Τις κρίσιμες στιγμές στο όριο μεταξύ ζωής και θανάτου, μεταξύ σκότους και φωτός που βίωσαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην Τουρκία περιγράφουν οι από μηχανής θεοί – διασώστες της ΕΜΑΚ που έδωσαν μάχη να ανασύρουν ζωές κάτω από τα χαλάσματα με αποτέλεσμα πέντε διασώσεις, οι τρεις εκ των οποίων σε μικρά παιδιά.

Μεταφέρουν τη μοναδική τους μαρτυρία για αυτά που αντίκρισαν, τη μάχη που έδωσαν, τις ώρες αγωνίας που βίωσαν, τα σπουδαία που τελικά κατάφεραν, χαρίζοντας ζωή σε  ανθρώπους καταπλακωμένους από τα συντρίμμια που ένιωθαν την απειλή του θανάτου μπροστά στο χνώτο τους.

Η μοναδική τους μαρτυρία για την Αϊρίν και τη μικρή Ασουντέ που κατάφεραν να τις σώσουν, για την Φατιμά που τελικά δεν άντεξε, αλλά και για αυτούς που τελικά, με τη βοήθειά τους, κατάφεραν να ξεφύγουν του θανάτου, για τα μικρά παιδιά που τους ζητούσαν βοήθεια μέσα στα χαλάσματα.

«Σαν πιο δυνατή στιγμή θα κρατήσω τη διάσωση της Αϊρίν. Εξαιρετικά πολύπλοκη και πολύωρη διάσωση. Μας ‘άφησε’ δύο φορές η Αϊρίν. Δύο φορές μας ‘άφησε’ και την σκούνταγε ο Κώστας και της κρατούσε το χέρι».

Παρά τις δυσκολίες δεν την εγκατέλειψαν στιγμή. Έδωσαν σώμα και ψυχή, κάτι που αποτυπώνεται και σε βίντεο ντοκουμέντο από τη διάσωση της 9χρονης Asude.

Με τον τρόμο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό της, η 9χρονη ζήτα, με τρεμάμενη φωνή, βοήθεια σφηνωμένη ανάμεσα στα χαλάσματα πολυκατοικίας. Θαμμένη για πάνω από 30 ώρες κάτω από τα συντρίμμια, αντικρίζει σε κατάσταση σοκ τους Έλληνες διασώστες της ΕΜΑΚ.

Ως από μηχανής Θεός, ο πυραγός Κώστας Νίκας με ειδικά εργαλεία ανοίγει δίοδο, τοποθετεί υποστυλώματα και το κορίτσι βγαίνει σώο στην επιφάνεια.

Λίγο αργότερα, θα εντοπίσουν λίγα μέτρα μακριά και ένα 10χρονο αγόρι ζωντανό κάτω από τα χαλάσματα. Η περιγραφή τους συγκλονιστική για το πώς του έδιναν νερό με καλαμάκι καθώς η προσέγγιση ήταν ανέφικτη.

«Μου έφεραν ένα καλαμάκι πράσινο σε σχήμα φοίνικα και κάθε φορά που το έβγαζα μου έλεγε ‘no, no’ για να συνεχίσω. Παράλληλα, έλεγε συνεχώς ‘10%’, ότι δηλαδή δεν άντεχε άλλο και ήταν στα όριά του».
Στιγμές που δε θα τις ξεχάσουν ποτέ

Ο διασώστης του ΕΚΑΒ Σωκράτης Δούκας λυγίζει. Εφτά ημέρες στην κόλαση δεν περιγράφονται εύκολα με λέξεις. Μέσα στα ερείπια και τα συντρίμμια, μέσα στην απόγνωση, ένα μικρό παιδί μόλις 7 ετών του προσφέρει μπισκότα.

«(…) Και μου φέρνει ένα κουτί μπισκότα. Μπορεί να ακούγεται τίποτα. Μπορεί να μη λέει κάτι. Για μένα όμως ήταν πολύ πιο ψηλά και πιο δυνατή από όλες τις άλλες εικόνες».

Όλοι τους έχουν να διηγηθούν συγκλονιστικές ιστορίες, ιστορίες ζωντανών θαμμένων κάτω από τόνους τσιμέντου.

«Το συναίσθημα που θα με συντροφεύει για το υπόλοιπο της ζωής μου είναι οι φωνές των ζωντανών θαμμένων. Σταδιακά, μέρα με τη μέρα, αυτές οι φωνές χανόντουσαν. Είχες την αγωνία αυτήν τη φωνή να την ξανακούσεις».

Αλλά και ιστορίες ηρωισμού και ανθρωπιάς. Κατάφεραν να βγάλουν ζωντανούς από τα χαλάσματα πέντε συνανθρώπους μας. Τα τρία ήταν ανήλικα παιδιά.
«Ήρωες»

Έδωσαν μάχη, μάχη με τον χρόνο, μάχη με το ψύχος, μάχη με τα συναισθήματα. Κάποιες φορές δάκρυσαν, άλλες αγκαλιάστηκαν και έκλαψαν από χαρά.

Όλοι εμείς υποκλιθήκαμε και τους χειροκροτήσαμε.

Παιδιά να παίζουν σε παιδική χαρά χαμογελώντας μέσα στην καταστροφή είναι η πιο δυνατή εικόνα που έχει να θυμάται ο επιπυραγός Γιαννόπουλος. Όλοι τους μίλησαν για τη δυσκολότερη αποστολή, εκείνη που τους άλλαξε για πάντα, αλλά και εκείνη που τους όπλισε με ακόμα μεγαλύτερη πείρα και δύναμη για το αύριο.

«Ήταν η δυσκολότερη αποστολή μέχρι την επόμενη».