από metereologos.gr
Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018
 
 

Πώς βλέπουν οι πολίτες τους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ

Ερευνα του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Ποιοτική Δημοσιογραφία και Νέες Τεχνολογίες»
Πώς βλέπουν οι πολίτες τους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

«Οποιος ελεύθερα δημοσιογραφεί, δημοσιογραφεί καλά».

Η παράφραση της φράσης του Ρήγα Φεραίου, κομίζει μήνυμα στην εποχή που η ελευθερία του Τύπου τίθεται εν αμφιβόλω σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Η 3η Μαϊου έχει οριστεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως η ημέρα Εορτασμού (σε κάποιες περιπτώσεις αναπόλησης) της Ελευθερίας του Τύπου και σε αυτό το πλαίσιο οι φοιτητές της ομάδας «Τέσσερα» του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Ποιοτική Δημοσιογραφία και Νέες Τεχνολογίες» (www.qjnt.gr), πραγματοποίησαν μια σειρά από δράσεις οι οποίες ολοκληρώνονται στα τέλη Μαϊου.
 

Σε αυτές συγκαταλέγονται σειρά ραδιοφωνικών εκπομπών στην ΕΡΑ στις οποίες ανταποκρίθηκε με ιδιαίτερη θέρμη ο κόσμος με τηλεφωνήματα και ερωτήματα που έδειχναν την ανησυχία του αλλά και ένα ντοκιμαντέρ που θα φιλοξενηθεί σε κάποιο από τα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια. Παράλληλα, η συζήτηση #PressFreedomDay στο Twitter είναι σε εξέλιξη και παραμένει ενεργή, όσο υπάρχουν άνθρωποι που ανησυχούν για θέματα ελευθεροτυπίας, με σκοπό να παρουσιαστεί ψηφιακά μέσω του εργαλείου Storify αλλά και να αξιοποιηθεί μέσα από τα social media.

Στο πλαίσιό της, ογδόντα δημοσιογράφοι απάντησαν σε σχετικές ερωτήσεις βοηθώντας τους φοιτητές να ανιχνεύσουν που εντάσσεται η Ελλάδα στον παγκόσμιου «χάρτη» της ελευθεροτυπίας, ενώ οκτακόσιοι πολίτες έδειξαν ανοιχτά τον προβληματισμό τους, απαντώντας στα αντίστοιχα ερωτηματολόγια συνθέτοντας ουσιαστικά ένα εικονικό συνέδριο ανοιχτού διαλόγου στο Twitter το οποίο αποτελεί μία καινοτόμο δράση με εκπαιδευτικό χαρακτήρα που αποσκοπεί στη σύνθεση απόψεων για το νέο τοπίο του Τύπου, την ελευθερία του, τις νέες τεχνολογίες και πως όλα αυτά επηρεάζουν και αλλάζουν τους τρόπους που επικοινωνούμε και ενημερωνόμαστε.

Ο διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος Μάριος Νόττας με αφορμή τα ευρήματα της έρευνας, αναφέρει ότι «οι δημοσιογράφοι που έκαναν την μετάβαση στο Διαδίκτυο, κουβάλησαν μαζί την όποια αξιοπιστία τους, μολονότι το Ιντερνετ τους έδωσε την δυνατότητα να προσεγγίσουν ένα απολύτως "νεό" κοινό. Η αξιοπιστία των νέων Μέσων υπερισχύει των παραδοσιακών. Φυσικά αυτό οφείλεται στο ότι επιτρέπουν την διάδραση, τον άμεσο σχολιασμό, την κριτική, ακόμη και αν αυτές οι δυνατότητες δεν υποβοηθούν πάντα την ποιότητα περιεχομένου». Συγκεκριμένα, το 87,39% του κοινού απάντησε ότι ένας δημοσιογράφος εκφράζεται πιο ελεύθερα στο διαδικτυακό περιβάλλον. Στο άλλο άκρο; Η τηλεόραση. Μόλις το 0,5% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι μπροστά στο γυαλί είναι δυνατή η ελευθερία της έκφρασης.

«Σε σχέση με το σοβαρότατο θέμα της αξιοπιστίας μεταξύ Ιντερνετ και παραδοσιακών Μέσων, διαπιστώσαμε πως οι πολίτες με τεράστια διαφορά εμπιστεύονται το πρώτο». Το 89,7% του κοινού απάντησε ότι το προτιμά έναντι του υπόλοιπου 10,3% που προτιμά να ενημερώνεται από την τηλεόραση (2,74%), το ραδιόφωνο (3,86%) και τα έντυπα (3,73%) μαζί.

«Η ελευθερία του Τύπου και η ποιότητα της παραγόμενης δημοσιογραφίας έχουν άμεση σχέση με τα οικονομικά μεγέθη. Για να μιλήσουμε για ανεξάρτητο Τύπο δηλαδή για Δημοκρατία και ποιότητα ζωής πρέπει να έχουμε χειραφετημένο τύπο, δηλαδή βιώσιμο, απεξαρτημένο από τρίτους χρηματοδότες και οργανωμένα συμφέροντα. Σε μια ιδανική κοινωνία, ο Τύπος μπορεί να αγνοεί τα κέντρα εξουσίας. Αυτό γίνεται μόνον αν υπάρξουν πόροι, ίσως πέρα από τη "παραδοσιακή" διαφήμιση και την πώληση φύλλων/συνδρομών. Οι μέθοδοι ερευνώνται, κάπου εφαρόζονται πειραματικά, είναι σύνθετες ακόμη και πειραματικές, και πάντως σίγουρα πιο "στοχευμένες" » συμπληρώνει ο διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος.

Ανησυχία προκαλεί το συντριπτικό 96,74% των πολιτών που απάντησαν και πιστεύουν ότι οι δημοσιογράφοι καθοδηγούνται. Ομως, πλέον το Διαδίκτυο είναι το πεδίο στο οποίο οι δημοσιογράφοι καλούνται να ανατρέψουν αυτό το ποσοστό.

Επίσης, ειδικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το κανάλι www.youtube.com/user/PressFreedomDay το οποίο φιλοξενεί υλικό από τις συνεντεύξεις που προέκυψαν από τη συνάντηση είκοσι φοιτητών του qjnt στη Βιέννη με υψηλόβαθμα στελέχη και υπεύθυνους ψηφιακών εκδόσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εκδοτών Διαδικτύου.

Όλα τα παραπάνω μπορείτε να βρείτε συγκεντρωμένα στον ιστότοπο της δράσης www.pressfreedomday.com.

Tι είναι το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ποιοτική Δημοσιογραφία και Νέες Τεχνολογίες»
Το πρόγραμμα αναπτύχθηκε με πρωτοβουλία πανεπιστημιακών από την Ελλάδα και την Αυστρία ως μετεξέλιξη του προγράμματος «Qualitat Journalismus» του Αυστριακού  Πανεπιστημίου DUK και αργότερα, το 2006, δημιουργήθηκε η σύμπραξη που έχει την ευθύνη για το ελληνικό σκέλος του προγράμματος. Σε αυτήν συνεργούν το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» (της ΓΓ Έρευνας Τεχνολογίας του Υπ. Παιδείας), το Αυστριακό DUK,  το «Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Α.Β. Μπότση», με την επιστημονική υποστήριξη του Εργαστηρίου Επικοινωνίας και Τεχνολογίας ΜΜΕ του ΕΜΠ. Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα διαρκεί δύο χρόνια στο ΕΜΠ στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου και στο campus του DUK στην Βιέννη.

Απευθύνεται κυρίως σε επαγγελματίες δημοσιογράφους, με καριέρα σε εξέλιξη, δίγλωσσους, με πανεπιστημιακές σπουδές κατά προτίμηση στις ανθρωπιστικές επιστήμες. Με ειδικές διαδικασίες γίνονται δεκτά μέλη της ΕΣΗΕΑ και των άλλων επαγγελματικών ενώσεων.

Αφιέρωμα του Guardian στην ελευθερία του ΤύπουMedia περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (3)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  One more perspective on greek media freedom | 05/06/2013 16:12
  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=317446928355108
  Omikron Project
  απάντηση00
   
   
  Ο ΚΟΣΜΟΣ ΞΕΡΕΙ | 26/05/2013 09:14
  Δεν μας λένε τίποτε αυτές οι ποσοτικές αναλύσεις του δημοσιογραφικού σκηνικού. Απολύτως τίποτε. Τα πράγματα, τα γεγονότα, έχουν ονοματεπώνυμο. Υπάρχουν σωστοί και χρήσιμοι δημοσιογράφοι, όπως υπάρχουν και άχρηστα λαμόγια. Όλοι και όλα έχουν το όνομά τους. Ο κόσμος αξιολογεί ΕΠΩΝΥΜΩΣ. Άλλος είναι ο Τράγκας και ο Αναστασιάδης, και άλλος είναι ο Πορτοσάλτε, για παράδειγμα. Ο κόσμος αντιλαμβάνεται και γνωρίζει πλέον πολύ καλά "τι και γιατί" του σερβίρει ο καθένας από αυτούς που γράφουν ή μιλάνε καθημερινά στα "μέσα". Ξέρει καλά τι συμβαίνει στην ΕΣΗΕΑ και στην ΕΡΤ, καθώς και στα ιδιωτικά κανάλια και τις εφημερίδες των διαφόρων μεγαλοκαρχαριών της ενημέρωσης. Το κύκλωμα είναι σαθρό...
  ΣΝΠ
  απάντηση22
   
   
  ΤΟ ΠΙΟ ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ.......... | 25/05/2013 20:00
  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ. ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΡΑΓΕ???? ΓΙΑ ΝΑΤΟ ΜΑΘΕΙΣ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ, ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΜΙΑ ΖΩΝΤΑΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ ( ΙΔΑΙΤΕΡΑ ΔΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ) . ΟΙ δημοσιογραφοι ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ. ΟΠΟΙΟΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ,ΑΠΛΑ ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΕΙ!!!!
  TRIPOLITIS
  απάντηση191