Ο Philippe Dubost ζει στο Παρίσι και θα ήθελε στην επόμενη δουλειά του να ταξιδέψει στο εξωτερικό. Και δεν συμπλήρωσε απλώς το βιογραφικό του για να το στείλει σε εταιρείες και σε όποιον άλλον μπορεί να ενδιαφέρεται. Σαν προγραμματιστής που είναι, δημιούργησε από το μηδέν, μία σελίδα για τον εαυτό του και την επαγγελματική του εμπειρία. Μέχρι εδώ, όλα κανονικά.

Η σελίδα αυτή όμως εμφανίζει τον ίδιο ως προϊόν προς πώληση όπως ακριβώς εμφανίζονται τα προϊόντα στο μεγαλύτερο «μαγαζί» του κόσμου, το διακτυακό Amazon. Εκτός από τα προσωπικά στοιχεία του Philippe, μπορούμε να βρούμε την προηγούμενη εμπειρία του στις κριτικές των χρηστών, με ενθουσιώδεις επισημάνσεις για το πόσο καλός είναι στη δουλειά του από προηγούμενους συνεργάτες του (χρησιμοποιεί τα αστεράκια αξιολόγησης). Δεν παραλείπει να αναφέρει τις διαστάσεις του (1,86 ύψος), τον καλύτερο χρόνο που έχει κάνει στο τρέξιμο, υπάρχουν σύνδεσμοι προς όλες τις δουλειές που έχει κάνει. Τo site είναι απόλυτα λειτουργικό με μία εξαίρεση: Δεν λειτουργεί η διαδικασία προσθήκης του «προϊόντος» σε λίστα γάμου!

Με πολύ χιούμορ δε, επισημαίνει ότι έχει μείνει μόνο ένα «προϊόν» στην αποθήκη και ότι αν κάποιος θέλει να το αγοράσει, πρέπει να το πράξει σύντομα. Αν θελήσετε να προχωρήσετε στην αγορά του προϊόντος, η φόρμα επικοινωνίας ανοίγει, προκειμένου να του στείλετε e-mail.

Δεν είναι τυχαίο ότι το site του Philippe έχει «γονατίσει», για αυτό τον λόγο χρειάστηκε να αλλάξει τον πάροχό του, προκειμένου να αντέξει την υψηλή επισκεψιμότητα που παρατηρείται τις τελευταίες ώρες, όσο δηλαδή ανακαλύπτει ο κόσμος την έξυπνη ιδέα του γάλλου προγραμματιστή.

Και αναρωτιέστε αν όλο αυτό «δούλεψε». Αν δηλαδή, τον προσέγγισαν επαγγελματίες του χώρου με προτάσεις; Η απάντηση του Philippe από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Ελαβα αρκετά e-mail με σημαντικές ευκαιρίες. Δεν θα πω παραπάνω προς το παρόν».

Δεν είναι περίεργο να εκδηλωθεί τόσο άμεσα ενδιαφέρον για τον προγραμματιστή. Κάθε υπεύθυνος ανθρώπινου δυναμικού αναζητά το βιογραφικό που θα ξεχωρίσει. Δεν έχει σημασία με ποιον τρόπο.

Γιατί όμως ο Philippe επέλεξε αντί να συντάξει ένα απλό βιογραφικό, να φτιάξει αυτή την ιδιαίτερη σελίδα; Και η απάντησή του αφοπλιστική: «Για πλάκα! Δεν περίμενα να προκληθεί τόσος θόρυβος, για μένα ήταν απλώς ένα τρόπος (και ένα λινκ) που μπορώ να στείλω μαζί με την αίτησή μου για κάποια δουλειά, και να την κάνει να ξεχωρίσει».

Ακόμη και τα πιο βαρετά πράγματα όπως ένα βιογραφικό, μπορούν να γίνουν συναρπαστικά. Χρειάζεται κέφι και δημιουργικότητα από ότι φαίνεται, για να ξεχωρίσει κάποιος από τον σωρό. Αυτό δεν είναι που θέλουν όλοι για το βιογραφικό τους;

Το Mashable ξεχώρισε δέκα ιδιαίτερα social βιογραφικά.