Οσοι κατηγορούν τα κοινωνικά δίκτυα για σπατάλη χρήσιμων ωρών, ιδού ένας χρήστης στο Twitter ο οποίος «σπαταλά» το… χρόνο για να φέρει το παρελθόν στο παρόν.

«Ακολουθώντας» τον χρήστη @RealTimeWWII γίνεστε κοινωνοί της ιστορίας του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου η οποία διαχέεται στο timeline σας. Μία περιήγηση, λεπτό προς λεπτό, στα γεγονότα του αιματηρού πολέμου, όπως ακριβώς συνέβησαν.

Ο Alwyn Collinson, απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, αποφάσισε να ξεκινήσει το πρότζεκτ του στις 31 Αυγούστου και θα συνεχίσει να το κάνει για τα επόμενα 6 χρόνια.

Κάποιες μέρες αναρτά μέχρι και 40 tweets χρησιμοποιώντας: «μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, φωτογραφίες και βίντεο προκειμένου να δώσω την αίσθηση ότι αυτά τα tweets έρχονται όντως από το 1939» όπως λέει ο ίδιος σε συνέντευξή του στο BBC.

«Σκοπός μου είναι να μεταδώσω τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο περίπου όπως μεταδόθηκε από τα social media η Αραβική Ανοιξη» είπε στη Star.

Ο 24χρονος θα μας ταξιδέψει με tweets σε όλον τον 6χρονο πόλεμο, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να καλύψει και την αιχμαλωσία του προπάππου του από τουσ Γιαπωνέζους στη Σιγκαπούρη το Φεβρουάριο του 1942. Και όλα αυτά προσπαθώντας να αυτοπεριορίζεται κάθε φορά στο όριο των 140 χαρακτήρων.

Καθημερινά περνά 2-3 ώρες ψάχνοντας να βρει και να διασταυρώσει γεγονότα που φτάνουν μέχρι και 72 χρόνια πίσω. «Αυτή τη στιγμή κάνω τη δουλειά μόνος μου όμως υπάρχουν και κάποιοι εθελοντές οι οποίοι με βοηθούν με μεταφράσεις σε ισπανικά, πορτογαλικά και ρώσικα» δήλωσε στην Telegraph.

Ταξίδι στο παρελθόν μέσα από το Twitter

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που στο Twitter συμβαίνει κάτι παρόμοιο: στις αρχές του 2010 από το λογαριασμό @ukwarcabinet και το Εθνικό Βρετανικό Αρχείο «μεταδόθηκαν» πληροφορίες από επίσημα έγγραφα σχετικά με τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Washington Post (φωτογραφία δεξιά) το 2010 δημιούργησε μια δημόσια λίστα στο Twitter χρησιμοποιώντας γράμματα, εφημερίδες, ημερολόγια και αρχεία που ανανεώνεται καθημερινά στην οποία έχει πρόσβαση ο καθένας, είτε είναι εγγεγραμμένος στη μικροϊστολογική υπηρεσία είτε όχι.

Νωρίτερα εφέτος, η Guardian δημιούργησε το λογαριασμό @911tenyearsago προκειμένου να αναπαραστήσει τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου. Τρεις ώρες και 16 tweets αργότερα αναγκάστηκε να «κατεβάσει» κάποιες αναρτήσεις, λόγω της έντονης δυσαρέσκειας του διαδικτυακού κοινού. Ο λογαριασμός όμως υφίσταται ακόμη στο Twitter.

Μιλώντας στην Star, ο Collinson λέει ότι: «δεν νομίζω πως οι άνθρωποι χρειάζονται υπενθύμιση της 9/11 και του τι συνέβη εκεί. Μιλάμε για κάτι εντελώς διαφορετικό όταν αναφερόμαστε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο». Τον έχει ενθουσιάσει η επιτυχία του λογαριασμού του αλλά πρόσθεσε ότι δεν θα πτοηθεί όταν θα φτάσει στις πολύ δύσκολες στιγμές του Πολέμου: «Οταν φτάσει η στιγμή του Aουσβιτς για παράδειγμα δεν ξέρω τι ακριβώς θα γίνει. Μπορεί πολλοί να επιλέξουν να σταματήσουν να με παρακολουθούν, να με πουν ανάλγητο, αλλά νομίζω ότι πρόκειται για μία ιστορία που πρέπει να ειπωθεί».