για μένα αυτό δεν είναι δημοκρατία. Είναι χούντα, το αντίθετο της δημοκρατίας», υποστηρίζει ο Ζαμπούνης. Αυτός άλλωστε είναι και ο τίτλος του δεύτερου άρθρου του Le Monde για το συγκεκριμένο θέμα, «Κλείσιμο της ΕΡΤ: Πρωτοφανής κίνηση ακόμα και για τη Χούντα».

Κινούμενη στο ίδιο μήκος πνεύματος, η γαλλική εφημερίδα υποστηρίζει ότι κάποιοι πίστευαν στην αρχή ότι οι εργαζόμενοι θα ανέτρεπαν την αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά φρουρώντας και διαφυλάσσοντας οι ίδιοι της εγκαταστάσεις της κρατικής τηλεόρασης, κάτι που ήταν ωστόσο, αδύνατο να γίνει καθώς, όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, οι αρχές επέλεξαν να θέσουν εκτός της λειτουργίας την κεντρική κεραία στον Υμητό.

«Ούτε στη Ρουμανία του Τσαουσέσκου…»

«Κανένας δεν ανέμενε ένα λουκέτο με τέτοιο ξαφνικό τρόπο σε έναν ραδιοτηλεοπτικό όμιλο, ο οποίος παρά τα χαμηλά ποσοστά τηλεθέασης, συχνά κάτω από 10%, ήταν εξαιρετικά επωφελής για τον κόσμο του πολιτισμού», επισημαίνει η εφημερίδα.

Χαρακτηριστικά είναι και τα λόγια του επικεφαλής του σωματείου των εργαζομένων Παναγιώτη Καλφαγιάννη, ο οποίος τονίζει ότι η «παράνομη» και «καταχρηστική» κίνηση της κυβέρνησης δεν είχε ούτε συνταγματική βάση, ούτε την έγκριση του ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου». «Εχουμε μία κυβέρνηση που θυμίζει περισσότερο τη Ρουμανία του Τσαουσάσκου, παρά μία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση», λέει χαρακτηριστικά.

Το ίδιο, υποστηρίζει σαφώς και ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, γενικός διευθυντής του ραδιοφώνου της ΕΡΤ, ενός μέσου, όπως επισημαίνει ο «Le Monde», με 19 σταθμούς τοπικής εμβέλειας, επτά εθνικής και έναν που εκπέμπει για την ελληνική διασπορά, για την οποία έχει και εξαιρετικό χαρακτήρα.

«Πρόκειται για κάτι που δεν είχε ξαναγίνει ποτέ, ακόμα και κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Λένε ότι η κρατική τηλεόραση θα λειτουργήσει πάλι το Σεπτέμβριο, αλλά στην Ελλάδα ισχύει το “ουδέν μονιμότερον του προσωρινού”, όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημητρίου.