Το ∆ιαδίκτυο έχει τις λύσεις… Ψάχνετε να βρείτε επαγγελµατίες, αναζητείτε ευκαιρίες, κυνηγάτε τις προσφορές; Πρωτότυπες ιδέες από Ελληνες που αγαπούν το ∆ιαδίκτυο αποκαλύπτουν καινοτόµες ιδέες πρακτικής εκµετάλλευσής του.

Γιατρός µε ένα «κλικ»

Πρόσφατα ξεκίνησε το nowdoctor.gr, ένα site που φέρνει κοντά τον ασθενή µε τον γιατρό. Αν το είχε σκεφθεί το ΕΣΥ για τους γιατρούς του ΙΚΑ, θα είχαµε αποφύγει πολλές ώρες ταλαιπωρίας. Αμεσα με λίγα κλικ από τον υπολογιστή, κλείνουμε ραντεβού με την ειδικότητα γιατρού που επιθυμούμε, όποτε βολεύει εμάς και το γιατρό. «Η ιδέα προέκυψε όταν το περασμένο καλοκαίρι έψαχνα ένα βράδυ για έναν οδοντίατρο κοντά στο σπίτι μου, λόγω ενός έκτακτου περιστατικού. Λόγω του καλοκαιριού και των αδειών, δεν μπόρεσα να βρω κανέναν. Μου πήρε τρεις μέρες τελικά να βρω οδοντίατρο για το πρόβλημα μου. Μετά από αυτή την εμπειρία και σερφάροντας, ανακάλυψα αντίστοιχα site OnLine ραντεβού γιατρών στο εξωτερικό. Έτσι μέσα από πολύ… πόνο προέκυψε μια δημιουργική ιδέα», λέει ο δημιουργός του site Φάνης Πουλινάκης το οποίο απευθύνεται τόσο σε γιατρούς όσο και στους χρήστες του Διαδικτύου. «Φιλοδοξούμε να γίνει για τους χρήστες η μεγαλύτερη ιστοσελίδα εύρεσης γιατρών και κλείσίματος ραντεβού και για τους γιατρούς το δικό τους site» συνεχίζει. Πώς λειτουργεί όμως; «Σκεφτείτε το σαν ένα mini Facebook για γιατρούς. Κάθε γιατρός έχει το δικό του προφίλ, τη δική του προσωπική σελίδα, που μέσα σε αυτήν ο χρήστης μπορεί να διαβάσει όλες τις πληροφορίες για το γιατρό. Στη σελίδα του υπάρχουν: βιογραφικό, Σπουδές και Μεταπτυχιακά, Ειδικότητα, Εξειδίκευση, Υπηρεσίες, Κλινικές που συνεργάζεται και άλλες πολλές πληροφορίες. Επίσης ο γιατρός μπορεί να αρθρογραφεί μέσα στη σελίδα του, όποτε έχει κάτι καινούργιο να ανακοινώσει γύρω από την ειδικότητα του. Το σημαντικότερο κομμάτι είναι οι διαθέσιμες ώρες των ραντεβού, όπου ο χρήστης με ένα κλικ μπορεί να κλείσει ραντεβού μαζί του. Τέλος τη σελίδα πλαισιώνουν βίντεο συνέντευξη του γιατρού, αλλά και φωτογραφίες του χώρου του». Ακτινογραφία του γιατρού λοιπόν για να ξέρει ο χρήστης με ποιον έχει να κάνει. Μοναδική προϋπόθεση ο γιατρός να αγαπά την τεχνολογία και να την αξιολογεί ως σημαντικό εργαλείο της δουλειάς του. Μέσα από την πλατφόρμα του NowDoctor ο γιατρός μπορεί να έρχεται σε άμεση επαφή με τους ασθενείς, να τους ενημερώνει, να αποκτήσει νέους ηλικιακά και όχι μόνο ασθενείς και να συμμετέχει από την αρχή σε ένα νέο πρότζεκτ για τα ελληνικά δεδομένα. Οι συνδρομές για τους γιατρούς θα διαμορφώνονται με αρχική τιμή τα 120 ευρώ ετησίως ενώ για τον ασθενή η υπηρεσία είναι εντελώς δωρεάν.

Βρείτε καθηγητή

Πλέον είναι πολύ εύκολο να κάνεις µαθήµατα από το σπίτι είτε είσαι µαθητής είτε είσαι καθηγητής. Στην ιστοσελίδα smartacademy.gr Εδώ φιλοξενούνται οι καθηγητές, γίνεται διαχείριση σε κρατήσεις και πληρωµές των µαθηµάτων, και µέσα από την εικονική αίθουσα διδασκαλίας µπορούν να γίνουν τα µαθήµατα απευθείας µε εικόνα και ήχο.

Κάθε καθηγητής έχει δικές του τιµές, διαθεσιµότητα και εκπαιδευτικό πρόγραµµα, ενώ οι µαθητές έχουν δικαίωµα να κάνουν ένα µάθηµα γνωριµίας προτού χρειαστεί να πληρώσουν οτιδήποτε.

{{{ moto }}}Ο Παναγιώτης Συµβουλίδης, ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας, εξηγεί πώς προέκυψε η ιδέα: «Η αφορμή ήρθε όταν κάποια στιγμή μιλούσα με μια φίλη μου φιλόλογο η οποία έψαχνε οποιαδήποτε δουλειά και δεν μπορούσε να βρει ούτε σαν πωλήτρια. Η ιδέα προϋπήρχε σχεδόν 2 χρόνια πριν αποφασίσω πως έχει έρθει η ώρα για να φτιάξω την Smart Academy, αλλά δεν της είχα δώσει ιδιαίτερη σημασία μιας και τότε δεν υπήρχε η απαραίτητη τεχνολογία και η πρόσβαση στο γρήγορο internet στην Ελλάδα δεν ήταν μεγάλη. Σκέφτηκα λοιπόν πως κάτι τέτοιο θα βοηθούσε όχι μόνο τους νέους καθηγητές, αλλά και τα παιδιά στην επαρχία που έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε μέσα και καθηγητές. Αυτή ήταν και η αφορμή που με έκανε να το μελετήσω περισσότερο, να δω αν πραγματικά θα εξυπηρετούσε τον κόσμο και αν η τεχνολογία πλέον θα επέτρεπε την υλοποίηση αυτού του project. Εκτός από τα παραπάνω, κάτι πολύ απλό που δεν είχε περάσει ποτέ από το μυαλό μου και μου είπε 10χρονο κοριτσάκι συζητώντας για το αν θα της άρεσε να κάνει μάθημα με αυτόν τον τρόπο. Μου είπε πως θα ήθελε να κάνει μάθημα μέσα από την Smart Academy γιατί δεν χρειαζόταν να «συγυρίζει» το δωμάτιο της κάθε φορά που θα ερχόταν ο καθηγητής σπίτι ή να του φτιάξει καφέ». Για την ασφάλεια των χρηστών, για κάθε μάθημα υπάρχει και η αντίστοιχη εγγραφή στον κεντρικό server, έτσι ώστε στην περίπτωση που κάποιος γονέας έχει οποιαδήποτε υποψία μπορεί να ζητήσει να δούμε την εγγραφή του συγκεκριμένου μαθήματος.

Κάντε οικονοµία

Μια παρέα φίλων από διάφορους χώρους (δηµοσιογραφία, διαφήµιση, ψυχολογία, πληροφορική κ.ά.) µοιράζονται τους προβληµατισµούς και τις ανησυχίες τους συγκεντρώνοντας εναλλακτικούς τρόπους εξοικονόµησης χρηµάτων στο kanooikonomia.gr.

«Δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να κλειστούμε στο σπίτι και να μην καταναλώνουμε τίποτα, άλλωστε κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό… Πιστεύουμε όμως στην αλλαγή κάποιων συνηθειών, στην αναζήτηση ευκαιριών, στην στροφή προς έναν οικολογικό τρόπο διαβίωσης, στην αλληλοβοήθεια και αλληλοστήριξη, καθώς και στη θετική ενέργεια που κρύβει ο κάθε άνθρωπος μέσα του» λέει εκπρόσωπος του site. «Η επικαιρότητα αναπόφευκτα επηρεάζει το περιεχόμενο του site μας. Άλλωστε η κρίση ήταν αυτή που το «γέννησε»». Εδώ θα βρείτε προτάσεις για το πώς μπορεί κάποιος να κάνει οικονομία στο σπίτι, στη μετακίνηση, στις αγορές, στα έξοδα των παιδιών, στις δαπάνες υγείας, ακόμη και στα ταξίδια που ελπίζουμε ότι δεν θα αναγκαστούμε να ξεχάσουμε. Επιπλέον, επειδή πολλοί συμπολίτες μας από την μία στιγμή στην άλλη έχασαν τις δουλειές και τις περιουσίες τους, χαρτογραφούνται οι φορείς που μπορούν να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη. «Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν ευχάριστη έκπληξη! Η διαδραστικότητα ήταν ένα μεγάλο στοίχημα για εμάς, καθώς δε θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα site όπου απλά θα προβάλλονται ξερές πληροφορίες. Αυτό που επιδιώκουμε είναι να αλληλεπιδράσουμε μεταξύ μας ως σύνολο. Επίσης, είναι γεγονός ότι η σύγχρονη οικονομική κρίση αφύπνισε τους Έλληνες και καλλιέργησε την καταναλωτική τους συνείδηση. Σήμερα ψάχνει τα πάντα, είναι ενημερωμένος, υποψιασμένος και αποφασισμένος να μην επιτρέψει να καταπατηθούν τα δικαιώματά του».

Πουλήστε ή χαρίστε παιδικά ρούχα

Ο Γιώργος Σεµερτζίδης και η Αλίκη Ντώνα ανακάλυψαν την έλλειψη ενός site σαν το babybazaar.gr στην Ελλάδα. Οταν η κυρία Ντώνα έγινε μητέρα έψαχνε τρόπο να διαθέσει πολλά πράγματα που μαζεύτηκαν στην ντουλάπα (δώρα χωρίς κάρτα αλλαγής, ρουχαλάκια σχεδόν καινούρια που δεν χωρούσαν πλέον στο παιδί της ακόμη και τα βαφτιστικά που απλώς κάθονται στο κουτί τους). Έτσι δημιουργήθηκε το site αγγελιών για βρεφικά και παιδικά με την ελπίδα ότι υπάρχουν και άλλες μητέρες σαν και εκείνη. Όποιος θέλει να πουλήσει ή να χαρίσει κάτι, μπαίνει στο site και πολύ εύκολα βάζει μια αγγελία. Όποιος θέλει να αγοράσει κάτι οικονομικά, επικοινωνεί με τον πωλητή με τον τρόπο που εκείνος έχει δηλώσει (e-mail ή τηλέφωνο) και κανονίζουν μεταξύ τους πού θα συναντηθούν, την τελική τιμή και ό,τι άλλο χρειαστεί. «Οι μέλλουσες μητέρες γρήγορα διαπιστώνουν ότι πολλά από τα πράγματα που ακριβοπλήρωσαν, τα χρησιμοποιούν για ελάχιστο χρονικό διάστημα ή και καθόλου. Επίσης διαπιστώνουν ότι το παιδί χρειάζεται πολύ περισσότερα πράγματα στα επόμενα στάδια, που είναι μετά το πρώτο εξάμηνο, όπως για παράδειγμα το πάρκο τους, τη στράτα, το καρεκλάκι φαγητού. Τότε βέβαια καταλαβαίνει κανείς ότι το να αγοράσεις τελικά μια μεταχειρισμένη αλλαξιέρα ή στράτα είναι πρακτικό καθώς έτσι περισσεύουν χρήματα και για τις υπόλοιπες ανάγκες του παιδιού». Και όταν περάσει ο καιρός και οι γονείς μπορούν να αφήσουν τα παιδιά τους

και λίγο στο σπίτι, και δεν υπάρχει γιαγιά, πώς βοηθάει το babybazaar; «Μπορούν να βρουν και babysitter (γνωστός γνωστού συνήθως) από εκπαιδευμένες βρεφονηπιοκόμους, νηπιαγωγούς μέχρι κυρίες που γνωρίζουμε και κάνουν αυτή τη δουλειά πολλά χρόνια. Υπάρχει χώρος για σχόλια κάτω από κάθε αγγελία, ώστε εάν κανείς θέλει να προσθέσει κάποιο σχόλιο για την babysitter μπορεί πολύ εύκολα να το κάνει».

Κάλλιο πέντε και στο χέρι

Το Fivess.gr είναι διαδικτυακή κοινότητα υπηρεσιών η οποία συνδέει ανθρώπους που χρειάζονται έξτρα εισόδηµα και προσφέρουν τις γνώσεις τους προτείνοντας εύκολες και οικονοµικές λύσεις. «Ετσι φτιάξαµε ένα online νόµισµα. Κάθε fivess κοστίζει 5 ευρώ και οι υπηρεσίες που µπορεί να προσφέρει κάποιος κοστίζουν από 5 ως 75 ευρώ» αναφέρει ο Βαγγέλης Μπουτσάκης, ο οποίος επισηµαίνει ότι η ιδέα δεν είναι πρωτότυπη. Εδώ μπορείτε να βρείτε από πτυχιούχους φιλολογίας και ξένων γλωσσών μέχρι γραφίστες και απόφοιτους ΙΕΚ και από προτάσεις για διατροφή από διαιτολόγους με 5 ευρώ την εβδομάδα, συμβουλές έξυπνων αγορών και τεχνική υποστήριξη. Για όσους αναζητούν εργασία, προσφέρεται βελτίωση του βιογραφικού τους με πολύ χαμηλό κόστος. Με πρόχειρους υπολογισμούς, αν κάποιος καταφέρει να πουλάει 3 Fivess την ημέρα στο τέλος του μήνα θα έχει κερδίσει 360 ευρώ, δηλαδή για κάποιους ίσως και το ενοίκιό τους. «Ενας χρήστης μας από την Κρήτη με μόνο 2 fivess (5 ευρώ) δέχεται να διαφημίσει μια εταιρία/site με αυτοκόλλητα στο αυτοκίνητο του στο Ηράκλειο Κρήτης. Ένας άλλος προσφέρει την υπηρεσία της τηλεφωνικής αφύπνισης με μόνο 5 ευρώ. Οι πιο συχνές αγορές μέχρι τώρα είναι οι μεταφράσεις, οι αλλαγές/ διορθώσεις στα βιογραφικά/διαιτολόγοι καθώς και οι online υπηρεσίες, όπως διαφήμιση ενός site σε κάποιο blog κλπ. Οι γραφίστες που φτιάχνουν λογότυπα ή επαγγελματικές κάρτες έχουν την τιμητική τους». Και το site έχει χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες των χρηστών του: «Το logo του Fivess είναι φτιαγμένο από έναν χρήστη μας με κόστος μόνο 4 Fivess (20 ευρώ +φπα)» συμπληρώνει ο κ. Μπουτσάκης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ