Η Όπρα Γουίνφρι, η πιο ισχυρή γυναίκα της αμερικανικής τηλεόρασης, ξεκίνησε χθες, Δευτέρα 23 Μαΐου, τις τελευταίες εμφανίσεις της. Με ένα σούπερ γκαλά, το πρώτο μέρος του οποίου μεταδόθηκε χθες και το δεύτερο σήμερα και στο οποίο εμφανίστηκαν τα μεγαλύτερα ονόματα της σώουμπιζ η Όπρα αποχαιρέτησε με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο το κοινό της, που την ανέδειξε σε βασίλισσα της TV, σε μία χώρα όπου η τηλεόραση έχει τρομακτική δύναμη.

Με δάκρια στα μάτια η Όπρα υποδέχτηκε στο United Center στο Σικάγο την αφρόκρεμα της βιομηχανίας του θεάματος, ενώ 13.000 θεατές παραληρούσαν από ενθουσιασμό. «Το ευχαριστώ δεν είναι αρκετό, αλλά σας ευχαριστώ για την αγάπη σας και την υποστήριξή σας όλα αυτά τα χρόνια» είπε η Όπρα στους θεατές που την υποδέχτηκαν όρθιοι με ενθουσιώδη χειροκροτήματα.

Η ντίβα της σόουλ Αρίθα Φράνκλιν τραγούδησε το Amazing Grace, ενώ ο Τομ Χάνκς εκτελούσε χρέη παρουσιαστή. Ο Τομ Κρουζ και η Μαντόνα δήλωσαν ότι ανήκουν στα εκατομμύρια αμερικανούς που ενέπνευσε η Όπρα. Στη συνέχεια ο ένας μετά τον άλλον σταρ του σινεμά και της μουσικής σκηνής άρχισαν να εμφανίζονται στη σκηνή : Τζέιμι Φοξ, Στίβι Γουόντερ, Πάτι Λαμπέλ, Χάλι Μπέρι, Μπιγιόνσε, Νταιάν Σόγερ και Ντακότα Φάνινγκ ήταν μερικοί μόνο από τους λαμπερούς καλεσμένους της Όπρα. Από το σώου δεν έλειψε και η Μαρία Σράιβερ, σύζυγος του πρώην κυβερνήτη της Καλιφόρνια Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, η οποία εμφανίστηκε στο αποχαιρετιστήριο γκαλά την ίδια ημέρα που ανακοίνωσε ότι κίνησε διαδικασία έκδοσης διαζυγίου με τον Κόναν τον Άπιστο.

Αύριο θα μεταδοθεί η τελευταία της εκπομπή και το ποιος θα είναι καλεσμένος αποτελεί εφτασφράγιστο μυστικό. Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν στα αμερικανικά ΜΜΕ, ένα μεγάλο μέρος της τελευταίας της εκπομπής θα είναι αφιερωμένο στην οικογένεια του Γουίλ Σμιθ, που αυτή τη στιγμή είναι ο πλέον διάσημος και ακριβοπληρωμένος αφροαμερικανός σταρ του Χόλιγουντ.

Την ίδια στιγμή ένας πυρετός έχει πιάσει την αμερική για την μετα-Όπρα εποχή. Σε εκατοντάδες τηλεοπτικές εκπομπές αναλυτές και ψυχολόγοι αναλύουν τις επιπτώσεις που θα έχει στο συλλογικό συνειδητό η απουσία της Όπρα από τα ερτζιανά. Η υστερία ίσως φαίνεται αδικαιολόγητη για τους μη αμερικανούς, αλλά σε μία χώρα όπου η τηλεόραση αποτελεί την πρωταρχική συλλογική διασκέδαση η Όπρα κυριαρχούσε τα τελευταία 25 χρόνια.

Έχοντας αποφασίσει να εγκαταλείψει τον δερμάτινο καναπέ της μετά από τόσα χρόνια σχεδιάζει να μετακομίσει στο Λος Άντζελες προκειμένου να ασχοληθεί πιο δυναμικά με το τηλεοπτικό της δίκτυο, που δεν πάει και τόσο καλά.

Η άνοδος και τα ρεκόρ της Όπρα

Η εκπομπή της ήταν το talk show με τη μεγαλύτερη ακροαματικότητα στα χρονικά της αμερικανικής τηλεόρασης. Προβάλλεται κάθε εβδομάδα από τις 8 Σεπτεμβρίου του 1986 και μέχρι σήμερα έχουν μεταδοθεί περισσότερα από 4.000 επεισόδια, ενώ την βλέπουν τηλεθεατές σε περισσότερες από 140 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τον Σεπτέμβριο του 2010, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes η προσωπική της περιουσία ξεπέρασε τα 2,7 δις δολάρια γεγονός που την ανακήρυξε στην πιο πλούσια αυτοδημιούργητη αμερικανίδα. Το 2006 ήταν η πιο ακριβοπληρωμένη γυναίκα στην αμερικανική βιομηχανία του θεάματος με έσοδα που ξεπέρασαν τα 260 εκατ. δολάρια.

Το 1973 σε ηλικία μόλις 19 ετών ήταν ήδη η νεώτερη γυναίκα και η πρώτη μαύρη αμερικανίδα που παρουσίασε δελτίο ειδήσεων σε έναν τοπικό σταθμό στο Νάσβιλ του Τενεσί. Είκοσι επτά χρόνια αργότερα την εκπομπή της παρακολουθούν κάθε εβδομάδα περισσότεροι από 5 εκατ. τηλεθεατές στις ΗΠΑ και πολύ περισσότεροι σε όλη την υφήλιο.

Η Όπρα είναι κάτι παραπάνω από μία ισχυρή και πλούσια γυναίκα. Είναι στην πραγματικότητα ένας επιχειρησιακός κολοσσός που με πυρήνα το σώου της απλώνεται στον χώρο των εκδόσεων, της τηλεόρασης, του κινηματογράφου και της φιλανθρωπίας. Εκτός από ελάχιστες αποτυχίες, μέχρι στιγμής έχει αποδείξει ότι διαθέτει το άγγιγμα του Μίδα: ό,τι αγγίζει μεταμορφώνεται σε χρυσό.

Ήταν από τις πρώτες τηλεοπτικές περσόνες που συνειδητοποίησαν ότι η τηλεόραση είχε τη δύναμη να συνδυάσει τη δημόσια με την ιδιωτική ζωή. Οι κατά καιρούς αποκαλύψεις της για την ιδιωτική της ζωή έστελναν την τηλεθέαση της εκπομπής της στα ύψη. Την πρώτη χρονιά του σώου της «αποκάλυψε» στους θεατές με δάκρυα στα μάτια ότι σε ηλικία μόλις 9 ετών την κακοποιούσαν σεξουαλικά ένας εξάδελφος, ένας θείος και ένας οικογενειακός φίλος. Το ρεκόρ της τηλεθέασης που έκανε εκείνο το επεισόδιο πρέπει να άφησε βαθιά εντύπωση στην Όπρα. Στα επόμενα χρόνια έκανε κατά καιρούς ανάλογες αποκαλύψεις – για την εγκυμοσύνη της όταν ήταν 14 ετών και τον θάνατο του παιδιού της, για την περιπετειώδη ερωτική της ζωή στα νιάτα της, για την μάχη της εναντίον της παχυσαρκίας – βλέποντας το κοινό της να γίνεται όλο και πιο μεγάλο με κάθε αποκάλυψη. Ήταν σχεδόν σαν μία ψυχανάλυση που γινόταν εμπρός στα μάτια εκατομμυρίων ανθρώπων, με τραυματικές εμπειρίες να ανασύρονται από τα βάθη της μνήμης για να αιχμαλωτίσουν την προσοχή του κοινού. Όπως ήταν αναμενόμενο όσο μεγάλωνε το κοινό, τόσο μεγάλωναν τα κέρδη της Όπρα.

Στη συνέχεια, όταν οι σκοτεινές λεπτομέρειες της προσωπικής ζωής είχαν στερέψει, άρχισε να ερεθίζει τη φαντασία των οπαδών της με αμφιλεγόμενες διαψεύδεις περί ομοφυλοφιλίας και της σχέσης της με την κολλητή της φίλη Γκέιλ Κινγκ. Ο συνδυασμός των διασημοτήτων που εκμυστηρεύονταν στον καναπέ της τα πιο προσωπικά μυστικά τους και των προσωπικών αποκαλύψεων της Όπρα αποδείχτηκε ακατανίκητος.