Εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών για τον καρκίνο του πνεύμονα –τον πιο θανατηφόρο καρκίνο παγκοσμίως –καθώς και για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης και το μελάνωμα, που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ετήσιας Συνάντησης της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ESMO) που διεξήχθη στην Κοπεγχάγη από τις 7 έως τις 11 Οκτωβρίου. Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τις μεγάλες δυνατότητες του φαρμάκου pembrolizumab ενάντια σε διάφορες μορφές καρκίνου.
Η πιο σημαντική ανακοίνωση ήταν αυτή της μελέτης που συνέκρινε το pembrolizumab ως θεραπεία πρώτης γραμμής σε ασθενείς με πλακώδη και μη πλακώδη, μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, το pembrolizumab επέδειξε μείωση κατά 50% του κινδύνου εξέλιξης της νόσου σε σχέση με τη χημειοθεραπεία. Σχετικά με τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα μελέτης για τη θεραπεία με pembrolizumab σε πρωτοθεραπευόμενους ασθενείς με μη εγχειρήσιμο ή μεταστατικό ουροθηλιακό καρκίνο, οι οποίοι παρουσιάζουν δυσανεξία στη χημειοθεραπεία με σισπλατίνη.

Τα αποτελέσματα έδειξαν συνολική ανταπόκριση στη θεραπεία της τάξεως του 24% επί του συνόλου των ασθενών που έλαβαν μέρος στη μελέτη, παρουσιάζοντας έτσι μια νέα λύση σε μια ανεκπλήρωτη ιατρική ανάγκη.

Να σημειωθεί ότι βρίσκονται σε εξέλιξη περισσότερες από 350 μελέτες για το pembrolizumab, για 30 διαφορετικές μορφές καρκίνου, σε περισσότερες από 50 χώρες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ