Με την έλευση του κρύου και των ιογενών λοιμώξεων κάνει δειλά-δειλά την εμφάνισή της και η γρίπη. Θα συμβούλευα όλους όσοι πρέπει να εμβολιαστούν και δεν το έχουν ήδη κάνει, να θωρακιστούν άμεσα έναντι του ιού της γρίπης. Ακόμη και τώρα μπορούν να εμβολιαστούν, δεν είναι αργά. Αλλωστε η κορύφωση της γρίπης συνήθως αναμένεται τον Φεβρουάριο.
Είναι δυσάρεστο να θρηνεί κάθε χρόνο η χώρα μας την απώλεια δεκάδων ανθρώπων από τη γρίπη μόνο και μόνο επειδή οι πολίτες δεν κάνουν ένα εμβόλιο. Πέρυσι έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο 197 άτομα, εκ των οποίων 172 είχαν νοσηλευθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και 166 ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.
Για να μη θρηνήσουμε και εφέτος θύματα, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος πήρε την πρωτοβουλία και ξεκίνησε από τα τέλη του Οκτωβρίου ενημερωτική καμπάνια για τα οφέλη του αντιγριπικού εμβολιασμού. Το μήνυμα της καμπάνιας του ΠΙΣ είναι «Μην το ρισκάρεις. Εμβολιάσου». Με απλά λόγια, λέμε ότι δεν είναι δυνατόν να παίρνει ένας άνθρωπος τόσο σοβαρό ρίσκο για τη ζωή του και να μην εμβολιάζεται, ειδικά εκείνος που είναι μεγάλος σε ηλικία ή πάσχει από σοβαρά προβλήματα υγείας.
Στην ομάδα των ατόμων που πρέπει να εμβολιαστούν ανήκει και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και είναι θλιβερό το γεγονός ότι οι επαγγελματίες υγείας που έρχονται καθημερινώς σε επαφή με ασθενείς και νεογνά δεν εμβολιάζονται έναντι της γρίπης.
Είναι γνωστό σε όλους ότι το αντιγριπικό εμβόλιο ούτε κοστίζει ούτε δημιουργεί κινδύνους. Με συντονισμένη δράση όλων των συναρμόδιων φορέων για τη σωστή ενημέρωση του κοινού σχετικά με την αξία του εμβολιασμού θεωρώ ότι μπορούν να αποφευχθούν τα δυσάρεστα αποτελέσματα των επιδημικών εξάρσεων που παρουσιάζονται στη χώρα μας από τα μέσα του φθινοπώρου και μέχρι τα μέσα της άνοιξης.
Να επαναλάβω ότι στις ομάδες των πολιτών που πρέπει να εμβολιαστούν έναντι του ιού της γρίπης ανήκουν οι ηλικιωμένοι άνω των 60 ετών, οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, με ανοσοκαταστολή, μεταβολικά νοσήματα, οι έγκυοι, οι θηλάζουσες, οι παχύσαρκοι και παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια, καθώς και το υγειονομικό προσωπικό.
Ολοι, τόσο οι αρμόδιοι φορείς όσο και οι πολίτες, πρέπει να δώσουμε βάρος στην πρόληψη προκειμένου να αποφύγουμε τα δυσάρεστα αποτελέσματα της νόσησης που έχουν μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό κόστος.

Ο κ. Μιχαήλ Βλασταράκος είναι πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ