Διακόσια ογδόντα πέντε εκατομμύρια άτομα σε όλον τον κόσμο έχουν σοβαρά προβλήματα όρασης, εκ των οποίων 39 εκατομμύρια έχουν χάσει τελείως την όρασή τους. Στο 80% των περιπτώσεων αυτών η απώλεια της όρασης θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.
Τα παραπάνω ανέφεραν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Υαλοειδούς Αμφιβληστροειδούς, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ορασης, που γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Πέμπτη του Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, οι παθήσεις της ωχράς κηλίδας εκτιμάται ότι επηρεάζουν περισσότερους από 50.000 ασθενείς στη χώρα μας, επιφέροντας βαρύτατη απώλεια όρασης, η οποία σε αρκετές περιπτώσεις φτάνει τα επίπεδα νομικής τύφλωσης. Οι κυριότερες από αυτές τις παθήσεις είναι η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας (ΔΟΩ). Κοινός τόπος στην στην επιτυχημένη αντιμετώπισή τους είναι η έγκαιρη διάγνωση και η άμεση θεραπευτική παρέμβαση. Οπως είπε η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υαλοειδούς Αμφιβληστροειδούς κυρία Σταματίνα Καμπανάρου, πρόκειται για οφθαλμολογικές παθήσεις οι οποίες αν μείνουν αδιάγνωστες και χωρίς θεραπεία οδηγούν σε τύφλωση, ενώ η έγκαιρη διάγνωση καιησωστή θεραπεία αυτών προστατεύουν την όραση των ασθενών μας. Για τον λόγο αυτόν η Ελληνική Εταιρεία Υαλοειδούς Αμφιβληστροειδούς συστήνει, ειδικά στους ηλικιωμένους αλλά και σε όσους πάσχουν από διαβήτη, να επισκέπτονται τον οφθαλμίατρό τους οπωσδήποτε μία φορά κάθε χρόνο.
Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας


Η ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας αποτελεί μια χρόνια, εκφυλιστική νόσο του αμφιβληστροειδούς, η οποία προκαλεί απώλεια της κεντρικής όρασης, αφήνοντας ανέπαφη την περιφερειακή ή πλευρική όραση. Προσβάλλει 20-25 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Γενικά υπάρχει μια σαφής σχέση μεταξύ ηλικίας και εμφάνισης της νόσου, με αυτήν να αναπτύσσεται πολύ περισσότερο σε μεγαλύτερες ηλικίες, γι’ αυτό και ονομάζεται ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας. Ωστόσο δεν αποτελεί μια φυσιολογική ή αναπόφευκτη συνέπεια της γήρανσης.
Παράγοντες κινδύνου ηλικιακής εκφύλισης ωχράς κηλίδας
n Ηλικία: ο κίνδυνος αυξάνεται με την πάροδο των ετών.
n Οικογενειακό ιστορικό: έως τριπλάσιος κίνδυνος στα μέλη της οικογένειας (γονείς και αδέλφια).
n Φύλο: οι γυναίκες είναι περισσότερο ευπαθείς.
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι καπνιστές μπορεί να εμφανίσουν τη νόσο πέντε έως δέκα χρόνια νωρίτερα σε σύγκριση με τους μη καπνιστές. Οσοι έχουν γενετική προδιάθεση και καπνίζουν διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν υγρή εκφύλιση ωχράς κηλίδας.
Συμπτώματα ηλικιακής εκφύλισης ωχράς κηλίδας
Στα πρώιμα στάδια, τα συμπτώματα συνήθως δεν γίνονται αντιληπτά.
Καθώς η νόσος εξελίσσεται, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:
n Δυσκολία στην ανάγνωση ή σε άλλη δραστηριότητα που απαιτεί οξεία όραση.
n Μεταμορφοψία, παραμόρφωση όπου οι ευθείες γραμμές μπορεί να μοιάζουν κυματιστές ή καμπύλες.
n Η αναγνώριση προσώπων γίνεται δυσχερής.
n Σκοτεινά ή κενά σημεία στο κέντρο της όρασης.
n Η ανάγκη για περισσότερο φωτισμό, η ευαισθησία στην αντηλιά, η μειωμένη νυχτερινή όραση και η περιορισμένη χρωματική ευαισθησία μπορεί επίσης να είναι ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά.
Σημείο-κλειδί στην αντιμετώπιση της νόσου είναι η άμεση έναρξη της θεραπευτικής αγωγής, η οποία αν εφαρμοστεί εγκαίρως όχι μόνο εμποδίζει την περαιτέρω απώλεια όρασης αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις αποκαθιστά μέρος της όρασης που έχει χαθεί.
Διαβητικό οίδημα ωχράς κηλίδας


O σακχαρώδης διαβήτης είναι μια πολύ διαδεδομένη νόσος, οι συχνότερες επιπλοκές της οποίας είναι οι μικροαγγειακές επιπλοκές. Μια από τις μικροαγγειακές επιπλοκές αποτελεί και η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας είναι απόρροια της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας και συχνότατη αιτία τύφλωσης ατόμων παραγωγικής ηλικίας.
Παράγοντες κινδύνου για διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και διαβητικό οίδημα ωχράς κηλίδας
n Διάρκεια διαβήτη.
n Κακός γλυκαιμικός έλεγχος.
n Υπέρταση.
n Υψηλή χοληστερόλη.
Συμπτώματα διαβητικού οιδήματος ωχράς κηλίδας
Στα πρώιμα στάδια, τα συμπτώματα συνήθως δεν γίνονται αντιληπτά.
Καθώς η νόσος εξελίσσεται, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:
n Θολή όραση.
n Κηλίδες στο οπτικό πεδίο.
n Μεταμορφοψία, παραμόρφωση εικόνας, όπου οι ευθείες γραμμές μπορεί να μοιάζουν κυματιστές ή καμπύλες.
n Σκοτεινά ή κενά σημεία στο κέντρο της όρασης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ