Το 1968 ένας από τους πρωταγωνιστές στην ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ «2001 –Η Οδύσσεια του Διαστήματος» διαβάζει τα νέα της ημέρας από τον πλανήτη Γη στο NewsPad, μια ηλεκτρονική συσκευή που μοιάζει με τους σημερινούς υπολογιστές-ταμπλέτες. Μερικές δεκαετίες αργότερα αυτό που ήταν ένας οραματισμός της επιστημονικής φαντασίας έχει γίνει αναπόσπαστο εργαλείο της καθημερινότητάς μας δίνοντάς μας τη δυνατότητα όχι μόνο να ενημερωθούμε αλλά να οργανώσουμε τη ζωή μας, να διασκεδάσουμε, να εργαστούμε εξ αποστάσεως ή ακόμα και να γνωρίσουμε τον έρωτα της ζωής μας. Εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο θεωρούν τους υπολογιστές-ταμπλέτες όχι απλά ένα ακόμα γκάτζετ της ηλεκτρονικής εποχής αλλά ένα αναπόσπαστο εργαλείο που κάνει τη ζωή πιο εύκολη αλλά και απείρως πιο ενδιαφέρουσα.
Οταν το 2005 η εταιρεία Nokia παρουσίασε το Nokia 770, το πρώτο Internet Tablet, η «επανάσταση» είχε αρχίσει, αλλά ήταν τον Απρίλιο του 2010 όταν η εταιρεία Apple λανσάρισε το πρώτο iPad που έγινε η μεγάλη «έκρηξη» στην αγορά των tablets. Το μικρό μέγεθος, ο μοντέρνος σχεδιασμός και οι δυνατότητες που η νέα συσκευή έδινε στους χρήστες έκαναν τα iPad το αγαπημένο γκάτζετ για εκατομμύρια χρήστες. Ξαφνικά έγινε το απαραίτητο εργαλείο για πολλούς επαγγελματίες που ανακάλυπταν σε αυτό έναν υπεραπλουστευμένο τρόπο για άμεση πρόσβαση σε ενημερωτικές ιστοσελίδες, στο προσωπικό τους αρχείο, σε βίντεο και κινηματογραφικές ταινίες και σε χιλιάδες «εφαρμογές» (apps) με τη βοήθεια των οποίων μπορούσαν να δημιουργήσουν το δικό τους θαυμαστό «ηλεκτρονικό οικοσύστημα».
Ενημέρωση on the go
Μία από τις πιο σημαντικές αλλαγές που οι υπολογιστές-ταμπλέτες έχουν φέρει στη ζωή μας είναι ότι η ενημέρωσή μας, για την οποία μέχρι πρότινος εξαρτιόμασταν από την τηλεόραση, τις εφημερίδες ή από το Διαδίκτυο στις οικίες και στα γραφεία μας, είναι πια στη διάθεσή μας με το πάτημα ενός πλήκτρου όπου και αν βρισκόμαστε, ακόμα και εν κινήσει σε ιδιωτικά ή δημόσια μέσα μεταφοράς.
Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή δημοσιογραφικός οργανισμός στον πλανήτη που να μη διαθέτει εφαρμογές με τις οποίες οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενό του μέσω μιας ταμπλέτας. Οι μεγαλύτερες εφημερίδες, τα πιο σημαντικά περιοδικά, τηλεοπτικά δίκτυα και ενημερωτικοί κολοσσοί προσφέρουν αυτές τις εφαρμογές δωρεάν ή με ελάχιστο αντίτιμο παρέχοντας τη δυνατότητα στους χρήστες όχι μόνο να ενημερωθούν αλλά και να σχολιάσουν τις ειδήσεις ή να τις μοιραστούν με φίλους και γνωστούς στα κοινωνικά δίκτυα. Ταυτόχρονα οι τεχνικές προδιαγραφές των tablets έχουν φέρει επανάσταση στην παραγωγή των ειδήσεων, με αποτέλεσμα ο Τύπος να βασίζεται όλο και περισσότερο σε βίντεο και εικόνα κάνοντας την ενημέρωση μια δραστηριότητα όχι μόνο ωφέλιμη αλλά πιο ζωντανή και πιο διασκεδαστική.
Phablets: Το επόμενο κύμα
Ως πριν από λίγο καιρό η κυριαρχία της Apple στην αγορά των tablets εθεωρείτο αδιαμφισβήτητη. Ηταν η πιο κερδοφόρα επιχείρηση στον πλανήτη και πολλοί αναλυτές προέβλεπαν ότι πολύ σύντομα θα ήταν η πρώτη εταιρεία στον κόσμο με τζίρο που θα ξεπερνούσε το 1 τρισ. δολάρια. Σήμερα όμως τα πράγματα είναι λιγότερο ρόδινα για την Apple και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι για πρώτη φορά οι ανταγωνιστές της κάνουν καλύτερη δουλειά σε αυτό που κάποτε ήταν σχεδόν αποκλειστικότητά της : δηλαδή, στο να προφητεύει ανάγκες που δεν γνωρίζαμε ότι είχαμε και να φροντίζει να τις ικανοποιεί. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Galaxy Note της Samsung, ένα υβρίδιο μεταξύ tablet και έξυπνου κινητού τηλεφώνου που αποκαλείται «phablet». Είναι μεγαλύτερο από ένα smartphone, μικρότερο από μία ταμπλέτα, οι πωλήσεις του σημειώνουν εντυπωσιακή αύξηση στις αγορές της Ασίας και «ροκανίζουν» τις πωλήσεις τόσο του iPhone όσο και του iPad.
Android και iOS
Οι δύο μεγάλοι «παίκτες» στην αγορά των λειτουργικών συστημάτων με τα οποία «τρέχουν» τα tablets είναι το Android και το iOS. Το Android είναι το πλέον ευρέως διαδεδομένο σύστημα παγκοσμίως. Το γεγονός ότι βασίζεται σε κώδικα που είναι ελεύθερα προσβάσιμος δίνει τη δυνατότητα σε προγραμματιστές από ολόκληρο τον κόσμο να αναπτύσσουν εφαρμογές με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Τον Οκτώβριο του 2012 υπήρχαν 700.000 εφαρμογές για το σύστημα Android.
Το iOS είναι το σύστημα που σχεδίασε και παρουσίασε η Apple τον Ιούνιο του 2007 και με το οποίο λειτουργούν οι συσκευές της εταιρείας. Στα τέλη του 2011 με iOS λειτουργούσαν το 60% των έξυπνων κινητών και των tablets. Εναν χρόνο αργότερα στα τέλη του 2012 το ποσοστό αυτό είχε πέσει στο 21% για τα smartphones και στο 43% για τα tablets. Το βασικό μειονέκτημά του είναι ότι είναι κλειστό σύστημα και οι εφαρμογές που το συνοδεύουν περνούν από το «μικροσκόπιο» της Apple. Εκτός από τα δύο αυτά συστήματα, υπάρχει το λειτουργικό σύστημα Windows για τις συσκευές της Microsoft και το λειτουργικό σύστημα το οποίο συνοδεύει τα tablets της BlackBerry.

Εφαρμογές παντού!
Μπορεί να φαίνεται ότι μας συντροφεύουν μια ζωή, η αλήθεια είναι όμως ότι τα «έξυπνα» τετραγωνάκια-«πολυεργαλεία» που κοσμούν τις οθόνες των κινητών και των ταμπλετών μας γεννήθηκαν μόλις πριν από πέντε χρόνια. Τον χορό στο γαϊτανάκι των ηλεκτρονικών «σουπερμάρκετ» εφαρμογών έσυρε η Apple ανοίγοντας το App Store στις 10 Ιουλίου 2008 με μόλις 500 εφαρμογές στο ενεργητικό της. Μέσα σε λίγα χρόνια και σε συνδυασμό με το «μπουμπούκιασμα» και άλλων εικονικών υπεραγορών (Android Market που θα μετονομαστεί σε Google Play, BlackBerry App World, OviStore που θα συνεργαστεί με το Windows Phone Marketplace) ο κόσμος πλημμύρισε με εκατομμύρια apps για κάθε χρήση, γούστο και τσέπη.
Και τι θα ήταν τα smartphones και τα tablets χωρίς εφαρμογές; Tabul ras! Κάποια από τα apps που κυκλοφορούν εκεί έξω είναι σαν έξυπνα ελβετικά σουγιαδάκια μεταμορφώνοντας τη συσκευή σε πανίσχυρο «βοηθό» για μικρούς και μεγάλους, ικανό να προσφέρει εκπαιδευτικό πλούτο, πολύτιμη παρέα, δημιουργική απασχόληση, διαρκή ενημέρωση και επικοινωνία.
Η διαδικτυακή επανάσταση έβαλε τις εφαρμογές για τα καλά στη ζωή μας. Χάρη στις έξυπνες φορητές συσκευές μας έχουμε πλέον τη δυνατότητα να είμαστε διαρκώς συνδεδεμένοι με το «υπερπέραν», να μιλάμε με όλους και για όλα, να κολυμπάμε σε έναν ατελείωτο ωκεανό δεδομένων και μαζί να καλλιεργούμε έναν «κήπο» από εφαρμογές π.χ. στην οθόνη της ταμπλέτας μας. Γιατί οι εφαρμογές μπορεί να μη χρειάζονται λίπασμα, απαιτούν όμως τη δική τους φροντίδα υπό μορφή συχνών ενημερώσεων.
10 εφαρμογές που κάνουν την ταμπλέτα… πολυεργαλείο

Google Sky Map

Το να μπορεί κάποιος να θυμάται τα αμέτρητα ονόματα των άστρων που στολίζουν τον νυχτερινό ουρανό αποτελεί σίγουρα μια εντυπωσιακή ικανότητα. Το Google Sky Map είναι η εφαρμογή που υπόσχεται να χαρίσει στους χρήστες της λίγη από τη ζηλευτή σοφία των αστρονόμων. Το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να στρέψουν την κάμερα της συσκευής τους προς τον έναστρο ουρανό. Χάρη στο σύστημα GPS η εφαρμογή αναγνωρίζει τη θέση των αστερισμών παρουσιάζοντας στην οθόνη τις νοητές γραμμές που σχηματίζουν την εικόνα τους, ενώ εμφανίζει την ονομασία τους.
Android – Δωρεάν
VenziniGR
Με τις τιμές των καυσίμων να έχουν σκαρφαλώσει στα ύψη, οι καταναλωτές οφείλουν να εξετάζουν τις επιλογές τους. Η ελληνική εφαρμογή VenziniGR επιτρέπει στον χρήστη να βλέπει σε χάρτη ή λίστα τις τελικές τιμές της βενζίνης, του πετρελαίου και του υγραερίου κίνησης κοντινών του πρατηρίων καυσίμων, επιτρέποντάς του να κάνει την πιο συμφέρουσα επιλογή. Η εφαρμογή ενημερώνεται καθημερινά βάσει επίσημων στοιχείων του υπουργείου Ανάπτυξης.
Android/ iOS – Δωρεάν
FAB
Μπορεί η λέξη «Fabulous» να παραπέμπει σε νεοϋορκέζικο στυλ, όμως με τη συγκεκριμένη εφαρμογή όλοι έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τη μαγεία του ευρηματικού και προσιτού design. Περισσότεροι από εννέα εκατομμύρια χρήστες έχουν ήδη μεταμορφώσει το FAB σε καθημερινή συνήθεια, με τη βοήθεια της οποίας μπορούν να περιηγηθούν στον κόσμο των σχεδιαστών και να θαυμάσουν από όμορφα και εύχρηστα αντικείμενα για το σπίτι τους ως εντυπωσιακά αξεσουάρ και ρούχα για την γκαρνταρόμπα τους και να επωφεληθούν από προσφορές κάνοντας τις αγορές τους.
Android/ iOS – Δωρεάν
avast!
Σας δίνει τη δυνατότητα να ρυθμίζετε τις παραμέτρους ασφαλείας της συσκευής σας. Ταυτόχρονα σας δίνει μπόνους ένα πρόγραμμα προστασίας από ηλεκτρονικούς ιούς, που θεωρείται ένα από τα καλύτερα παγκοσμίως.
Android – Δωρεάν
Hey Tell
Μεταμορφώστε τη συσκευή σας σε ένα σύγχρονο walkie-talkie με μια απλή εφαρμογή. Κατάλληλο για όσους έχουν βαρεθεί τα «απρόσωπα» μηνύματα και σύντομα e-mail, το Ηey Tell επιτρέπει την αποστολή σύντομων φωνητικών μηνυμάτων και την αποθήκευσή τους στο ιστορικό του χρήστη.
Android (smartphones)/ iOS – Δωρεάν
aDownloader
Αν αρέσκεστε στο να κατεβάζετε ταινίες και μουσικές από το Διαδίκτυο η εφαρμογή αυτή θα γίνει σίγουρα μια από τις αγαπημένες σας, αφού σας δίνει τη δυνατότητα να διακόπτετε και να ξεκινάτε το «κατέβασμα» ενός αρχείου. Είναι εύκολη στη χρήση και σπανίως «κρασάρει».
Android – Δωρεάν
Red Karaoke
Σε μηχανή karaoke για ατελείωτες ώρες διασκέδασης υπόσχεται να μεταμορφώσει κινητό και ταμπλέτα το Red Karaoke. Η ψυχαγωγική εφαρμογή διαθέτει 45.000 τραγούδια, ενώ κάθε εβδομάδα η λίστα των επιτυχιών ανανεώνεται με την εισαγωγή νέων παραγωγών. Η εφαρμογή επιτρέπει στους «τραγουδιάρηδες» χρήστες να εξασκούν τις φωνητικές τους ικανότητες και χωρίς διαδικτυακή σύνδεση και να ηχογραφήσουν αν επιθυμούν τις επιδόσεις τους, φτιάχνοντας την προσωπική τους παραγωγή.
Android/ iOS – Δωρεάν
History Eraser Pro
Μια εφαρμογή που κάνει τη διαγραφή άχρηστων αρχείων από το κινητό σας τηλέφωνο μια πολύ απλή υπόθεση. Είναι το καλύτερο εργαλείο για τις περιπτώσεις που η λειτουργία της συσκευής σας αρχίζει και επιβραδύνεται.
Android – €1,99

Flipboard
Απευθύνεται σε εκείνους που επιθυμούν να είναι πάντα μέσα στα πράγματα και επιθυμούν να ξεφυλλίζουν καθημερινά την επικαιρότητα. Η εφαρμογή Flipboard επιτρέπει στον χρήστη να επιλέξει τα θέματα που κεντρίζουν το ενδιαφέρον του και αυτομάτως δημιουργεί το προσωπικό του «περιοδικό», με θεματολογία «κομμένη και ραμμένη» στα μέτρα του, αλλά και με διαρκείς ενημερώσεις γύρω από τα social media.
Android/ iOS – Δωρεάν

Juicedefender
Σας βοηθάει να κάνετε οικονομία στην κατανάλωση ενέργειας από την μπαταρία της συσκευής σας. Μπορεί να αποδειχτεί πολύτιμη όταν δεν έχετε τη δυνατότητα να τη φορτίσετε άμεσα.
Android – Δωρεάν

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ