Το κοινό όνειρο ζωής τους, οι προσπάθειές τους να καταγραφούν όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν το σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό μπήκαν σε μία ειδική έκδοση – λεύκωμα με τίτλο «Αρχείο Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη» η οποία εδώ και λίγες ημέρες κυκλοφορεί από το Αρχείο Κρήτης. Μέσα στις 271 σελίδες οι δύο δημιουργοί αφηγούνται τα 35 χρόνια κοινής πορείας, παρουσιάζουν τις 750 ταινίες – θέματα και τα 30 χρόνια «Μονογράμματος».

Ο στόχος τους παραμένει σταθερός: η διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής μας παρακαταθήκης, η υπηρεσία του πνεύματος. Μιλώντας στο «Βήμα» ο Γιώργος Σγουράκης δικαιολόγησε την συγκεκριμένη έκδοση χαρακτηρίζοντάς την «ανάγκη προκειμένου το έργο του τηλεοπτικού αρχείου μας να μπορεί ο καθένας να το βρει στο διαδικτυο μέσω του αρχείου της ΕΡΤ. Είναι πράγματα που δεν ξαναγίνονται». Ολα αυτά τα χρόνια αναδεικνύονται πρόσωπα σημαντικά. Πώς επιλέγονται; «Κάθε πρόσωπο έχει την δική του ιδιαιτερότητα. Εξαρτάται από τον τρόπο που αισθάνεσαι τη ζωή και τα πράγματα, αυτό είναι το τεκμήριο της επιλογής. Δεν αφήσαμε ποτέ να γίνει η οποιαδήποτε παρέμβαση στη δουλειά μας. Είναι επιλογή μας να μην κάνουμε πρόσωπα της πολιτικής πλην από τον Ηλία Ηλιού που κάναμε στο παρελθόν. Ωστόσο πάντα εξετάζουμε το έργο, την αξία του και φυσικά τη στάση ζωής του κάθε προσώπου με το οποίο ασχολούμαστε. Ηδη στο νέο κύκλο εκπομπών θα έχουμε αφιερώματα στους Γιάννη Κουνέλλη, Κική Δημουλά, Γιώργο Μιχαηλίδη, Θόδωρο Παπαγιάννη, Θανάση Βαλτινό κ.ά.» «Μπορεί να αποτελεί πολυτέλεια αλλά επιμένουμε στο χειρόγραφο. Κάθε φορά βλέπουμε το υλικό μας, δυο και τρεις φορές. Προστατεύουμε τους ανθρώπους που μας εμπιστεύονται γι αυτό και συνεργαζόμαστε μαζί τους. Ηδη πολλά σχολεία μας ζητούν υλικό για να διδάξουν. Μακάρι να ήταν και περισσότερα», σχολιάζει από την πλευρά της η Ηρώ Σγουράκη.
Σ’ ένα πρώτο ξεφύλλισμα οι εντυπώσεις είναι πως πρόκειται για ένα αρχειακό θησαυρό. Πλήθος πληροφοριών, σωστά ταξινομημένες και εμπλουτισμένες με φωτογραφικό υλικό και εικόνες από σπάνια χειρόγραφα και ντοκουμέντα. Χάρη στην επίμονη προσπάθεια και τη μεθοδική δουλειά των δύο δημιουργών αυτή τη στιγμή έχουμε στην διάθεσή μας σπάνιο υλικό σημαντικών προσωπικοτήτων. Η οποία, ας μην ξεχνάμε, συνοδεύεται κάθε χρόνο από τηλεόραση διαφορετική, ποιοτική που αντέχει στο χρόνο και χαίρει εκτίμησης και αναγνώρισης.