Το σημερινό doodle της Google τιμά σήμερα Τετάρτη το σπουδαίο Ιταλό ποδηλάτη Gino Bartali, καθώς είναι η ημέρα της γέννησής του.

Γεννήθηκε στη Φλωρεντία της Ιταλίας σαν σήμερα το 1914. Η αγάπη του για την ποδηλασία ξεκίνησε ήδη από το πολύ νεαρό της ηλικίας του. Στην ηλικία των 13 ετών ξεκίνησε τους αγώνες ποδηλασίας και κέρδισε μάλιστα περισσότερους από 180 στον αριθμό κατά τη δεκαετία του 30 και του 40.

Δεν άργησε να μεταμορφωθεί σε έναν τοπικό ήρωα, αφού κατόρθωσε να κερδίσει τρεις φορές το Γύρο της Γαλλίας και δύο το Γύρο της Ιταλίας. Εκμεταλλεύτηκε τη φήμη και τη διασημότητα του για να μετακινείτε ελεύθερα στην ύπαιθρο της Τοσκάνης και της Ουμβρίας κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Δε περνούσε από τους ελέγχους των αστυνομικών αρχών του Μουσολίνι και του Χίτλερ, κι έτσι κατάφερε να μεταφέρει μυστικά έγγραφα ή φωτογραφίες για τη δημιουργία πλαστών διαβατηρίων, τα οποία μάλιστα έκρυβε στο τιμόνι του ποδηλάτου του.

Οι ηρωικές του πράξεις έγιναν γνωστές το 2003, όταν ήρθε στο φως της δημοσιότητας το ημερολόγιο ενός Εβραίου λογιστή, ο οποίος είχε συνεργαστεί με το ποδηλάτη για να διασώσουν μαζί πολλούς Εβραίους.

Ακόμη κι όταν συνελήφθη από τις ιταλικές αρχές και τον απείλησαν με τη ζωή του, ο ίδιος συνέχισε το έργο που είχε ξεκινήσει με στόχο να βοηθήσει όσο περισσότερους ανθρώπους μπορούσε.

Ο διάσημος ποδηλάτης πέθανε το 2000, με αποτέλεσμα να μην αναγνωριστεί όπως θα του άρμοζε για τη βοήθεια που προσέφερε κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ωστόσο, το 2013 τιμήθηκε από το Ισραήλ για τις ασταμάτητες προσπάθειες του να βοηθήσει και να διασώσει τους Εβραίους.