ΜΠΟΡΕΙαύριο να είναι η πρεμιέρα της σειράς «Εχω ένα μυστικό» στον Αlpha,ωστόσο η συζήτηση για το συγκεκριμένο σίριαλ έχει αρχίσει εδώ και μήνες και ουσιαστικά από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι η ζωή της Αλίκης Βουγιουκλάκη με αφορμή την έκδοση της βιογραφίας της από τον γιο της Γιάννη Παπαμιχαήλ θα μεταφερθεί στη μικρή οθόνη.Επίκεντρο φυσικά όλης αυτής της κουβέντας η Κατερίνα Παπουτσάκη,η οποία και θα υποδυθεί την ελληνίδα σταρ.Λίγο πριν από την πρεμιέρα η πρωταγωνίστρια της σειράς μιλάει για τον τρόπο προσέγγισης του ρόλου,για το τι θα δούμε αλλά και για το τι δεν θα δούμε.

– Πρωταγωνιστείτε σε μία από τις πλέον συζητημένες σειρές της σεζόν.Σας δημιουργεί επιπλέον άγχος αυτό;

«Εννοείται, αλλιώς θα ήμουν αναίσθητη. Προσπαθώ να είμαι ψύχραιμη και να σκέφτομαι ότι πρόκειται για μια δουλειά και να μην επιτρέπω στον εαυτό μου να αγχωθεί υπερβολικά. Νομίζω ότι όλη αυτή η συζήτηση δεν θα σταματήσει εύκολα. Είμαι όμως προετοιμασμένη να ακούσω και πολλά αρνητικά σχόλια».

– Πιστεύετε,δηλαδή,ότι οι κριτικοί σάς περιμένουν στη γωνία;

«Κοιτάξτε, δεν το παίρνω τόσο προσωπικά. Οποιοσδήποτε ηθοποιός και αν ήταν στη θέση μου νομίζω ότι θα βίωνε την ίδια κατάσταση. Από τη στιγμή που αποφασίζεις να κάνεις κάτι τέτοιο πρέπει να είσαι προετοιμασμένος και για αυτά που θα έλθουν στην πορεία. Αυτό που προσπαθώ είναι να μην επικεντρώνομαι σε τέτοιες σκέψεις και να συγκεντρώνομαι στη δουλειά μου, να μαθαίνω και να γίνομαι καλύτερη. Από εκεί και πέρα η κριτική θα υπάρχει, και η καλοπροαίρετη αλλά και η άλλη. Είμαι προετοιμασμένη, όπως σας είπα, αλλά δεν αποκλείω και την πιθανότητα του να στενοχωρηθώ πολύ».

– Κατά καιρούς δηλώνετε στον Τύπο ότι θα πρέπει να έχουν οι τηλεθεατές υπόψη τους ότι απλώς θα ερμηνεύσετε την Αλίκη Βουγιουκλάκη και ότι δεν θα πρέπει να γίνουν συγκρίσεις. Μήπως «φυλάτε τα νώτα σας» με αυτόν τον τρόπο;

«Οχι. Αυτή είναι η γραμμή του σίριαλ και της γενικότερης αντιμετώπισης. Δέχθηκα με ενθουσιασμό να αναλάβω τον συγκεκριμένο ρόλο γιατί θα συνεργαζόμουν με τη σκηνοθέτιδα Ρέινα Εσκενάζυ, με την οποία νιώθω ασφαλής λόγω και προηγούμενης συνεργασίας μας. Και δική της επιδίωξη και δική μου θέληση ήταν να μη φτιάξουμε έναν κλώνο της Αλίκης. Το ζήτημα είναι η σειρά να αποπνέει την ατμόσφαιρα της εποχής και των προσώπων».

– Δεδομένου όμως ότι ερμηνεύετε έναν άνθρωπο με πολύ έντονη προσωπικότητα, την οποία προλάβαμε και εν ζωή και την οποία ακόμη παρακολουθούμε μέσα από τις ταινίες της,δεν σας επηρέασε;

«Είναι πολύ έντονο σίγουρα. Ωστόσο με βοήθησε το γεγονός ότι ξεκινήσαμε την αφήγηση από πολύ μικρή ηλικία, οπότε δεν έχουμε κάποια συγκεκριμένη εικόνα. Απλώς υποδύομαι ένα κορίτσι εποχής που μεγαλώνει και εξελίσσεται με πολλά χαρακτηριστικά: δυναμισμό, αυθορμητισμό, πείσμα, χιούμορ, τσαχπινιά, όλα όσα ξέρουμε για την Αλίκη. Για μένα οδηγός είναι το σενάριο αλλά και όλα αυτά που έχω διαβάσει, η αίσθησή μου για το πώς περίπου ήταν. Ακόμη και οι ταινίες που έχω παρακολουθήσει είναι οδηγός. Για μένα ήταν σημαντικό αυτό που ειπώθηκε σε κάποια εκπομπή σχετικά με τις βιογραφίες: ότι, δηλαδή, για να ερμηνεύσεις ουσιαστικά κάποιον θα πρέπει να προσπαθήσεις να εισπράξεις αυτό που είναι με το να τον αποδομήσεις και να τον ξαναγεννήσεις μέσα από τα δικά σου όπλα, μέσα από τα δικά σου εκφραστικά μέσα. Ο καθένας είναι διαφορετικός. Η Αλίκη ήταν αυτό το αμίμητο, το απροσπέλαστο, το αδιαπέραστο, το πάρα πολύ δυνατό, το υπέροχο, το γοητευτικό. Δεν μπορεί να υπάρξει άλλη σαν κι αυτήν. Κανείς δεν μπορεί να έχει αυτή την ψευδαίσθηση, ούτε εγώ ως ηθοποιός αλλά ούτε και ο τηλεθεατής να περιμένει αυτό από μένα. Δεν γίνεται αυτό το πράγμα. Απλώς αφηγούμαστε μια ιστορία και εγώ προσπαθώ να αποδώσω έναν χαρακτήρα, τον άνθρωπο και την ψυχή Αλίκη. Και η Αλίκη δεν ήταν αυτό που ήταν στις ταινίες της, ήταν πιο μαγκάκι. Δεν είχε αυτό το νάζι που βλέπουμε».

– Η σειρά έχει αποκλειστικά βασιστεί στο βιβλίο του Γιάννη Παπαμιχαήλ ή έχει εμπλουτιστεί και από άλλες πηγές;

«Οχι αποκλειστικά. Σίγουρα βασίζεται, το σίριαλ όμως έχει πολλά στοιχεία μυθοπλασίας. Γι΄ αυτό, όπως είπα, δεν πρέπει ο τηλεθεατής να συγκρίνει τα ασύγκριτα. Η σειρά είναι ένα παραμύθι. Η αφήγηση μιας ιστορίας που είναι βασισμένη στα γεγονότα της ζωής της Αλίκης αλλά έχουμε πάρα πολλά στοιχεία μυθοπλασίας και σε καμία περίπτωση δεν θα ξεσκεπαστούν μυστικά ή θα απομυθοποιηθεί ο μύθος».

– Υπάρχει κάποιο άλλο πρόσωπο που να εκτίθεται η αρνητική πλευρά του; Ακούγεται πολύ έντονα το όνομα του Δημήτρη Παπαμιχαήλ για παράδειγμα. «Σεναριακά οι υπεύθυνοι τα χειρίζονται όλα με μεγάλη ευπρέπεια. Υπάρχουν καλές και κακές στιγμές των χαρακτήρων αλλά από εκεί και πέρα δεν θίγονται πρόσωπα». – Το βιβλίο έχει σε μικρό ποσοστό μυστικά από την προσωπική ζωή της Αλίκης.Η σειρά το ακολουθεί ή αποκαλύπτει και προσωπικές πτυχές από τη ζωή της που δεν γνωρίζαμε ως σήμερα;

«Οχι βέβαια. Δεν θα παρουσιαστεί κάτι περισσότερο από αυτά που και η ίδια η Αλίκη επέτρεψε να μάθουμε για τη ζωή της. Δεν υπάρχει καμία διάθεση κουτσομπολιού. Αντίθετα, την αντιμετωπίζουμε με πολύ μεγάλη λεπτότητα, σεβασμό και αγάπη».

– Ο Γιάννης Παπαμιχαήλ παρακολουθεί τα γυρίσματα;Συμφωνεί με αυτό που μέχρι στιγμής έχει ετοιμαστεί;

«Ναι, παρακολουθεί και δείχνει να του αρέσει. Ο Γιάννης είναι ένας άνθρωπος που δεν μιλάει πολύ, είναι κλειστός. Παρ΄ όλα αυτά, όμως, η ενέργειά του δείχνει ότι το αγαπάει, του αρέσει, τον ενδιαφέρει. Σίγουρα ό,τι γίνεται γίνεται με τη συναίνεσή του».

– Τι είναι αυτό που σας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση από τη ζωή και την προσωπικότητα της Αλίκης Βουγιουκλάκη;

«Με εντυπωσίασε το γεγονός ότι τελικά η Αλίκη ήταν πολύ διαφορετική από αυτό που βλέπαμε στις ταινίες. Ηταν πιο αντράκι και κυρίαρχος του εαυτού της. Είχε αυτοσαρκασμό, χιούμορ, ήταν πανέξυπνη, μια πολύ έντονη προσωπικότητα. Αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε και στη σειρά: να αναδείξουμε αυτή την πλευρά της Αλίκης. Δεν εστιάζουμε στο γκλάμουρ ούτε θα παρακολουθήσουμε ταινίες της. Είναι μια ανθρώπινη ιστορία».

– Εσείς παραδειγματιστήκατε σε κάτι σε σχέση με τη δουλειά σας;

«Ο καθένας είναι διαφορετικός. Εγώ έχω τον δικό μου τρόπο και μαθαίνω μέσα από τα δικά μου λάθη. Βαδίζω σύμφωνα με αυτά που έχω εγώ στο μυαλό μου. Η Αλίκη ήξερε πολύ καλά να πλασάρει τον εαυτό της, εγώ δεν μπορώ να πω ότι λειτουργώ τόσο καλά και λογικά. Τη σέβομαι αλλά είμαστε διαφορετικοί άνθρωποι, όπως όλοι άλλωστε. Ηταν ένας άνθρωπος με τέτοιο εκτόπισμα που δεν μπορείς να βρεις ομοιότητα…».

– Το προσωπικό σας στοίχημα ποιο είναι;

«Να αγγίξω βαθιά και ουσιαστικά τον άνθρωπο που υποδύομαι». – Σταρ όπως η Αλίκη Βουγιουκλάκη υπάρχουν σήμερα στον χώρο σας;

«Οχι. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι διάσημοι. Δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο με τη λάμψη της Αλίκης».

Η ΣΕΙΡΑ «Εχω ένα μυστικό» θα προβάλλεται από τον Αlpha κάθε Δευτέρα στις 22.00. Σκηνοθεσία: Ρέινα Εσκενάζυ. Την επιμέλεια του σεναρίου έχουν η Μαίρη Ζαφειροπούλου και ο Σταύρος Καλαφατίδης. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Κατερίνα Παπουτσάκη, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Ευαγγελία Ανδρεαδάκη, Γιάννης Τσιμιτσέλης, Γιώργος Χρανιώτης, Βίκυ Παπαδοπούλου, Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Φένια Παπαδόδημα κ.ά. Συμμετέχει ο Θανάσης Βέγγος.