Συναντιούνται σήμερα στην Κολωνία οι διευθυντές ειδήσεων και ενημέρωσης όλων των τηλεοπτικών σταθμών που ανήκουν στον όμιλο RTL Group από Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Γαλλία, Ισπανία, Ελλάδα, Κροατία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ουγγαρία και Ρωσία.

Σκοπός της συνάντησης που γίνεται κάθε έξι μήνες είναι η ανταλλαγή νέων ιδεών για τηλεοπτικά προγράμματα, για επενδύσεις και συνεργασίες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Εκπροσωπώντας την Ελλάδα από χθες Τετάρτη και μέχρι το Σάββατο στην Κολωνία βρίσκονται ο διευθυντής ενημέρωσης Βασίλης Παπαδρόσος, η αρχισυντάκτρια του δελτίου ειδήσεων Αρτεμις Δήμου, ο προϊστάμενος του πολιτικού ρεπορτάζ Γιώργος Σμυρνής και οι παρουσιαστές του δελτίου ειδήσεων Αντώνης Σρόιτερ και Μαρία Νικόλτσιου.

Κάθε χώρα έχει 10 λεπτά για να κάνει την παρουσίασή της. Σήμερα η ελληνική αντιπροσωπεία θα παρουσιάσει τον απολογισμό της προηγούμενης διετίας κατά τη διάρκεια της οποίας, σύμφωνα με εκπροσώπους του σταθμού, η τηλεθέαση του Alpha αυξήθηκε κατά 53%, ενώ παράλληλα το κόστος μειώθηκε κατά 50%, χωρίς απολύσεις, με αναδιάρθρωση τμημάτων και αλλαγή τρόπου λειτουργίας. Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία 2 χρόνια έχουν εφαρμοστεί 3 προγράμματα εθελούσιας εξόδου.

Επίσης, θα προβληθεί βίντεο με θέμα την πρόσφατη εκλογική βραδιά όπου ο Alpha, σύμφωνα με την AGB, αναδείχθηκε δεύτερος στην τηλεθέαση στον ανταγωνισμό με πρόγραμμα χαμηλού προϋπολογισμού.

Κατόπιν θα ακολουθήσει συζήτηση για το «τυποκτόνο» νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πριν λίγο καιρό στην Ουγγαρία και τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει στηναγορά των Μέσων καθώς θα εποπτεύονται ασφυκτικά πέραν της δημόσιας ουγγρικής Τηλεόρασης και Ραδιοφωνίας, ιδιωτικοί ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί, καθώς και το σύνολο των έντυπων μέσων ενημέρωσης και των διαδικτυακών πυλών. Θα συζητηθούν επίσης τεχνολογικά θέματα, όπως η μετάβαση στο High Definition, καθώς και ο καλύτερος τρόπος αξιοποίησης του Ennex, του ευρωπαϊκού πρακτορείου που τροφοδοτεί με ειδήσεις τα ιδιωτικά κανάλια. Αύριο οι εκπρόσωποι των καναλιών θα ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις του RTL Γερμανίας.