Ντοκιμαντέρ


«Ιατρική και λαϊκές παραδόσεις»


ΕΡΤ1, 12.30

Στο παγωμένο περιβάλλον της Γροιλανδίας, όλο γκρεμούς και παγόβουνα, οι προκλήσεις είναι τεράστιες. Πεντακόσια χιλιόμετρα βορείως του αρκτικού κύκλου, το καλοκαίρι η μέρα διαρκεί 24 ώρες, η βλάστηση είναι σχεδόν ανύπαρκτη, οι δρόμοι εξαιρετικά επικίνδυνοι και οι συνθήκες διαβίωσης αδιανόητα σκληρές. Τι πολιτισμό και νοοτροπία έχουν οι Εσκιμώοι, που αντέχουν και ζουν στην πιο απομακρυσμένη γωνιά του κόσμου;
Ξένες ταινίες


«Αττίλας, ο κατακτητής»


STAR, 21.00

Βίος και πολιτεία του χαρισματικού στρατηλάτη της Κασπίας Αττίλα (Τζέραρντ Μπάτλερ), ο οποίος σταδιακά δημιούργησε μια ανθρώπινη πολεμική μηχανή τόσο οργανωμένη και αποτελεσματική ώστε οι Ρωμαίοι, θέλοντας να αποφύγουν ενδεχόμενη επίθεση των Ούννων και μια άμεση απειλή για την ακμάζουσα αυτοκρατορία τους, προτιμούσαν να τους παρέχουν πλουσιοπάροχες ετήσιες «δωρεές». Για να τον αντιμετωπίσουν, οι Ρωμαίοι αποφάνθηκαν πως ο στρατηγός Φλάβιος Αέτιος ήταν ο μοναδικός άνθρωπος που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τις ορδές του Αττίλα. Πλούσια παραγωγή, γυρισμένη για την τηλεόραση από τον Ντικ Λόουρι, με συμπρωταγωνιστές του Μπάτλερ τους Πάουερς Μπουθ, Ρεγκ Ρότζερς, Πολίν Λιντς, Στίβεν Μπέρκοφ, Τόμι Φλάναγκαν και Τιμ Κάρι. (ΗΠΑ, 2001, 167′)
«Πίσω από τους τοίχους»


ΕΡΤ2, 24.00

Ο Γουίλιαμ Φράνκλιν, ύστερα από την τραυματική εμπειρία του ισπανικού εμφυλίου πολέμου, επιστρέφει στη γενέτειρά του, την Ιρλανδία το 1939, όπου βρίσκει δουλειά ως καθηγητής Λογοτεχνίας σε ένα καθολικό αναμορφωτήριο αρρένων. Γρήγορα θα διαπιστώσει ότι το ίδρυμα μοιάζει περισσότερο με μεσαιωνική φυλακή παρά με σχολείο. Ο Φράνκλιν όμως αναπτύσσει μια ιδιαίτερη σχέση με τα παιδιά και είναι αποφασισμένος να χαρίσει την πνευματική ελευθερία σε αυτά τα καταπιεσμένα, θυμωμένα και ταλαιπωρημένα αθώα πλάσματα, ερχόμενος βέβαια σε ρήξη με το ισχύον σύστημα του ιδρύματος. Πρωταγωνιστούν οι Εϊνταν Κουίν, Ιαν Γκλεν, Μαρκ Γουόρεν, Ντάντλεϊ Σάτον, Αλαν Ντέβλιν, Στιούαρτ Γκράχαμ, Κρις Νιούμαν, Αντριου Σίμπσον, Τζον Τράβερς. (Ιρλανδία/Αγγλία/Δανία/Ισπανία, 2003, 92′)

HeliosPlus