Στις 25-27 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το ετήσιο επιστημονικό συνέδριο που διοργανώνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών.
Τη διαβεβαίωση, σύμφωνα με την οποία η πολιτεία αναγνωρίζει την αξία της φυσικοθεραπείας στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τη φυσική αποκατάσταση, παρείχε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, με την οποία κήρυξε την έναρξη του συνεδρίου.
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στους φιλόξενους χώρους του ΕΚΕΠΥ, του υπουργείου Υγείας, υπό την αιγίδα του υπουργείου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κεντρική ομιλία της κυρίας Νικολάου, αντιπροέδρου του ΚΕΣΥ, ήταν μια ιστορική αναδρομή σε πανάρχαιους πολιτισμούς (ελληνικό, ινδουιστικό, κινεζικό) και στην πρώτη εφαρμογή φυσικών μέσων θεραπείας, ενώ τονίστηκε το οικονομικό όφελος που προκύπτει σήμερα από την εφαρμογή της φυσικοθεραπείας στα συστήματα υγείας, μια πάγια θέση του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, που φαίνεται ότι παγιώνεται στη συνείδηση των θεσμικών φορέων της ελληνικής πολιτείας και βέβαια είναι γνωστή εδώ και χρόνια στο εξωτερικό.
Κατά την τελετή έναρξης παρευρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, ο υπεύθυνος του Τομέα Υγείας της ΝΔ κ. Βασίλης Οικονόμου, ο Βασίλης Λεβέντης από την Ενωση Κεντρώων, ο Γιώργος Πατούλης ως πρόεδρος του ΙΣΑ και της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου, ο Σωτήρης Μπερσίμης, πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, η Μερόπη Τζούφη, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, εκπρόσωποι του ΚΚΕ και του Ποταμιού.
Κατά την έναρξη του συνεδρίου βραβεύτηκαν οι έλληνες παραολυμπιονίκες και εξαίρετοι επιστήμονες και καθηγητές Ορθοπαιδικής, οι κ.κ. Χριστοδούλου, Γεωργούλης και Νικολάου, οι οποίοι, στις σύντομες ομιλίες τους, αναγνώρισαν τη συμβολή της φυσικοθεραπείας στην αποκατάσταση και τη διατήρηση της ποιότητας ζωής όλων των πασχόντων.
Η συμμετοχή των μελών του συλλόγου, αλλά και των φοιτητών, ήταν μεγάλη, αφού οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 800 και η στήριξη από τους χορηγούς, που συμμετείχαν στην έκθεση με περίπτερα, ήταν εντυπωσιακή.
Συνεδριάσεις διεξάγονταν ταυτόχρονα σε δύο αίθουσες, καλύπτοντας όλο το φάσμα της εφαρμογής των μεθόδων της φυσικοθεραπείας και σε παθήσεις που στην ελληνική πραγματικότητα τώρα αναγνωρίζονται, όπως γυναικολογικές, ψυχιατρικές παθήσεις κ.ά.
Επίσης πραγματοποιήθηκαν εκλογές για την ανάδειξη των Συντονιστικών Επιτροπών των Επιστημονικών Τμημάτων (ΕΤ) του συλλόγου.
Τα ΕΤ ιδρύθηκαν κατά αντιστοιχία με τα τμήματα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Φυσικοθεραπείας (WCPT), αποδεικνύοντας το όραμα του συλλόγου για την επιστημονική αναβάθμιση του κλάδου και την καταξίωση των ελλήνων φυσικοθεραπευτών στη συνείδηση της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας.
Το εφετινό συνέδριο ήταν πραγματικά μια μεγάλη γιορτή φυσικοθεραπείας.
Κατά την τελετή λήξης ανανεώθηκε το ραντεβού για το επόμενο ετήσιο επιστημονικό συνέδριο του 2017, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 24-26 Νοεμβρίου, με την υπόσχεση ότι θα είναι ακόμα πιο άρτιο επιστημονικά και οργανωτικά.
Ο κ. Πέτρος Λυμπερίδης είναι πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ