από metereologos.gr
Κυριακή 22 Απριλίου 2018
 
 

Το παράλληλο σύμπαν του ΕΣΡ

Πρωτοφανής υπόδειξη της Αρχής προς τα κανάλια να μην προβάλλουν εικόνες εξαθλίωσης
Το παράλληλο σύμπαν του ΕΣΡ
Στην Ελλάδα της κρίσης το ΕΣΡ υποδεικνύει στα κανάλια να κάνουν τα στραβά μάτια και να μη δείχνουν εικόνες που παραπέμπουν στην εξαθλίωση μέρους της κοινωνίας
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Μια Ανεξάρτητη Αρχή, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), η σύνθεση των μελών της οποίας κινείται στα όρια της νομιμότητας, καλείται να ασκήσει έλεγχο σε ένα τοπίο, το ραδιοτηλεοπτικό, το οποίο κινείται στα όρια της νομιμότητας, με  τους ιδιωτικούς σταθμούς να λειτουργούν ουσιαστικά χωρίς άδεια εδώ και δεκαετίες. Πρόκειται για μία ακόμη ιστορία γραφειοκρατικής τρέλας από αυτές που οι έλληνες πολίτες έχουν συνηθίσει από το ελληνικό κράτος. Μέσα σε αυτό το τοπίο όπου κυριαρχούν οι γκρίζες ζώνες δεν είναι τυχαίο ότι το ΕΣΡ όχι μόνο αδυνατεί να ασκήσει ουσιαστικό έλεγχο αλλά και κάθε φορά που το επιχειρεί διαστρεβλώνει με τις παρεμβάσεις του μια εκ των πραγμάτων στρεβλή πραγματικότητα.  

Η τελευταία απόφαση του Συμβουλίου που έρχεται κατευθείαν από το παράλληλο σύμπαν του παραλόγου είναι η υπόδειξη προς τους τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας να μην προβάλλουν εικόνες αστέγων και πλάνα που καταδεικνύουν την εξαθλίωση των Ελλήνων. Δηλαδή, σε μια χώρα όπου καθημερινά συνάνθρωποί μας οδηγούνται στην εξαθλίωση, το ΕΣΡ υποδεικνύει στα κανάλια να κάνουν τα στραβά μάτια και να μη δείχνουν ανάλογες εικόνες. Σε μια απόφαση πρωτοφανούς στρουθοκαμηλισμού το Συμβούλιο φαίνεται να πιστεύει ότι όσα δεν δείχνουν οι οθόνες της τηλεόρασης δεν υπάρχουν και άρα η εξαθλίωση δεν υφίσταται.

Αναρωτιέται κανείς ποια θα είναι η επόμενη υπόδειξη του ΕΣΡ. Να μην ανακοινώνονται στα δελτία ειδήσεων τα ποσοστά της ανεργίας; Να μη δημοσιοποιούνται οι περιπτώσεις ανθρώπων που αυτοκτονούν εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν;

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη έπειτα από κυβερνητική παρέμβαση. Βέβαια αυτές οι πληροφορίες είναι δύσκολο να διασταυρωθούν. Ωστόσο, αν ισχύουν, το ερώτημα είναι γιατί το ΕΣΡ να συνεχίσει να αποκαλείται Ανεξάρτητη Αρχή;

Η σύνθεση και η (μακρά) θητεία  
Το μείζον θέμα που αφορά το ΕΣΡ είναι η σύνθεσή του. Η κυβέρνηση έδωσε μία ακόμη παράταση, 45 ημερών, στη θητεία των μελών του επειδή τα πολιτικά κόμματα δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στα νέα πρόσωπα που θα συμμετέχουν στη σύνθεσή του. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα νέα μέλη του Συμβουλίου θα κληθούν να δώσουν λύση στο ζήτημα της ψηφιακής αδειοδότησης, η οποία υποτίθεται ότι θα φέρει επιτέλους μια τάξη στον άναρχο ραδιοτηλεοπτικό χώρο.

Η τετραετής θητεία των μελών της Αρχής έχει λήξει από τις 28 Φεβρουαρίου 2012, χωρίς να προβλέπεται καμία θεσμική δυνατότητα ανανέωσης, αφού συνολικά τέσσερα μέλη στελεχώνουν το ΕΣΡ περισσότερα από έξι χρόνια. Ο δε πρόεδρός του κ. Ι. Λασκαρίδης έχει ξεπεράσει τα 10 χρόνια σε αυτή τη θέση. Η πρώτη θητεία του έληξε στις 3.6.2006, υπήρξε κενό 18 μηνών κατά το οποίο ασκούσε καθήκοντα χωρίς να έχει ανανεωθεί η θητεία του, και η δεύτερη τετραετής θητεία του έληξε στις 28.2.2012. Στην ίδια κατάσταση είναι η κυρία Εύη Δεμίρη και ο κ. Ι. Παπακώστας.

Κυρώσεις που κανείς δεν πληρώνει
Εν τω μεταξύ το Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο καλείται να γνωμοδοτήσει για τις προσφυγές των καναλιών επί των χρηματικών κυρώσεων που επιβάλλει το ΕΣΡ είναι σαφές: «Το Σύνταγμα δεν ανέχεται πλέον την παράταση της θητείας των μελών της Ανεξάρτητης Αρχής, η δε Ανεξάρτητη Αρχή δεν διαθέτει από το χρονικό αυτό σημείο και μετά νόμιμη συγκρότηση» αναγράφεται πλέον σε κάθε απόφαση κατάργησης των προστίμων του ΕΣΡ. Υστερα από όλα αυτά δεν είναι τυχαίο ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί αψηφούν τα πρόστιμα που επιβάλλει και τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα τσουχτερά, όπως για παράδειγμα εκείνα στον ΑΝΤ1 και στον Alpha για τη μετάδοση τυχερών παιχνιδιών χωρίς τη σχετική άδεια της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων. Το ζήτημα βέβαια είναι ότι η επιτροπή δεν έχει ακόμη συνεδριάσει για τα τηλεπαιχνίδια, ενώ το ΕΣΡ δεν έχει ακόμη απευθυνθεί σχετικά με το ζήτημα αυτό στην Επιτροπή. Αποτέλεσμα; Τα τυχερά παιχνίδια εξακολουθούν να προβάλλονται, το ΕΣΡ συνεχίζει να επιβάλλει πρόστιμα και οι τηλεοπτικοί σταθμοί συνεχίζουν να τα αγνοούν. Αθάνατη ελληνική πραγματικότητα!ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Media περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (3)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Μέση λύση | 07/02/2013 18:11
  Εαν πρόκειται για θεωρία "θετικής σκέψης" ότι όλα είναι καλά (no problem) και να μη δείχνουμε δυσάρεστες εικόνες για να μην επ-ανασταίνεται ο λαός είτε βιαία είτε ειρηνικά με την προσφορά τροφίμων και ρούχων, αλλά να βρίσκεται σε νάρκωση πλασματικής ευημερίας, τότε όχι. Οχι και στο άλλο άκρο που ξένα ειδησιογραφικά πρακτορεία αναζητούν κατ΄επάγγελμα ζητιάνες μαντηλοφορούσες στο Σύνταγμα είτε για να πουν πω πω τι πάθατε, είτε για να αναζητήσουν μια ορθολογική συνέπεια της κρίσης κατά τις κοινωνικοοικονομικές τους θεωρίες. Ναι στις εικόνες εξαθλίωσης, ναι στις πρωτοβουλίες φορέων για διανομή τροφίμων και κουβερτών και περισσότερο ναι ότι με μείον 25% του ΑΕΠ εμείς επιβιώνουμε, άλλοι όχι.
  Δήμος
  απάντηση00
   
   
  Εντολη για Εξαλειψη της Εξαθλιωσης | 04/02/2013 11:06
  Ναι στην εντολη εξαλειψης της εξαθλιωσης! Οχι στην εντολη αποκρυψης της αληθειας!
  βασιλης
  απάντηση40
   
   
  kyriakos | 03/02/2013 20:35
  Δυσκολοι καιροι, δυσκολες αποφασεις. Οι αλητελληνες δημοσιογραφοι θα ψαχνουν για ολο και περισσοτερα χαλια, μεχρι τη καταστροφη. Και θα το παρουσιασουν ως αγωνιστικη δημοσιογραφια.
  kyriakos
  απάντηση1810