Με απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου της Βρετανίας οι πάροχοι ιντερνετικών υπηρεσιών στη χώρα υποχρεούνται να αποκλείσουν την πρόσβαση των χρηστών στο Pirate Bay. Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος ιστότοπος που έχει την έδρα του στη Σουηδία είναι ένας από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς για όσους θέλουν να «κατεβάσουν» παράνομα αρχεία μουσικής και κινηματογραφικές ταινίες. Το βρετανικό δικαστήριο αποφάσισε ότι το Pirate Bay παραβιάζει τα πνευματικά δικαιώματα των μουσικών και κινηματογραφικών εταιρειών εταιριών σε μαζική κλίμακα.

Οι δικαιούχοι πνευματικών δικαιωμάτων από την μουσική και την κινηματογραφική βιομηχανία έχουν καταγράψει εκτός από το Pirate Bay περίπου άλλες 100 ιστοσελίδες που, όπως υποστηρίζουν, εμπλέκονται στην παράνομη ανταλλαγή αρχείων μέσω του Διαδικτύου.

Οι δικαιούχοι είχαν ζητήσει από τους παρόχους ιντερνετικών υπηρεσιών να μπλοκάρουν τις ιστοσελίδες αυτές, όμως εκείνοι είχαν απαντήσει ότι θα προέβαιναν σε μία τέτοια κίνηση μόνο αν υπήρχε απόφαση δικαστηρίου.

Εκπρόσωποι της μουσικής και της κινηματογραφικής βιομηχανίας συζητούν τον εμπλουτισμό των προϊόντων διάνοιας – τραγούδια και ταινίες – με έναν κρυφό κώδικα που θα τους επιτρέπει να διαπιστώνουν αν τα προϊόντα αυτά ανταλλάσσονται παράνομα στο Ίντερνετ και μέσω ποιων ιστοσελίδων, ενώ στη συνέχεια θα μοιράζονται τις πληροφορίες αυτές με τους παρόχους ιντερνετικών υπηρεσιών προκειμένου να τις μπλοκάρουν. Όμως το ζήτημα αυτό έχει ξεσηκώσει τις αντιδράσεις των υποστηρικτών του απορρήτου των επικοινωνιών, εξ ου και η πρόσφατη άνθηση των κομμάτων των πειρατών σε διάφορες χώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εξάπλωση των ευρυζωνικών δικτύων, δηλαδή του γρήγορου Ίντερνετ, και η συμπίεση των ψηφιακών αρχείων, που έκανε τη διακίνησή τους μέσω του Διαδικτύου μια εύκολη υπόθεση, είχαν σαν αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να ανθεί η ιντερνετική «πειρατεία».

Οι ζημιές που έχει προκαλέσει στη βιομηχανία της μουσικής, του κινηματογράφου, των εκδόσεων και της παραγωγής λογισμικών η πειρατεία online είναι ανυπολόγιστες, ενώ τα διαφυγόντα κέρδη τους ανέρχονται σε δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.