Kάθε ανάρτηση των αθλητών στα social media θα πρέπει να σέβεται το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Δεν επιτρέπονται οι δυσφημιστικές και οι ρατσιστικές αναρτήσεις. Οπως δεν επιτρέπονται τα σχόλια που αφορούν θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού. Αυτές είναι μερικές από τις οδηγίες της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής προς όσους συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Οδηγίες που κρίθηκαν απαραίτητες, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού σχεδόν όλοι οι αθλητές βρίσκονται σε μόνιμη σύνδεση με Facebook, Twitter και άλλες σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Τις οποίες χρησιμοποιούν όχι μόνο για να επικοινωνούν με τους δικούς τους, αλλά και για να μοιράζονται τις όποιες σκέψεις, εμπειρίες και εντυπώσεις τους με τους θαυμαστές τους σε όλον τον κόσμο.

Τα αποτελέσματα της επιπόλαιης χρήσης τέτοιων σελίδων τα είδαμε στην περίπτωση της δικής μας, της πρωταθλήτριας του τριπλού Βούλας Παπαχρήστου. Λίγες ημέρες μετά την «περιπέτειά» της, η αποβολή από τους αγώνες του ελβετού ποδοσφαιριστή Μισέλ Μοργκανέλα έπειτα από ρατσιστικό σχόλιό του στο Twitter («Θέλω να δείρω όλους τους Νοτιοκορεάτες. Είναι διανοητικά καθυστερημένοι, ηλίθιοι»), αλλά και η υπόθεση του Τομ Ντέλεϊ που όταν δεν κατάφερε να μπει στην πρώτη τριάδα στις καταδύσεις έλαβε tweet που έγραφε «Απογοήτευσες τον νεκρό πατέρα σου, ελπίζω να το ξέρεις αυτό» (ο αποστολέας του συνελήφθη) επιβεβαίωσαν την… επικινδυνότητα των social media όταν χρησιμοποιούνται αδέξια, χωρίς δεύτερη σκέψη ή και με κακούς σκοπούς.

Πρωταγωνίστρια σε ακόμη ένα από τα ευτράπελα των εφετινών «Ολυμπιακών των social media» και η Αυστραλέζα Εμιλι Σίμπομ που κατέκτησε αργυρό μετάλλιο στα 100 μ. ύπτιο. Η κολυμβήτρια έριξε το φταίξιμο στα κοινωνικά δίκτυα όταν έχασε το χρυσό μέσα από τα χέρια της. Αυτό επειδή τα είχε… απασχολημένα για να απαντάει ως αργά το βράδυ στους φίλους της σε Facebook και Twitter. Η κούραση από το ξενύχτι δεν της επέτρεψε να τα δώσει όλα, ισχυρίστηκε και δεσμεύτηκε (πάντα μέσα από τον λογαριασμό της στο Twitter) ότι θα επανακάμψει σε τέσσερα χρόνια για την πρωτιά. Η υπερβολική χρήση των social media δεν κόστισε μόνο στην εν λόγω κολυμβήτρια το χρυσό, αλλά και στους διοργανωτές την απρόσκοπτη λειτουργία των δικτύων, καθώς smartphones και tablets τα γονάτισαν δημιουργώντας προβλήματα στην πρόσβαση αρκετών χρηστών. Την ίδια στιγμή η Ιταλική Ολυμπιακή Επιτροπή απαγόρευσε τη χρήση του Facebook και του Twitter στους αθλητές της χώρας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών, θεωρώντας τη στρεσογόνο παράγοντα. Αν παρακούσουν, τους περιμένει πρόστιμο ακόμη και 100.000 ευρώ. Οσο για τον αποκλεισμό της Παπαχρήστου, σχολιάστηκε από τη γαλλόφωνη εφημερίδα «La Presse», του Μόντρεαλ, με άρθρο που έφερε τον τίτλο «Οχι Τwitter».
Σε γενικές γραμμές όποιος παρακολουθεί τους εφετινούς Ολυμπιακούς μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα έχει στα χέρια του έναν οnline καταγραφέα των συναισθημάτων όχι μόνο του κοινού αλλά και των αθλητών: Ποτέ άλλοτε η απογοήτευση για την ήττα και η χαρά για τη διάκριση δεν κοινοποιούνταν τόσο άμεσα, τόσο γρήγορα. Ετσι, με εκατοντάδες tweets αντέδρασαν αμερικανοί αθλητές σε κανονισμό σύμφωνα με τον οποίο οι ίδιοι δεν μπορούν να διαφημίζουν κανέναν πλην των επίσημων χορηγών της ΔΟΕ κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, διεκδικώντας το δικαίωμά τους να προβάλλουν και τους δικούς τους χορηγούς.

Κατά τ’ άλλα, και για να περάσουμε στην πλευρά των χρηστών-θεατών, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, στην τελετή έναρξης το Twitter κέρδισε το Facebook στις αναφορές, 60% εκ των οποίων ήταν θετικές, 14% αρνητικές και οι υπόλοιπες ουδέτερες. Η παρουσία του Ρόουαν Ατκινσον απασχόλησε περισσότερο απ’ οποιονδήποτε άλλο guest τους χρήστες του Twitter. Ιδιαίτερα παραπονιάρηδες εμφανίζονται οι Αμερικανοί οι οποίοι ανεβάζουν τα αρνητικά σχόλιά τους για τη διοργάνωση στο #NBCfail του Twitter. Οσο για τα δέκα αθλήματα που τραβούν περισσότερο την προσοχή των χρηστών των κοινωνικών δικτύων, με θετικά ή αρνητικά σχόλια, στην πρώτη θέση βρίσκεται το μπάσκετ και ακολουθούν το ποδόσφαιρο, η κολύμβηση, η ενόργανη, ο στίβος, το τένις, η ποδηλασία, η ιππασία, το βόλεϊ και το χόκεϊ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ