Οι διώξεις σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος εις βάρος της προηγούμενης ηγεσίας της ΕΡΤ που ασκήθηκαν σήμερα, Πέμπτη, εναντίον στελεχών της πρώην διοίκησης αφορούν υποθέσεις απιστίας και παράβασης του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, καθώς επίσης και παράβαση των διατάξεων περί ψευδούς βεβαίωσης, αλλά και τη συνέργια στο αδίκημα της απιστίας.

Συγκεκριμένα διώξεις ασκήθηκαν σχετικά με τέσσερις συμβάσεις της ΕΡΤ με άλλα τέσσερα φυσικά πρόσωπα που παρείχαν συμβουλευτικές υπηρεσίες, για τη σύνταξη μελέτης σχετικά με θέσεις εκπομπής της ΕΡΤ, προκειμένου να λάβει η εταιρεία την αδειοδότηση από την Επιτροπή Επικοινωνιών.

Σύμφωνα και με το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης η μελέτη δεν παραδόθηκε ποτέ, ενώ η αμοιβή, ύψους 18.300 ευρώ, εκταμιεύτηκε με προσκόμιση απλών αποδείξεων παροχής υπηρεσιών. Μάλιστα οι ιδιότητες των τριών εκ των τεσσάρων τεχνικών συμβούλων δεν είχαν καμία σχέση με το αντικείμενο της επίμαχης μελέτης και, επιπλέον, εντός της ΕΡΤ υπήρχε αρμόδια ομάδα για το θέμα, η οποία αγνοούσε παντελώς την ύπαρξη των συμβούλων.


Επίσης ασκήθηκαν διώξεις σχετικά με δύο συμβάσεις της ΕΡΤ με την εταιρεία Bug Stage Productions για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, που σύμφωνα με το πόρισμα προκάλεσε στη δημόσια τηλεόραση ζημιά 135.000 ευρώ.

Όπως αναφερόταν και στο πόρισμα η μία σύμβαση αφορά στην παραγωγή του Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης το 2006 και η δεύτερη της Χριστουγεννιάτικης Συναυλίας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την ίδια χρονιά.

Όπως προέκυψε από τον έλεγχο, η ανάθεση της παραγωγής του Φεστιβάλ στη συγκεκριμένη εταιρεία ήταν μη σύννομη και έγινε κατά παράβαση του Κανονισμού Προμηθειών της ΕΡΤ, αφού έπρεπε να είχε γίνει ανοικτός δημόσιος διαγωνισμός. Επιπλέον, ο εντεταλμένος σύμβουλος κ. Γ. Χουλιάρας και ο διευθυντής παραγωγής κ. Π. Παπαδημητρίου , που ανέλαβαν να συλλέξουν προσφορές για την ανάθεση της διοργάνωσης δεν ήταν αρμόδια για τον σκοπό αυτόν, δεδομένου ότι η σχετική αρμοδιότητα ανήκει στη Διεύθυνση Προμηθειών.

Τα δύο στελέχη συνέλεξαν προσφορές από τρεις εταιρείες που είχαν άμεση σχέση μεταξύ τους και παρουσίαζαν κοινό εταίρο.

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2006 σε εισήγησή του προς το ΔΣ της ΕΡΤ ο κ. Χουλιάρας σημειώνει: «Επειτα από έρευνα και λήψη προσφορών από εταιρείες με εμπειρία στον χώρο του θεάματος, κρίναμε ως οικονομικότερη και πιο συμφέρουσα την προσφορά της εταιρείας Βug Stage ΑΕ».

Στις 13 Σεπτεμβρίου του 2006 υπεβλήθη στη Διεύθυνση Προμηθειών της ΕΡΤ προσφορά της Βug Stage, ημερομηνία κατά την οποία η εταιρεία δεν είχε καν συσταθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία ουσιαστικά άρχισε να υφίσταται στις 30 Οκτωβρίου 2006, ημερομηνία όπου καταχωρίστηκε στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιρειών, η δε καταχώρισή της στο ΦΕΚ Ανωνύμων Εταιρειών και ΕΠΕ έγινε στις 22 Νοεμβρίου 2006.

Επίσης, παρά τις διαβεβαιώσεις και των δύο στελεχών ότι η εταιρεία διέθετε την απαραίτητη εμπειρία στον χώρο του θεάματος και εξειδικευμένο προσωπικό, όπως προκύπτει από τον έλεγχο η εν λόγω εταιρεία, όταν τελικά συστάθηκε, δεν απασχολούσε κανέναν εργαζόμενο για το 2006 και ως εκ τούτου δεν ίσχυαν τα βεβαιωθέντα κατά τον κρίσιμο χρόνο της βεβαίωσής τους.

Ως προς την εκτέλεση της σύμβασης, σύμφωνα με τα παραστατικά της εταιρείας, το Φεστιβάλ κόστισε συνολικά 183.689 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του κέρδους 14% της εταιρείας παραγωγής. Εν τούτοις η ΕΡΤ κατέβαλε στην εταιρεία το ποσόν των 278.353 ευρώ.

Σχετικά με την ανάθεση στην ίδια εταιρεία της παραγωγής της Χριστουγεννιάτικης Συναυλίας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, διαπιστώνεται ότι και αυτή δεν ήταν σύννομη και έγινε κατά παράβαση των διατάξεων του Κανονισμού Προμηθειών.

Επίσης, διαπιστώνεται ότι ο γενικός διευθυντής ραδιοφωνίας της ΕΡΤ κ. Α. Ανδρικάκης εισηγήθηκε την πραγματοποίηση της συναυλίας μόλις τρεις ημέρες πριν από την εκτέλεσή της, με αποτέλεσμα τη μη σύννομη απευθείας ανάθεση στην εταιρεία Βug Stage ΑΕ. Η συναυλία κόστισε συνολικά 37.175 ευρώ συν 4.311 ΦΠΑ, και συνακόλουθα η εταιρεία έπρεπε να είχε λάβει από την ΕΡΤ το ποσό αυτό με τον επιπλέον υπολογισμό εύλογου κέρδους. Εν τούτοις η ΕΡΤ κατέβαλε στην εταιρεία 68.465 ευρώ συν 13.038 ευρώ ΦΠΑ, δηλαδή 81.473 ευρώ.

Ακόμα διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος για παράβαση καθήκοντος ασκήθηκαν και για τη σύναψη τεσσάρων συμβάσεων με την εταιρεία Red Bee για την αλλαγή του σήματος της ΕΡΤ, η οποία στοίχισε 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Δίωξη ασκήθηκε και εναντίον υπαλλήλου της δημόσιας τηλεόρασης (συνδρομητική) διότι εισέπραττε πάγιες προκαταβολές χωρίς αυτό να δικαιολογείται.