Το οικονομικό όφελος της ΕΡΤ από τις εντατικές προσπάθειες «νοικοκυρέματος» που γίνονται στη δημόσια ραδιοτηλεόραση τόνισε για μία ακόμα φορά ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Λάμπης Ταγματάρχης σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα Δευτέρα 9 Απριλίου.

Ο κ. Ταγματάρχης παρουσίασε ενδεικτικά στοιχεία για τη μείωση στο κόστος των εκπομπών, ορισμένες από τις οποίες, όπως για παράδειγμα το «Στην υγειά μας», είδαν το κόστος τους να μειώνεται έως και 43%. Ανέφερε ακόμα ότι η μείωση στις αμοιβές των παρουσιαστών της πρωινής ενημερωτικής ζώνης ανέρχεται στο αστρονομικό ποσοστό του 90%.

Όμως ο πιο ενδεικτικός ίσως αριθμός από αυτούς που παρουσίασε ο κ. Ταγματάρχης είναι το ποσοστό μείωσης των εξωτερικών και μικτών παραγωγών της ΕΡΤ μεταξύ 2008 – 2011 και το οποίο φτάνει το 44%, από 45 εκπομπές το 2008 σε 25 εκπομπές το 2011. Μάλιστα για το γεγονός ότι στο πρόγραμμα της ΕΡΤ αυτή τη στιγμή δεν περιλαμβάνεται ούτε μία εκπομπή μυθοπλασίας ο κ. Ταγματάρχης σημείωσε ότι επειδή είναι προεκλογική περίοδος αποφασίστηκε να μη εγκριθεί κάποια ακριβή παραγωγή.

Το κόστος εσωτερικών κα ιεξωτερικών παραγωγών ανά επεισόδιο

Τι λένε οι παραγωγοί

Τις τρομακτικές ελλείψεις στο πρόγραμμα της ΕΡΤ η οποία λειτουργεί με διασφαλισμένα έσοδα 300 εκατ. ευρώ ετησίως επισημαίνει και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Κινηματογράφου, Τηλεόρασης και Πολυμέσων, ο οποίος με σημερινή ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι, ενώ έχουν κατατεθεί εκατοντάδες προτάσεις για την τηλεοπτική περίοδο 2011 – 2012 και η ΕΡΤ οφείλει εντός τριών (3) μηνών μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής προτάσεων να απαντήσει εγγράφως στους ενδιαφερόμενους, η δημόσια ραδιοτηλεόραση δεν έχει απαντήσει ακόμα σε κανέναν, θετικά ή αρνητικά.

Ο Σύνδεσμος επισημαίνει επίσης ότι δεν έχει εγκριθεί «καμιά σειρά Μυθοπλασίας παρά το γεγονός ότι υπάρχουν εξ αντικειμένου προτάσεις που όπως γνωρίζουμε καλά ανταποκρίνονται και καλύπτουν απόλυτα το ύφος και το ήθος μιας δημόσιας τηλεόρασης». Τοννίζεται ακόμα ότι «οι εκπομπές πολιτισμού, ντοκιμαντέρ κλπ. δεν επαρκούν για να καλύψουν τα προγράμματα της ΕΡΤ, με συνέπεια η σήμανση Ε (Επαναλήψεις) να συνεχίζεται, ενώ υπάρχουν κονδύλια για τη δημιουργία νέων παραγωγών και ότι, ενώ ολόκληρος ο οπτικοακουστικός χώρος αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα (οικονομικό, ανεργία κλπ.) δεν γίνονται αναθέσεις παραγωγών, με συνέπεια την εξαθλίωση και κατάρρευση γραφείων, εταιρειών, επαγγελματιών, ηθοποιών τεχνικών, εργαστηρίων, στούντιο κ.ά.»

Να υπενθυμίσουμε ότι τη συρρίκνωση του προγράμματος είχε καταγγείλει και η γενική διευθύντρια Τηλεόρασης της ΕΡΤ κα Λένα Χοϊδά στην επιστολή με την οποία υπέβαλε πρόσφατα την παραίτησή της.

Ορκωτοί λογιστές στην ΕΡΤ

Σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται στο κόστος των εκπομπών που παράγει η δημόσια ραδιοτηλεόραση ο κ. Ταγματάρχης σημείωσε ότι όλα γίνονται με εξονυχιστικό έλεγχο κάτω από συνθήκες απόλυτης διαφάνειας. Ανακοίνωσε ωστόσο ότι από εδώ και στο εξής η ΕΡΤ για να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις της προς κάποιον παραγωγό θα μπορεί να ζητάει έλεγχο από ορκωτή λογιστή ο οποίος θα ελέγχει δειγματοληπτικά τις εκπομπές και εκδίδει ένα «πιστοποιητικό καλής εκτέλεσης». Αυτό, όπως, εξήγησε για να υπάρχει έλεγχος στο τι ακριβώς πληρώνει η ΕΡΤ.

Τα εκτός έδρας και οι υπερωρίες δεν αρκούν για την κάλυψη των εκλογών

Ο κ. Ταγματάρχης ανέφερε ακόμα ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να λάβει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της προεκλογικής περιόδου και το πρόβλημα που προκύπτει με τα πλαφόν στις αμοιβές εκτός έδρας. Τόνισε ότι ο νόμος που ορίζει ότι μία επιχείρηση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% του κόστους μισθοδοσίας για υπερωρίες, εκτός έδρας κλπ περιορίζει ασφυκτικά τη δυνατότητα της ΕΡΤ να καλύψει αποτελεσματικά την προεκλογική μάχη των κομμάτων.

Αθλητικό κανάλι από την ΕΡΤ στο Διαδίκτυο

Ο κ. Ταγματάρχης ανακοίνωσε ακόμα τη δημιουργία ενός διαδικτυακού καναλιού αφιερωμένο στην αθλητική επικαιρότητα και στα μεγάλα αθλητικά γεγονότα, όπου οι τηλεθεατές θα μπορούν να παρακολουθούν επιπλέον υλικό από όσο χωράει στο αθλητικό πρόγραμμα της ΕΡΤ.