Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή υπέρογκου προστίμου στην Google για παραβίαση των κανόνων του ανταγωνισμού δίνει την ευκαιρία για την ενίσχυση του ανταγωνισμού για εταιρείες λογισμικού όπως οι Microsoft Corp, Amazon.com και Samsung Electronics Co, οι οποίες παραμένουν ωστόσο σε μειονεκτική θέση στην αγορά, σύμφωνα με αναλυτές και στελέχη του τομέα.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση διαπίστωσε ότι η Alphabet Inc ενίσχυσε παρανόμως την πλεονεκτική της θέση στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας από το 2011, αναγκάζοντας τους κατασκευαστές συσκευών Android να προεγκαθιστούν το Google Search και το browser Chrome μαζί με το Google Play app store, πληρώνοντάς τους μόνο για το Google Search και αποκλείοντάς τους από την χρήση τροποποιημένων μορφών του Android.

Η απόφαση έχει ως στόχο να ανοίξει την πόρτα για την Samsung, την Lenovo Corp και άλλους κατασκευαστές κινητών, οι οποίοι ήταν δεσμευμένοι να πωλούν συσκευές γεμάτες με εφαρμογές της Google, ώστε να έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιούν εναλλακτικά λογισμικά σαν της Microsoft και της Amazon χωρίς να χάσουν την ελκυστικότητά τους στον καταναλωτή, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πληροφορίες που προέρχονται από μη κατονομαζόμενες ευρωπαϊκές πηγές.

Οι κατασκευαστές smartphones θα μπορούσαν επίσης να υποχρεώσουν τους κατασκευαστές άλλων λογισμικών να έχουν δικά τους browsers ή μηχανές αναζήτησης εναλλακτικά στα smartphones Android, σύμφωνα με τον Ιαν Φογκ, αντιπρόεδρο αναλύσεων της OpenSignal, που βοηθά τους παρόχους ασύρματου Ιντερνετ να εντοπίζουν τα δίκτυά τους.

Τα κινητά τηλέφωνα που διαθέτουν τις μηχανές αναζήτησης Alexa της Amazon ή Bing της Microsoft θα πρέπει να έχουν την ικανότητα προεγκατάστασης των δημοφιλών εφαρμογών της Google όπως τα Google Maps και το YouTube, σύμφωνα με πηγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι Microsoft, Amazon, Samsung και Lenovo αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Σε κάθε περίπτωση, οι χρήστες θα έχουν την δυνατότητα να αντικαθιστούν τις προεγκατεστημένες επιλογές με τις εφαρμογές Google Search ή Google Chrome, αλλά τουλάχιστον ορισμένοι θα διατηρήσουν τις εναλλακτικές εφαρμογές άλλων εταιριών, σύμφωνα με την ΕΕ.

Ωστόσο, οι κατασκευαστές smartphones διστάζουν να προωθήσουν άλλες εναλλακτικές εφαρμογές, σύμφωνα με στέλεχος εταιρείας κατασκευής κινητών Android που δεν κατονομάζεται. Μικρότερες εταιρείες λογισμικού δεν διαθέτουν την διείσδυση στην αγορά ώστε να επηρεάσουν την Google, επιμένει.

Η Google από την πλευρά της θα μπορεί να συνεχίσει να πληρώνει τους κατασκευαστές ώστε να παραμείνει αποκλειστικός τους προμηθευτής, δραστηριότητα από την οποία και προέρχεται το κύριο μέρος των εσόδων της, σε μία βάση κινητό προς κινητό. Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν προσδιόρισε όρια στην δυνατότητα της Google να πλειοδοτεί έναντι μικρότερων παικτών στις μηχανές αναζήτησης όπως η DuckDuckGo.

«Η Google θα συνεχίσει να δεσπόζει στην βιομηχανία», δήλωσε ο Ρόμπερτ Μάρκους, πρώην μέλος του τομέα στρατηγικής της Microsoft και σήμερα εταίρος στην επενδυτική εταιρεία Quantum Wave Capital.

Η απόφαση θα δώσει στους κατασκευαστές smartphones τη δυνατότητα να κατασκευάσουν κινητά με βάση το Fire OS, μία εκδοχή του Android που διατίθεται από την Amazon, αναφέρεται στην απόφαση της ΕΕ.

Η Google έχει επιτρέψει σε τρίτους την κατασκευή τέτοιων forks του Android, όπως ονομάζονται στην βιομηχανία, αλλά έχει περιορίσει την υιοθέτησή τους μέσω περιορισμών αδειοδότησης, διαπίστωσε η έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ωστόσο, παραμένει το ζήτημα ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν προσδιόρισε ότι η Google οφείλει να παρέχει τις εφαρμογές της σε smartphones που διαθέτουν forks, πράγμα που σημαίνει ότι τηλέφωνα όπως τα Fire OS θα συνεχίσουν να μην διαθέτουν υπηρεσίες όπως η Google Maps, προειδοποιούν οι αναλυτές.

Η παράλειψη αφήνει την βιομηχανία με μία διαπίστωση, αλλά δεν προσφέρει πρόβλεψη που θα τοποθετεί τα forks σε θέση ισοτιμίας, σύμφωνα με τον Κουμάρ Σαχ, διευθυντή επενδύσεων στην Tsansit Capital και πρώην επικεφαλής της ινδικής κατασκευάστριας κινητών Micromax.

Αντιθέτως, η ΕΕ ανακοίνωσε ότι η Google μπορεί να διατηρήσει «δίκαιους και αντικειμενικούς» περιορισμούς σε συσκευές τις οποίες τροφοδοτεί με τις εφαρμογές της.

Είναι πιθανόν ότι οι κατασεκυαστές smartphones που χρησιμοποιούν forks μπορεί να μην είναι ευπρόσδεκτοι σε παρόχους ασύρματου Ιντερνετ , οι οποίοι επικεντρώνονται σε δίκτυα 5G και δεν θέλουν «οι κατασκευαστές να απασχολούνται με δευτερεύοντα ζητήματα», σύμφωνα με τον Ιαν Φογκ.

Η Google οφείλει να σταματήσει τις παράνομες πρακτικές εντός 90 ημερών για να αποφύγει πρόστιμα ή μπορεί να ζητήσει προθεσμία όσο εκκρεμεί η έφεσή της.

Η Google δεν έχει διευκρινίσει με ποιον τρόπο θα προσαρμόσει τις πρακτικές της εάν χάσει την ελκυστικότητά της ούτε εάν θα κάνει τις αλλαγές μόνο εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή σε παγκόσμια κλίμακα.