Η εταιρεία Google ανακοίνωσε ότι κατέγραψε ανησυχητική αύξηση στα αιτήματα διαφόρων κυβερνήσεων να αφαιρεθεί υλικό από το Διαδίκτυο, το οποίο θεωρούσαν ακατάλληλο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Google πολλά από αυτά τα αιτήματα προέρχονταν από δυτικές κυβερνήσεις, οι οποίες δεν συνδέονται συχνά με τη λογοκρισία.

Σε μια περίοδο έξι μηνών, η Google συμμορφώθηκε με το 47% των αιτημάτων για αφαίρεση περιεχομένου και με το 65% εντολών από δικαστήρια.

Σύμφωνα με τη Google, η Ισπανία τους ζήτησε να αφαιρεθούν 270 link σε μπλογκ και άρθρα εφημερίδων, επικριτικά για δημόσια πρόσωπα. Η εταιρεία αρνήθηκε.

Της ζητήθηκε να αφαιρέσει ένα επικριτικό άρθρο για μια πολωνική εταιρεία και τα αποτελέσματα που συνδέονταν με αυτό το άρθρο. Και πάλι δεν συμμορφώθηκε.

Οι αρχές της Ταϊλάνδης ζήτησαν από την Google να αφαιρέσει τους συνδέσμους για 149 βίντεο του YouTube που θεωρούσαν ότι προσέβαλαν τη μοναρχία. Η εταιρεία συμμορφώθηκε με το 70% των αιτημάτων.

«Όταν ξεκινήσαμε να δημοσιεύουμε αυτά τα στοιχεία το 2010, παρατηρήσαμε ότι κυβερνητικές υπηρεσίες από διαφορετικές χώρες μάς ζητούσαν μερικές φορές να αφαιρέσουμε πολιτικό περιεχόμενο που οι χρήστες μας ανέβαζαν στις υπηρεσίες μας. Ελπίζαμε ότι αυτή θα ήταν μια απόκλιση. Αλλά τώρα ξέρουμε ότι δεν ήταν» ανέφερε η Ντόροθι Τσου, αναλύτρια πολιτικής της Google. «Είναι ανησυχητικό, όχι μόνο επειδή η ελεύθερη έκφραση βρίσκεται σε κίνδυνο, αλλά επειδή ορισμένα από αυτά τα αιτήματα προέρχονται από χώρες που δεν θα περίμενε κανείς -δυτικές δημοκρατίες που δεν συνδέονται απαραίτητα με τη λογοκρισία» πρόσθεσε.