Ηγετικά στελέχη των διαβόητων Anonymous μιλούν αποκλειστικά στο νέο δίωρο ντοκυμαντέρ της «Εμπόλεμης Ζώνης» του Σωτήρη Δανέζη με τίτλο «Στρατιώτες δίχως όνομα», το οποίο θα προβληθεί την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012 στις 23.55 στο Mega. Σε συνέντευξή του στο «Βήμα» ο δημοσιογράφος καταθέτει τα όσα έμαθε γι’ αυτό το κίνημα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

Τι είναι οι Anonymous; Aκτιβιστές, «αντάρτες του Internet», φαρσέρ, κοινοί χάκερ;
«Οι ίδιοι και οι υποστηρικτές τους πιστεύουν ότι είναι μια κολεκτίβα ακτιβιστών ή καλύτερα «χακτιβιστών». Οι υπηρεσίες ασφαλείας όμως, που τον τελευταίο καιρό ασχολούνται όλο και περισσότερο μαζί τους, θεωρούν – με όλη τους την υπερβολή και στο πλαίσιο της προσπάθειας καταστολής – ότι είναι ένα νέο είδος τρομοκρατίας. Ορισμένοι αμερικανοί αναλυτές που έχουν ασχοληθεί με το φαινόμενο των Anonymous μιλούν για «φαρσέρ» και «κατεργάρηδες» κι άλλοι για «εκδικητές» ή «ανώριμα παιδιά». Σε κάθε περίπτωση, οι Anonymous που θα δείτε καταρρίπτουν το στερεότυπο των 15χρονων με ακμή που παίζουν με υπολογιστές απομονωμένοι και κλειδωμένοι στο δωμάτιό τους, κρυφά από τους γονείς τους».

Πώς τους εντοπίσατε;
«Οχι δύσκολα ή πιο εύκολα απ’ ό,τι θα περίμενε κάποιος. Στα δύο ωριαία επεισόδια του ντοκυμαντέρ «Στρατιώτες δίχως όνομα» μιλάμε με τρεις «χάκερ». Για να εντοπίσουμε τον έναν βοήθησαν οι γνωριμίες μας. Γνωρίσαμε τον δεύτερο στο IRC, μια πλατφόρμα επικοινωνίας, παλιά μορφή chat, πολύ βασική, χωρίς περιττά χαρακτηριστικά, την οποία χρησιμοποιούν ευρέως οι Anonymous. Εκεί συζητούν και συντονίζουν τις επιθέσεις τους. Τον καλύτερο τον βρήκαμε στο Internet με τον πιο απλό τρόπο. Στείλαμε ένα e-mail και μας απάντησε. Πρόκειται για έναν Anonymous με ονοματεπώνυμο. Είναι καταζητούμενος του FBI και φυγάς. Την ημέρα της συνέντευξης που μας έδωσε μέσω Skype από το κρησφύγετό του στον Καναδά γινόταν στην Αμερική η δίκη των συντρόφων του».

Είναι οργανωμένοι σε ομάδες ή λειτουργούν αυτόνομα;
«Σε μεγάλο βαθμό λειτουργούν αυτόνομα. Ο καθένας μπορεί να χακάρει στο όνομα των Anonymous. Οι αναλυτές που μας μιλούν εκτιμούν ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι πυρήνες και γύρω από αυτούς μερικές χιλιάδες «υποστηρικτές» σε όλο τον κόσμο. Είναι άνθρωποι όλων των ηλικιών, άνδρες και γυναίκες. Για παράδειγμα, ο ένας από τους χάκερ με τους οποίους μιλήσαμε είναι 47 ετών!»

Πόσο επικίνδυνοι μπορούν να γίνουν;
«Για τις υπηρεσίες ασφαλείας, και ειδικά το FBI, τη CIA ή τη NSA που δέχτηκαν τις επιθέσεις τους, ή για τις μεγάλες εταιρείες που είδαν όχι μόνο να πλήττονται οι ιστοσελίδες τους αλλά και να καταλαμβάνονται οι σέρβερ τους ή να δημοσιοποιούνται τα ευαίσθητα αρχεία τους, είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι. Το τελευταίο διάστημα, η αμερικανική NSA (Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας) επιχειρεί να τους εμφανίσει ως ένα νέο είδος «τρομοκράτη-εκδικητή» ώστε να τους αντιμετωπίσει με ανάλογο τρόπο. Η αμερικανική νομοθεσία επίσης φαίνεται ότι δεν τους χαρίζεται. Στις συνεντεύξεις στο ντοκυμαντέρ που ετοιμάσαμε, οι Anonymous απορρίπτουν τους χαρακτηρισμούς από κυβερνήσεις και υπηρεσίες και αποκαλύπτουν ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» στις επιχειρήσεις και στη δράση τους».

Τι συμπέρασμα βγάλατε, προσπαθούν να πλήξουν κάποιον ή να βοηθήσουν;
«Οπως φαίνεται από τις διαδικτυακές επιθέσεις τους και τα δύο. Κυβερνήσεις, υπηρεσίες, οργανισμοί και εταιρείες βρίσκονται στο στόχαστρό τους. Από την άλλη συνδράμουν ακτιβιστές και κινήματα όπως το Occupy Wall Street ή τα κινήματα του αραβικού κόσμου».

«Στην Ουάσιγκτον ανησυχούν…»
Πόσο ανήσυχες είναι οι κυβερνήσεις;
«Ορισμένες είναι αδιάφορες και πορεύονται με το θάρρος της άγνοιας. Κάποιες άλλες, που ίσως αντιλαμβάνονται περισσότερα για τον κόσμο που ζούμε, προετοιμάζονται για τα χειρότερα. Στην Ουάσιγκτον είναι εμφανές ότι ανησυχούν για την κλιμάκωση των διαδικτυακών επιθέσεων και αυτό το νέο είδος «κυβερνοπολέμου». Το FBI δημιούργησε το Cyber Crime Division, ενώ το Πεντάγωνο την ειδική στρατιωτική μονάδα Cyber Command».

Θα γιγαντωθεί το συγκεκριμένο κίνημα;
«Αυτό είναι ένα από τα πολλά σοβαρά ερωτήματα που μένουν να απαντηθούν. Ο τρόπος με τον οποίο τους στοχοποιούν και τους κυνηγούν οι αρχές ασφαλείας ανά τον κόσμο δεν δείχνει, μέχρι τώρα, να περιορίζει τη δράση τους. Καθημερινά έχουμε τουλάχιστον μία είδηση για επίθεση των Anonymous ή στο όνομα των Anonymous. Πρόσφατα εμφανίστηκαν στην Ελλάδα, με την επίθεση στο υπουργείο Δικαιοσύνης, και θα δούμε στο δεύτερο μέρος του ντοκυμαντέρ ποια είναι τα μηνύματά τους στους Ελληνες και πώς οι «δικοί μας» χάκερ συντονίστηκαν με τους ξένους «εισβολείς» στις ελληνικές κυβερνητικές ιστοσελίδες στις 12 Φεβρουαρίου. Στο στοίχημα αν θα λειτουργήσει η καταστολή ή θα πολλαπλασιαστούν οι ανώνυμοι χακτιβιστές θα έβαζα τα χρήματά μου στη δεύτερη περίπτωση».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ