Η ιστοσελίδα WikiLeaks ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα 30 Αυγούστου, ότι αποτελεί στόχο κυβερνοεπίθεσης μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε επειδή δημοσιοποίησε τα νέα διπλωματικά τηλεγραφήματα. «Το WikiLeaks.org αποτελεί αυτή τη στιγμή στόχο κυβερνοεπίθεσης», ανακοίνωσε η ιστοσελίδα με μήνυμά της στο Twitter. Χθες και σήμερα οι επισκέπτες της ιστοσελίδας δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε αυτή και στα τηλεγραφήματα που δημοσίευσε.

Το μήνυμα συνοδεύεται από μία παραπομπή προς τον ιστότοπο cablegatesearch.net όπου μπορεί κανείς να διαβάσει αντίγραφα των αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων που έχει ήδη δημοσιοποιήσει το WikiLeaks.

Στα τελευταία τηλεγραφήματα που δημοσιοποίησε περιλαμβάνεται μια διακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στην Καμπέρα η οποία συνιστά να επιβληθεί απαγόρευση των αεροπορικών ταξιδιών σε ένδεκα αυστραλούς πολίτες και να περιληφθούν τα πρόσωπα αυτά στον κατάλογο των «υπό παρακολούθηση».

Αυτή η διαβαθμισμένη διακοίνωση, η οποία φέρει ημερομηνία Ιανουάριος 2010, αποκαλύπτει την ταυτότητα των 23 αυστραλών πολιτών συνολικά, που θεωρούνται ύποπτοι ότι συνδέονται με τον ριζοσπάστη αμερικανο-υεμενίτη ισλαμιστή Ανουάρ αλ-Αουλάκι.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας συνήθως δεν σχολιάζει τα τηλεγραφήματα που δημοσιοποιούνται από τον WikiLeaks, αλλά στην περίπτωση αυτή ο αυστραλός υπουργός Δικαιοσύνης Ρόμπερτ Μακλίλαντ καταδίκασε αυστηρά αυτές τις αποκαλύψεις.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος είναι αυστραλός πολίτης, απάντησε αμέσως. Μιλώντας στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ABC δήλωσε ότι «ο Ρόμπερτ Μακλίλαντ εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι αποκαλύφθηκε δημόσια πως οι υπηρεσίες του παρέδωσαν 23 Αυστραλούς στην αμερικανική πρεσβεία χωρίς καμιά διαδικασία. Αν ο κ. Μακλίλαντ δεν είναι ευτυχής που πιάστηκε επ’ αυτοφώρω, θα πρέπει ίσως να εξετάσει το ενδεχόμενο να ακυρώσει το αυστραλιανό διαβατήριό μου, για μια ακόμη φορά». Υπενθυμίζεται ότι ο Ασάνζ βρίσκεται σε υπό κατ’ οίκον περιορισμό στη Βρετανία εν αναμονή της απόφαση της βρετανικής δικαιοσύνης για την έκδοσή του ή όχι στη Σουηδία, όπου κατηγορείται σε μια υπόθεση βιασμού.