Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμώντας τη μνήμη του λογοτέχνη, θεατρικού συγγραφέα και μεταφραστή ΠΑΥΛΟΥ ΜΑΤΕΣΙ, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω από τις ιστοσελίδες της ΕΡΤ www.ert-archives.gr και www.ert.gr, το επεισόδιο της σειράς «ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ» όπου η δημοσιογράφος Σοφία Τσιλιγιάννη συναντά τον Παύλο Μάτεσι.

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς παρουσιάζονται βιογραφικά του στοιχεία, τα πρώτα βήματα στο χώρο της συγγραφής (που ξεκίνησαν αργά και έγιναν αιτία να εγκαταλείψει την τραπεζική καριέρα), η διεθνής αναγνώριση και καταξίωση στο εξωτερικό. Γίνεται αναφορά στα θέματα των μυθιστορημάτων του, στα χαρακτηριστικά και το ύφος τους, στα έντονα συναισθήματα, που προκαλεί η γραφή του. Στη συνέχεια, ο λογοτέχνης μιλάει για τις επιρροές του, τα ανεξάντλητα όρια της δημιουργικής του ελευθερίας, την ανάγκη του για ανατροπή και υπέρβαση στις πλοκές των βιβλίων του. Παράλληλα, καταθέτει την άποψη του για το θάνατο, την ευτυχία, τις ανθρώπινες σχέσεις και τη δυσκολία επικοινωνίας στη σύγχρονη εποχή. Εκφράζει τις μουσικές του προτιμήσεις, το θαυμασμό του για ξένους καλλιτέχνες, την απογοήτευση για τη στασιμότητα της ελληνικής μουσικής.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην ανάπτυξη διαδραστικής σχέσης συγγραφέα και κοινού, στην εξέλιξη της τέχνης και τον τρόπο έκφρασής της από τους Έλληνες δημιουργούς. Τέλος, προβάλλονται πλάνα από την ΜΑΔΡΙΤΗ και την περιήγηση της δημοσιογράφου και του λογοτέχνη στα ωραιότερα σημεία της.