Σε άλλες εποχές οι γονείς έσπρωχναν τα παιδιά τους να αποκτήσουν ανώτερη μόρφωση προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον. Σήμερα, που νέοι επιστήμονες μένουν εκτός αγοράς εργασίας, ενώ οι επιχειρήσεις αναζητούν το φθηνότερο δυνατό και «αναλώσιμο» εργατικό δυναμικό, η παραπάνω συμβουλή δεν φαίνεται να είναι αρκετή. Περισσότερη αξία δείχνουν να έχουν παραινέσεις του τύπου «μάθε παιδί μου … facebook» που είναι ενδεικτικές της αξίας της κοινωνικής δικτύωσης και του γενικότερου δυναμισμού που πρέπει πλέον να επιδείξουν οι νέοι στην αναζήτηση εργασίας.

Ο χώρος της πληροφορικής είναι, άλλωστε, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος κ. Κυριάκο Μαλλίνη, ένας βασικός παράγοντας ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και εξόδου από την κρίση.

«Λέμε συχνά στους νέους να στρέφονται όλο και περισσότερο στις νέες τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών και πιο συγκεκριμένα, στο διαδίκτυο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στη δυνατότητα χρήσης εφαρμογών λογισμικού από απόσταση (cloud computing), όπως για παράδειγμα το google ή το gmail. Βλέπουμε, μάλιστα, στην αγορά να δημιουργούνται πολλές μικρές και μεσαίες εταιρείες που αναπτύσσουν τεχνογνωσία και αποκτούν εξειδίκευση. Εφόσον τέτοιες προσπάθειες ενθαρρυνθούν από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, μπορεί η πληροφορική να αποτελέσει έναν πυλώνα ανάπτυξης και ένα νέο εθνικό προϊόν» σημειώνει χαρακτηριστικά, με αφορμή ομιλία του απόψε σε ημερίδα που διοργανώνει στην Καστοριά το γραφείο διασύνδεσης του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, για την αγορά εργασίας στις επιχειρήσεις.

Χρυσοί κανόνες για την εύρεση εργασίας στην πληροφορική

Ο νέος επαγγελματίας της πληροφορικής πρέπει να έχει πλήρη γνώση του αντικειμένου του, αλλά να είναι και ευρύτερα ενημερωμένος. Πρέπει να παρακολουθεί τις εξελίξεις του κλάδου και να είναι έτοιμος να αλλάξει κατεύθυνση και προσανατολισμό ανάλογα με τις απαιτήσεις της αγοράς. Πρέπει να είναι συνεργάσιμος, ενθουσιώδης και δικτυωμένος σε κάθε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, για να προβάλλει τον εαυτό του. Πρέπει ακόμη να είναι τολμηρός και όταν δεν βρίσκει δουλειά να είναι έτοιμος να δοκιμάσει κάτι δικό του. Για το λόγο αυτό οφείλει να εντοπίσει έναν συνεταίρο που να τον συμπληρώνει και να διαθέτει ένα μικρό κεφάλαιο. Άλλωστε, γι αυτούς τους ανθρώπους δεν έχουν τόση αξία τα χρήματα, όσο οι ιδέες.

Τους κανόνες αυτούς επισημαίνει o κ. Μαλλίνης, όμως προσθέτει ότι «κανόνες επιτυχίας δεν υπάρχουν. Οι δρόμοι που ακολουθούνται στην πληροφορική είναι δρόμοι που μπορεί κανείς να τους χαράξει μόνος του και να πετύχει ή να αποτύχει. Η εμπειρία, άλλωστε, στο χώρο έχει δείξει ότι έχουν πετύχει εκείνοι που χρησιμοποίησαν τους πιο ανορθόδοξους τρόπους».