Το άγχος λειτουργεί αρνητικά για την οστική υγεία των γυναικών, καθώς νέα ιταλική μελέτη δείχνει ότι συντελεί σε αυξημένο κίνδυνο οστικών καταγμάτων.

Όπως αναφέρεται σε άρθρο του επιστημονικού εντύπουMenopause, επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Μεσσίνα, με επικεφαλής τον Δρ Αντόνιο Καταλάνο, αξιολόγησε στοιχεία για σχεδόν 200 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και επιβεβαίωσε ότι το άγχος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου και γαστρεντερικών προβλημάτων.

«Αυτό που μας εξέπληξε ωστόσο ήταν ότι εντοπίσαμε σχέση με την οστική υγεία, κάτι που δεν έχει αναφερθεί προηγουμένως», λέει ο Δρ Καταλάνο και διευκρινίζει ότι η μελέτη σε καμιά περίπτωση δεν αποδεικνύει ότι το άγχος προκαλεί αύξηση του κινδύνου κατάγματος.

Και σε ότι αφορά την αιτιολόγηση του συσχετισμού αναφέρει πως «υποθέτουμε πως οι αγχώδεις γυναίκες εμπλέκονται σε πιο ανθυγιεινές συμπεριφορές, όπως το κάπνισμα και η κακή διατροφή. Επιπλέον, οι αρνητικές επιδράσεις των ορμονών του στρες στα οστά μπορεί να θεωρηθούν ενισχυτικός παράγοντας κινδύνου για κάταγμα».

Ο Δρ Καταλάνο προσθέτει ακόμα ότι οι γυναίκες με υψηλά επίπεδα άγχους παρατηρήθηκε ότι είχαν και χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι γνωστό ότι σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο κατάγματος.

Να σημειωθεί ότι το κλινικό δείγμα, είχε προέλθει από δύο ιταλικές κλινικές για την οστεοπόρωση, το 2017. Οι γυναίκες ήταν κατά μέσο όσο 68 ετών και είχαν υποβληθεί σε ενδελεχή έλεγχο υγείας, για ιστορικό καταγμάτων, διάγνωση αρθρίτιδας, πνευμονικές και καρδιακές παθήσεις, καθώς και τις συνήθειες του αναφορικά με το κάπνισμα και το αλκοόλ. Επιπλέον, είχαν υποβληθεί σε μέτρηση οστικής πυκνότητας, ενώ διερευνήθηκαν για ψυχικές διαταραχές, όπως κατάθλιψη, αϋπνία, ένταση και άγχος.

Τα υψηλά επίπεδα άγχους συντελούσαν σε 4% μεγαλύτερο κίνδυνο μείζονος κατάγματος σε ορίζοντα δεκαετίας και 3% μεγαλύτερο κίνδυνο κατάγματος ισχίου στο ίδιο χρονικό πλαίσιο.

Επίσης, το άγχος σχετίστηκε με χαμηλό σκορ οστικής πυκνότητας στην οσφυϊκή περιοχή της σπονδυλικής στήλης και στο τμήμα του μηριαίου οστού.