Αμερικανοί επιστήμονες σχεδίασαν έναν νέο τρόπο ελέγχου της γλυκόζης του αίματος στους πάσχοντες από διαβήτη, με διάρκεια αρκετών εβδομάδων, ευελπιστώντας σε περαιτέρω απλοποίηση της αντιδιαβητικής αγωγής.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Nature Biomedical Engineering οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Duke, το βιο-πολυμερές που σχεδίασαν έχει τις προοπτικές να καταργήσει την ανάγκη των ημερήσιων ή εβδομαδιαίων ενέσεων ινσουλίνης, με εγχύσεις μία ή δύο φορές τον μήνα, σε πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2.

Σήμερα, οι αγωγές για τον διαβήτη τύπου 2 βασίζονται στην γλυκαγόνη πεπτιδίου-1 (GLP-1), ένα μόριο που κάνει το πάγκρεας να εκκρίνει ινσουλίνη για τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα. Όμως, το πεπτίδιο έχει μικρό χρόνο ζωής και αποβάλλεται γρήγορα από το σώμα.

Για να αυξήσουν τη διάρκεια της θεραπεία οι ερευνητές έχουν συγχωνεύσει το GLP-1 με συνθετικά μικροσφαιρίδια και βιο-μόρια, όπως τα αντισώματα, αυξάνοντας τη δράση του στους ανθρώπους για έως και μια εβδομάδα. Παρά την πρόοδο, πολλές από αυτές τις θεραπείες δεν περιλαμβάνουν μηχανισμό ελέγχου του ρυθμού που το πεπτίδιο απελευθερώνεται, κάνοντας τη θεραπευτική αποτελεσματικότητα να κάνει «κοιλιά» μετά από παρατεταμένη χρήση.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Duke ανέπτυξαν μια τεχνολογία που συγχωνεύει το GLP-1 με ένα θερμοευαίσθητο πολυπεπτίδιο τύπου ελαστίνης (ELP) σε ένα διάλυμα που μπορεί να εγχυθεί στο δέρμα μέσω μιας κλασσικής βελόνας. Μόλις εγχυθεί, το διάλυμα αντιδρά με τη θερμότητα του σώματος για να σχηματίσει μια βιοαποικοδομήσιμη γέλη που μοιάζει με «αποθήκη» που απελευθερώνει αργά το φάρμακο καθώς διαλύεται. Σε ζωικά πειράματα, η θεραπεία παρείχε έλεγχο της γλυκόζης έως και τρεις φορές περισσότερο από τις σημερινές θεραπείες.

«Καταφέραμε να τριπλασιάσουμε τη διάρκεια του μεσοπρόθεσμης διάρκειας φαρμάκου για τον διαβήτη τύπου 2», σημειώνει Ασουτος Τσιλκοτι, κύριος συγγραφέας της μελέτης.

Οι επιστήμονες βελτιστοποίησαν το διάλυμα για να ρυθμίζει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα των τρωκτικών για δέκα ημέρες μετά την έγχυση. Περαιτέρω πειράματα έδειξαν ότι το βελτιστοποιημένο διάλυμα βελτίωσε τον έλεγχο της γλυκόζης σε μαϊμούδες για πάνω από 14 ημέρες και πάλι με μια έγχυση.

«Επειδή ο μεταβολισμός του ανθρώπου είναι βραδύτερο από αυτό τον μαϊμούδων και των ποντικιών, θεωρητικά η θεραπεία θα μπορεί να έχει μεγαλύτερη διάρκεια στους ανθρώπους, κι έτσι ελπίζουμε να έχουμε σε λίγο διαθέσιμη την πρώτη δισεβδομαδιαία ή μηνιαία θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 2», συμπληρώνει η Κέλλι Λουγκινμπουχλ, που συμμετείχε στην επιστημονική ομάδα.

Να σημειωθεί ότι η δουλαγλουτίδη, είναι η μόνη σήμερα διαθέσιμη θεραπεία, που χορηγείται μια φορά την εβδομάδα, για τον έλεγχο της γλυκόζης του αίματος.