Αν τον προηγούμενο αιώνα όλοι συμβούλευαν «αγόρασε γη», στον αιώνα του Ιnternet οι συμβουλές λένε: «Αγόρασε διαδικτυακές διευθύνσεις». Οι αγοραστές διευθύνσεων μάλιστα ξοδεύουν καθημερινά πολύ χρόνο σερφάροντας και διαβάζοντας τα επιχειρηματικά νέα και τα ειδησάρια στις στήλες των οικονομικών και μη εφημερίδων προκειμένου να βρουν ποιες είναι οι «καυτές» διευθύνσεις και ποιες θα αποδώσουν πολλά σε βάθος χρόνου.

Το τεράστιο κέρδος άλλωστε τους οδηγεί, καθώς η κατοχύρωση διεύθυνσης στο Ιnternet κοστίζει πλέον πιο φθηνά από ποτέ, αφού σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να βρει κανείς μία στην τιμή ακόμη και των 2 δολαρίων. Στην Ελλάδα, στην ιστοσελίδα www.domains24.gr όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να κατοχυρώσει μια διεύθυνση με 8 ευρώ τον χρόνο.

Πώς όμως φτάνουν οι διευθύνσεις να κοστίζουν και να πωλούνται αντί εκατομμυρίων δολαρίων; Για αυτό υπεύθυνοι είναι κάποιοι πολύ έξυπνοι επαγγελματίες του χώρου, οι οποίοι κατά το παρελθόν κατοχύρωσαν διευθύνσεις για τις οποίες «οσμίστηκαν» ότι αργά ή γρήγορα θα είχαν μεγάλη ζήτηση.

Για παράδειγμα, σε ανύποπτη χρονική στιγμή σπεύδουν να κατοχυρώσουν διευθύνσεις εταιρειών που μόλις έχουν συσταθεί και το μέλλον τους προβλέπεται λαμπρό. Αλλοτε πάλι αγοράζουν διευθύνσεις του τύπου «www. britneyspears. com» με τίμημα όσο ακριβώς προβλέπεται από τους παρόχους- δηλαδή πολύ χαμηλό- και περιμένουν πότε ο σταρ στον οποίο «επένδυσαν» θα εκτοξευτεί στο μουσικό στερέωμα και θα «αναγκαστεί» να ανεβάσει site με το όνομά του και να αγοράσει τη διεύθυνση με την κατάληξη. com ή.eu, κ.ά.

Για την ιστορία, η πρώτη διεύθυνση που κατοχυρώθηκε, με ημερομηνία 15 Μαρτίου 1985, ήταν η www. symbolics. com, η οποία παρέχει υπηρεσίες κατοχύρωσης και φιλοξενίας ιστοσελίδων. Κάθε μήνα κατοχυρώνονται 668.000 νέες διευθύνσεις με κατάληξη.com, ενώ κάθε χρονιά περίπου 15-20 διευθύνσεις αλλάζουν χέρια και μεταπωλούνται με ποσά ακόμη και εξαψήφια.

Οπως θα περίμενε κάποιος, οι ακριβότερες σελίδες έχουν να κάνουν με σεξ και τζόγο. Η διεύθυνση με την υψηλότερη τιμή πώλησης είναι το sex. com. Δώδεκα εταιρείες κονταροχτυπιόνταν για την κυριότητά της, ώσπου πουλήθηκε σε δημοπρασία αντί 13 εκατ. δολαρίων! Ο πρώτος που αντιλήφθηκε ότι έπρεπε να το αγοράσει προκειμένου να το χρησιμοποιήσει ή να το μεταπωλήσει ήταν ο Gary Κremen το 1994.

Ενα άλλο που μπορεί να ακούγεται παράδοξο, αλλά είναι αληθινό- και κερδοφόρο: πολύ ακριβά πωλούνται και οι «λάθος» διευθύνσεις, π.χ. facebok.com, goggle.com και άλλες που παραπέμπουν στις πιο επιτυχημένες διαδικτυακές εταιρείες και έχουν αγοραστεί και τις εκμεταλλεύονται αμφιβόλου αξιοπιστίας πρόσωπα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ