Η χρήση λιθίου κατά τα πρώιμα στάδια της κύησης αυξάνει τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών στο κυοφορούμενο έμβρυο, σύμφωνα με μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυποThe Lancet Psychiatry.

Ερευνητές της Ιατρικής ΣχολήςIcahn της Νέας Υόρκης διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έπαιρναν λίθιο το πρώτο τρίμηνο της κύησης ήταν πιθανότερο να αποκτήσουν παιδί με γενετική ανωμαλία, συγκριτικά με έγκυες που έπασχαν από ψυχική διαταραχή αλλά δεν έπαιρναν λίθιο.

Συγκεκριμένα, γενετικά ελλείμματα ανιχνεύθηκαν στο 7% των παιδιών που γεννήθηκαν από μητέρες που είχαν πάρει λίθιο το πρώτο τρίμηνο της κύησης, συγκριτικά με το 4% των παιδιών που δεν είχαν εκτεθεί στο εν λόγω ψυχιατρικό φάρμακο.

Το λίθιο είναι εγκεκριμένο πάνω από 50 χρόνια για την αντιμετώπιση της διπολικής διαταραχής καθώς δρα ως σταθεροποιητής της διάθεσης.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες η χρήση του είναι περιορισμένες στις εγκύους και σε όσες γυναίκες επιθυμούν να κυοφορήσουν, διότι έχει ήδη σχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών, όπως δυσπλασίες στην καρδιά.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης οι ερευνητές συνέκριναν γυναίκες που είχαν πάρει λίθιο το πρώτο τρίμηνο της κύησης με γυναίκες που δεν είχαν πάρει το συγκεκριμένο φάρμακο αν και έπασχαν από διπολική διαταραχή ή κατάθλιψη.

Το δείγμα απαρτιζόταν από πάνω από 22.000 γυναίκες σε έξι χώρες που είχαν γεννήσει το διάστημα 1997-2015. Οι 727 είχαν πάρει λίθιο το πρώτο τρίμηνο της κύησης.

Εν τέλει οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, οι γυναίκες αυτές δεν είχαν μεν υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών κατά την κύηση ή τον τοκετό, αλλά τα έμβρυα ήταν πιθανότερο να έχουν μείζονα δυσπλασία, όπως καρδιακό έλλειμμα, σύνδρομο δισχιδούς ράχης και δυσπλασίες στο πέος.

Ωστόσο, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι οι κίνδυνοι αυτοί θα πρέπει πάντα να συνεκτιμώνται σε συνάρτηση με τους κινδύνους που απορρέουν από τη μη λήψη λιθίου από γυναίκες με διπολική διαταραχή καθώς μπορεί να υποτροπιάσουν και να εκδηλώσουν μανία, κατάθλιψη, ψύχωση ή να κάνουν κακό στον εαυτό τους.

Προτείνουν λοιπόν είτε μείωση της δοσολογίας του λιθίου κατά την κύηση ή διακοπή του κατά το πρώτο τρίμηνο και εν συνεχεία επανέναρξη υπό αυστηρή ιατρική επίβλεψη.