Μια νέου τύπου καρδιακή αντλία μειώνει τον κίνδυνο θρόμβων αίματο και εγκεφαλικού επεισοδίου σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine και παρουσιάστηκαν χθες Κυριακή στο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας στο Ορλάντο.

Από τα στοιχεία που παρουσίασε ο Δρ Μαντιπ Μεχρα, 366 ασθενείς είτε κλήθηκαν να κάνουν χρήση της συσκευής HeartMate 3 για την υποβοήθηση της αριστερής καρδιακής κοιλίας, είτε την συσκευή HeartMate II.

Δύο χρόνια αργότερα, 151 από τους 190 ασθενείς (79,5%) που είχαν την HeartMate 3 δεν είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο ή δεν χρειάστηκαν δεύτερη χειρουργική επέμβαση για την αντικατάσταση ή την αφαίρεση της συσκευής. Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 60% (106 από τους 176) για την ομάδα της HeartMate II.

Μόνο τρεις ασθενείς από την ομάδα τηςHeartMate 3 χρειάστηκαν επιπλέον επέμβαση, συγκριτικά με την ομάδα τηςHeartMate II. Κανείς εκ της πρώτης ομάδας δεν χρειάστηκε χειρουργική επέμβαση λόγω θρόμβων αίματος στην αντλία.

Τα ποσοστά θανάτου και τα αναπηρικά εγκεφαλικά επεισόδια και στις δύο ομάδες ήταν όμοια, αλλά το συνολικό ποσοστό εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν χαμηλότερο στην ομάδα της HeartMate 3. Και οι δύο ομάδες είχαν παρόμοια ποσοστά αιμορραγίας και λοίμωξης επίσης.

«Οι συσκευές υποβοήθησης της λειτουργίας της αριστερής καρδιακής κοιλίας έχουν παρουσιάσει βελτιώσεις τα τελευταία 40 χρόνια, αλλά και πάλι υπάρχουν προκλήσεις όπως οι θρόμβοι αίματος που σχηματίζονται εντός αυτών των συσκευών και χρειάζονται αντικατάσταση», σημείωσε ο Δρ Μεχρα, εκτελεστικός διευθυντής στο Κέντρο Προχωρημένης Καρδιακής Ανεπάρκειας/Καρδιομυοπάθειας στο Νοσοκομείο Brigham and Women’s της Βοστόνης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συσκευή HeartMate 3 έχει τα σχεδιαστικά πλεονεκτήματα να μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών καθώς «χρησιμοποιεί μαγνητισμό για να αντλήση αίμα. Είναι σχεδιασμένη να μειώνει τη διατμητική πίεση, η οποία πιστεύεται ότι προκαλεί τον σχηματισμό θρόμβων στις αντλίες».

Οι ερευνητές ήδη σχεδιάζουν νέα μελέτη, όπου θα αξιολογήσουν 1.028 ασθενείς δύο χρόνια μετά την χρήση της συσκευής και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στο τέλος του 2019.