Με δύο ντοκιμαντέρ συμμετέχει το Αρχείο της ΕΡΤ στο «Επετειακό Έτος Γεωργίου Παπανικολάου 2012» της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO. Πρόκειται για το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» με τίτλο «Γεώργιος Ν. Παπανικολάου – ΠΑΠ ΤΕΣΤ» του Λευτέρη Ξανθόπουλου, καθώς και το επεισόδιο «Γεώργιος Παπανικολάου, μια ζωή αφιερωμένη στον άνθρωπο», από τη σειρά «ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ» του Γιώργου Πετρίτση.

Τα ντοκιμαντέρ θα προβληθούν μέσω του διαδικτυακού τόπου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO (στη διεύθυνση www.unesco-hellas.gr), ενώ το σχετικό link θα αποσταλεί προς τους αντίστοιχους διαδικτυακούς τόπους της UNESCO και τις Εθνικές Επιτροπές όλων των κρατών-μελών του Οργανισμού. Για την ευχερέστερη θέαση από τους εκτός Ελλάδος χρήστες του διαδικτύου, τα ντοκιμαντέρ θα είναι υποτιτλισμένα στην αγγλική και τη γαλλική γλώσσα.

Κάθε χρόνο η UNESCO τιμά προσωπικότητες που έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη της επιστήμης, της παιδείας και του πολιτισμού. Αποδεχόμενη σχετική πρόταση της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής, η UNESCO καθιέρωσε ως επετειακό έτος το 2012, με αφορμή τα 50 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου Έλληνα γιατρού Γ. Παπανικολάου. Το φθινόπωρο θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού στο Παρίσι για να τιμηθεί η προσφορά του Γ. Παπανικολάου στην ανθρωπότητα, ενώ ανάλογος κύκλος εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί και στη χώρα μας από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή, σε συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.