Το βράδυ της 10ης Ιανουαρίου αποτέλεσε ορόσημο στην ιστορία της Brooks Brothers, του θρυλικού αμερικάνικου Οίκου, που γιορτάζει φέτος τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την ίδρυσή του.

Η εκδήλωση που έλαβε χώρα με επιβλητικότητα στην φημισμένη αίθουσα Salone dei Cinquecento του Palazzo Vecchio της Φλωρεντίας, ήταν αφιερωμένη στην ιστορία της Brooks Brothers και φόρος τιμής στον ιδρυτή της Henry Sands Brooks. Είναι η πρώτη φορά που το περίφημο Palazzo Vecchio ανοίγει τις πύλες του σε ένα fashion show. H αίθουσα Salone dei Cinquecento διακοσμήθηκε με μπλε και χρυσό – τα χρώματα του λογότυπου που εδώ και δύο αιώνες αποτελεί το διακριτικό σήμα της Brooks Brothers – για τη βραδιά που αποτέλεσε την πρώτη από μια σειρά επετειακών εκδηλώσεων, με τα οποία το ιστορικό brand θα γιορτάσει φέτος τους δύο αιώνες ιστορίας του.

Τα ρούχα που επιλέχθηκαν για τo fashion show, αποτελούν τη σύγχρονη θεώρηση του θρυλικού στυλ της Brooks Bothers, το οποίο στην εποχή του έφερε επανάσταση στο χώρο της μόδας και παραμένει ακόμα διαχρονικά κλασικό.

Νεανική και δροσερή, αλλά με πολλά κλασικά στοιχεία, η νέα συλλογή αποδεικνύει πόσο σύγχρονα εξακολουθούν να παραμένουν τα εμβληματικά ρούχα του brand, ορισμένα από τα οποία εφευρέθηκαν πριν από περισσότερα από 100 χρόνια.

51 μοντέλα (45 άνδρες και 6 γυναίκες), περπάτησαν στον ρυθμό του «Empire State of Mind» της Alicia Keys, σε ζωντανή εκτέλεση από την Ιταλική Φιλαρμονική, σαφής αναφορά στη νεοϋρκέζικη καταγωγή της Brooks Brothers. Τα looks της επίδειξης περιλάμβαναν κομψά και εκλεπτυσμένα κοστούμια και παντελόνια με πιέτα. Τα outerwear, μια σημαντική κατηγορία για την Brooks Brothers, πρωτοπόρο στις τεχνολογικές καινοτομίες, παρουσιάστηκαν φορεμένα με απλότητα πάνω από πουλόβερ. Το θρυλικό καμηλό παλτό επανήλθε δυναμικά και το κλασικό navy blazer παρουσιάστηκε σε διάφορους συνδυασμούς. H θρυλική rep tie ριγέ γραβάτα της Brooks Brothers, εμφανίστηκε συχνά φορεμένη σαν ζώνη, με τον τρόπο που συνήθιζε να τη φορά και ο μοναδικός Fred Astaire, ένας από τους γνωστούς πελάτες της μάρκας. Ορισμένα παλτό παρουσιάστηκαν φορεμένα έτσι ώστε να φαίνεται και το εσωτερικό τους, τονίζοντας την περίπλοκη κατασκευή και τη λεπτομέρεια της ραφής. Από τα highlight της γυναικείας συλλογής ξεχώρισε το κομψό σμόκιν, η πιτζάμα από μπορντό μεταξωτό σατέν και το chunky πουλόβερ φορεμένο πάνω από tweed σακάκι.




ΔΙΑΚΟΣΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΩΤΟΠΩΡΙΑΣ, ΔΥΟ ΑΙΩΝΕΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ

Παρόλο που σήμερα η Brooks Brothers αποτελεί συνώνυμο του «κλασικού», είναι ενδιαφέρον να αναφέρουμε ότι ο ιδρυτής του brand, Henry Sands Brooks (1772 – 1833), δεν ήταν καθόλου συντηρητικός. Στην πραγματικότητα ήταν ένας πραγματικός dandy και ένας γνωστός influencer μεταξύ των συνομηλίκων του, που αναζητούσε πάντα τα πιο μοντέρνα και πρωτοποριακά ρούχα για το εμπορικό του σήμα που φιλοδοξούσε να εμπορεύεται: «κάθε νέο στυλ υφάσματος, της καλύτερης ποιότητας, κατασκευασμένο στην εντέλεια, με τον πιο μοντέρνο τρόπο». Έτσι, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Brooks Brothers ήταν ο εφευρέτης ορισμένων από τα πιο καινοτόμα και πρωτοποριακά για την εποχή τους ενδύματα. Στην πραγματικότητα μάλιστα, η Brooks Brothers ευθύνεται για το λανσάρισμα και τη διάδοση ορισμένων από τα πιο εμβληματικά και διαχρονικά ρούχα, συμπεριλαμβανομένου του navy blazer, της γραβάτας reverse tie stripe και του Sack Suit. Ακόμα και η σημερινή τάση του athleisure έχει τις ρίζες της στην Brooks Brothers, η οποία πρώτη υιοθέτησε και καθιέρωσε τα σπορ ρούχα στην καθημερινή ζωή – κυρίως με την εφεύρεση το 1870 του Original Polo® Button-Down Oxford shirt. Τέλος, η Brooks Brothers ήταν υπεύθυνη για την μοναδική και πιο σημαντική συμβολή στη μόδα : το έτοιμο ραμμένο κοστούμι που δημιουργήθηκε στην Αμερική στα μέσα του 1800. Αυτό το πάθος για την ένδυση πέρασε από τον Henry Brooks στους γιούς του, Elisha, Daniel, Edward και John, τους αδελφούς Brooks (Brooks Brothers). Εκείνοι υπήρξαν και οι πρώτοι fashion influencers.

Tους τελευταίους δύο αιώνες και ως τις μέρες μας η Brooks Brothers ντύνει έναν κόσμο που διαρκώς μεταβάλλεται, επιδιώκοντας σταθερά την ποιότητα και την καινοτομία, πάντα με σεβασμό στο παρελθόν και το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Με αυτό το πνεύμα, η Brooks Brothers τίμησε τον ιδρυτή της, έναν γνήσιο και συνάμα ανατρεπτικό gentleman.

Χαρακτηριστική η δήλωση του Claudio Del Vecchio – Chairman & CEO, Brooks Brothers: “We’re not good because we are old, we’re old because we are good.”


Advertorial