Στο θέμα του προστίμου ύψους 50.000 ευρώ που επέβαλε το ΕΣΡ στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Ράδιο Αρβύλα», αλλά και τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η εν λόγω απόφαση, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συμβουλίου κ. Ι. Λασκαρίδης και παρουσίασε λίστα με πάνω από πενήντα καταγγελίες για την εκπομπή που μπήκαν στο αρχείο, ενώ επιβλήθηκαν μόνο δύο πρόστιμα – 15.000 ευρώ και 150.000 ευρώ αντίστοιχα.

Σε ό,τι αφορά τον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο κ. Λασκαρίδης παρουσίασε δύο έγγραφα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ημερομηνίες 12/10/10 και 14/12/10, με τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητούσε εξηγήσεις για σειρά υποθέσεων του σταθμού που μπήκαν στο αρχείο έπειτα από καταγγελίες, εξηγώντας πως «ασκούμε το καθήκον ανεπηρέαστοι όπως ορίζει ο νόμος χωρίς καμία προκατάληψη εναντίον ουδενός. Αυτά είναι αστεία πράγματα».

Σχετικά με το ζήτημα που προέκυψε με τον βουλευτή της ΝΔ κ. Κ. Τζαβάρα που παρουσιαζόταν ότι είχε κάνει τη σχετική καταγγελία, ενώ ο ίδιος με δηλώσεις του αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή με το θέμα, ο πρόεδρος του ΕΣΡ απέδωσε σε παρεξήγηση την εμπλοκή του ονόματος του βουλευτή στην εν λόγω υπόθεση. «Επικοινώνησα τηλεφωνικά με τον κ. Τζαβάρα και τον ρώτησα αν έκανε έγγραφη καταγγελία. Ο βουλευτής απάντησε πως δεν έκανε καταγγελία. Το ΕΣΡ αποδέχεται τη δήλωση του βουλευτή», είπε ο κ. Λασκαρίδης.

Διευκρίνισε επίσης πως η αιτιολόγηση της κλήτευσης προς το σταθμό ήταν η προσβολή θεσμών και ότι το ΕΣΡ λαμβάνει αποφάσεις όποιες και αν είναι οι εισηγήσεις των νομικών εκπροσώπων του Συμβουλίου. Υπογράμμισε πως το ΕΣΡ λειτουργεί αυτεπαγγέλτως, γι αυτό και ενεργεί μετά από κάθε επώνυμη ή ανώνυμη, έγγραφη ή τηλεφωνική καταγγελία.

Υπενθύμισε ότι σε άλλο τηλεοπτικό σταθμό, πριν την περίοδο της οικονομικής κρίσης, που είχε προσβληθεί ο θεσμός της δημοκρατίας είχε επιβληθεί πρόστιμο 150.000 ευρώ.

«Το ΕΣΡ πιστεύει πως η Βουλή είναι ο θεσμός που κατεξοχήν εκφράζει τη λαϊκή κυριαρχία και είναι οι βάσεις του δημοκρατικού πολιτεύματος. Κάθε προσβολή αυτού του βασικού θεσμού της δημοκρατίας εμπίπτει στη διάταξη του άρθρου 2 παρ. 3 του κανονισμού 2 του 1991 του ΕΣΡ», τόνισε. Επανέλαβε την άποψη περί «απαράδεκτης γενίκευσης» στο σχόλιο του παρουσιαστή «λειτουργούν σαν κλίκα οι βουλευτές. Είναι μια σπείρα των 300», και συμπλήρωσε πως «η σάτιρα πρέπει να σατιρίζει νοοτροπίες και όχι θεσμούς».