Ως τον «πιο ισχυρό παράγοντα στην τηλεόραση» χαρακτήριζε το περιοδικό «The New Yorker» τον Ράιαν Μέρφι. Δικαίως. Το επιβεβαιώνει και η μεταγραφή του στο Netflix. Η διαδικτυακή πλατφόρμα, για να εξασφαλίσει τη συνεργασία του, του πρόσφερε συμβόλαιο αξίας 300.000.000 δολαρίων! Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ σε τηλεοπτικό παραγωγό, το οποίο κέρδισε ο Μέρφι με την αξία του, υπογράφοντας μερικές από τις ωραιότερες σειρές που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια στη μικρή οθόνη.

Ετοιμος για όλα

Τώρα, ζάπλουτος και διάσημος, συνεχίζει να εργάζεται με έντονους ρυθμούς, να ετοιμάζει νέα σίριαλ, αλλά και να επιβεβαιώνει τη δύναμή του. Πώς; Ενίοτε… σκοτώνοντας εκείνους που του δημιουργούν προβλήματα.
Γιατί ναι, ο Μέρφι εμφανίζεται αποφασισμένος ακόμα και να εξαφανίσει τη λαοφιλή και θανατηφόρα σέξι Σαμάνθα Τζόουνς προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία και τρίτης ταινίας «Sex and the City». Το σχέδιο έχει κολλήσει στην άρνηση της Κιμ Κατράλ, της ηθοποιού που ερμηνεύει εδώ και 20 χρόνια τον ρόλο σε τηλεόραση και κινηματογράφο, να συνεχίσει, αν και η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ (η Κάρι Μπράντσο της σειράς-ταινίας) έχει στα χέρια της ένα καλό σενάριο. «Λατρεύω τη Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, δούλεψα μαζί της. Τη βρίσκω εκπληκτική. Είναι εξαιρετική παραγωγός και μια πανέξυπνη επιχειρηματίας» δήλωσε ο Μέρφι, και έδωσε με συνοπτικές διαδικασίες λύση στο αδιέξοδο: «Ας γυρίσουμε μία ταινία όπου η Σαμάνθα θα είναι νεκρή». Γιατί αυτός, μπορεί να το κάνει!

Τα πρώτα (αβέβαια) βήματα

Ο Μέρφι γεννήθηκε στην Ινδιανάπολη της Ινδιάνας το 1965, σε οικογένεια με ρίζες στην Ιρλανδία. Πήγε σε καθολικό σχολείο και κατά τα παιδικά του χρόνια πήρε μέρος σε παιδική χορωδία (τις αναμνήσεις του από εκείνη την περίοδο θα ζωντανέψει στη συνέχεια στο σίριαλ-μιούζικαλ «Glee»).
Στα χρόνια της εφηβείας του εξομολογήθηκε στους δικούς του ότι ήταν gay και οδηγήθηκε σε ψυχοθεραπευτή, ο οποίος όμως αποφάνθηκε πως δεν υπήρχε κάποιο πρόβλημα. Σπούδασε δημοσιογραφία και ξεκίνησε να εργάζεται ως δημοσιογράφος. Παράλληλα άρχισε να ασχολείται και με τη συγγραφή σεναρίων. Το 1999 έκανε την πρώτη παραγωγή του στην τηλεόραση με το εφηβικό σίριαλ «Popular», η καθιέρωση όμως ήρθε τέσσερα χρόνια μετά με το «Nip/Tuck».

Οι μεγάλες επιτυχίες

Με τη σειρά του FX που είδαμε και στην Ελλάδα, ο Μέρφι έριχνε μια έντονα επικριτική ματιά στον κόσμο της πλαστικής χειρουργικής, καυτηριάζοντας την εμμονή του σύγχρονου ανθρώπου με την εξωτερική εμφάνισή του. Το «Nip/Tuck» προβαλλόταν από το 2003 ως το 2010 και του χάρισε την πρώτη υποψηφιότητά του για βραβείο ΕΜΜΥ.
Τελικά το ΕΜΜΥ το κέρδισε για άλλη σειρά, το μιούζικαλ «Glee» (FOX), με θέμα τη ζωή μαθητών και καθηγητών μέσα σε μια μουσική σχολή. Ενώ το light μουσικοχορευτικό σίριαλ παιζόταν με επιτυχία (διήρκεσε από το 2009 ως το 2015) ο Μέρφι παρουσίασε και κάτι εντελώς διαφορετικό: το 2011 ο πρώτος κύκλος της σειράς τρόμου «American Horror Story» (μια ανατριχιαστική κατάβαση στα πιο σκοτεινά σημεία της ανθρώπινης ψυχής) με τίτλο «Murder House» ξεκίνησε να προβάλλεται στο FX. Η Τζέσικα Λανγκ ήταν ανάμεσα στους πρωταγωνιστές και συνέχισε να πρωταγωνιστεί και στους επόμενους τρεις κύκλους, τους «Asylum», «Coven» και «Freak show», μετά τον οποίο αποχώρησε. Η σειρά συνεχίστηκε με το «Hotel» και πρωταγωνίστρια τη Lady Gaga και ακολούθως με τα «Roanoke» και «Cult», ενώ αυτή τη στιγμή γυρίζεται ο όγδοος κύκλος με τίτλο «Apocalypse» και με την Τζόαν Κόλινς σε έναν χαρακτηριστικό ρόλο.
Την εποχή που κατατρόμαξε τους τηλεθεατές με τις αιματοβαμμένες ιδέες του, με διάθεση αυτοκριτικής, αλλά και επιβεβαιώνοντας πως εκτός από καλός επαγγελματίας είναι και ένας άνθρωπος με χιούμορ, ο Μέρφι γύρισε ένα σίριαλ με το οποίο παρωδούσε τις ταινίες και τις σειρές τρόμου: οι «Scream Queens» (με την Τζέιμι Λι Κέρτις) παίχτηκαν στο Fox και άντεξαν μόνο για δύο κύκλους, απευθυνόμενες όμως ούτως ή άλλως σε συγκεκριμένο κοινό, και ήταν περισσότερο ένα παιχνίδι για τον Μέρφι παρά ένα σίριαλ με τις υψηλές καλλιτεχνικές απαιτήσεις του «American Horror Story».

Παραγωγός των σταρ

Ανάμεσα στις σημαντικές καλλιτεχνικές και εμπορικές επιτυχίες του περιλαμβάνεται η τηλεταινία «The normal heart» (με θέμα τον HIV), με την οποία κέρδισε το δεύτερο ΕΜΜΥ του. Σε έναν χαρακτηριστικό ρόλο εμφανιζόταν η Τζούλια Ρόμπερτς, άλλη μια σταρ που είπε ναι στην τηλεόραση χάρη στον Μέρφι. Ιδιαίτερα επαινέθηκαν και τα «The people v.O.J. Simpson: American Crime Story» (για το οποίο κέρδισε δύο ακόμα ΕΜΜΥ) και «The assassination of Gianni Versace: American Crime Story» με την Πενέλοπε Κρουθ ως Ντονατέλα (για το οποίο είναι υποψήφιος για τρία ΕΜΜΥ) και ο πρώτος κύκλος της σειράς «Feud». Εκεί, η (αγαπημένη του) Τζέσικα Λανγκ και η Σούζαν Σαράντον ζωντάνεψαν με εντυπωσιακό τρόπο την έχθρα των Τζόαν Κρόφορντ και Μπέτι Ντέιβις. Η σειρά ήταν υποψήφια για πολλά βραβεία, για να κερδίσει όμως τελικά μόνο δύο ΕΜΜΥ, για τα χτενίσματα και για το μακιγιάζ.
Τώρα, ο παραγωγός εκτός από τη συνέχεια του «Pose» που προβλήθηκε από το FX, με το οποίο συνεχίζει να συνεργάζεται, εξακολουθεί να επιβλέπει το «9-1-1» για το Fox αλλά και ετοιμάζει άλλες δύο σειρές για τους επόμενους μήνες: και η (βασισμένη στη «Φωλιά του κούκου») «Ratched» με τη Σάρα Πόλσον (άλλη αγαπημένη του πρωταγωνίστρια) και το «The politician» με την Μπάρμπρα Στράιζαντ και την Γκουίνεθ Πάλτροου, θα προβληθούν από το νέο του «σπίτι», το Netflix.
Το «γκέι αγόρι από την Ινδιάνα που μετακόμισε στο Χόλιγουντ το 1989 με 55 δολάρια στην τσέπη», όπως ο ίδιος είπε αναφερόμενος στον εαυτό του όταν ανακοινώθηκε η συνεργασία του με το Netflix, δεν τα πήγε άσχημα. Σήμερα ζει με τον σύζυγό του Ντέιβιντ Μίλερ (το ζευγάρι παντρεύτηκε το 2012) και με τα δύο παιδιά τους. Και συνεχίζει πάντα να κάνει παραγωγές, να γράφει και να σκηνοθετεί για την τηλεόραση,
δηλώνοντας πως η εταιρεία που έχει ιδρύσει «θα υπερασπίζεται πάντα τις γυναίκες, τις μειονότητες, τους ήρωες και τις ηρωίδες LGBTQ».

Αλλαξε την τηλεόραση

«Οι σειρές του Ράιαν Μέρφι έχουν επηρεάσει το πνεύμα της εποχής όσον αφορά την παγκόσμια κουλτούρα, έχουν επανεφεύρει τα είδη τηλεοπτικής ψυχαγωγίας και έχουν αλλάξει την πορεία της ιστορίας της τηλεόρασης» δηλώνει με τη σειρά του ο διευθυντής περιεχομένου στη Netflix Τεντ Σαράντος και συνεχίζει: «Η ακλόνητη αφοσίωσή του στην τελειότητα, καθώς και στο να δίνει φωνή σε υπο-εκπροσωπούμενες ομάδες, να παρουσιάζει μια μοναδική προοπτική ή απλώς να μας σοκάρει και να μας συγκλονίζει διαπερνά όλο το έργο του, το οποίο καταργεί τα όρια μεταξύ των διαφορετικών ειδών». Να λοιπόν γιατί ο Ράιαν Μέρφι έγινε ο πιο ισχυρός παράγοντας στην τηλεόραση!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ