Η υγρασία και οι πρώτες βροχές επηρεάζουν το μυοσκελετικό σύστημα του ανθρώπου, που «ξυπνά», προκαλώντας πόνους στις αρθρώσεις. Ενα παλιό κάταγμα «ειδοποιεί» ότι ο καιρός θα αλλάξει, ένας πόνος στη μέση επανέρχεται δριμύτερος… Ερευνες αναφέρουν ότι όσοι ζουν σε υγρό περιβάλλον, με λίμνες, ποτάμια, ή σε νησιά, παρουσιάζουν συχνότερα ενοχλήσεις στο μυοσκελετικό τους σύστημα.

«Στο επίπεδο του ασθενούς είναι πολύ σημαντικές οι καιρικές αλλαγές σε σωματικό και σε ψυχολογικό επίπεδο, στην εμφάνιση φλεγμονών και πόνου κατά τη διάρκεια αυτών»
εξηγεί ο φυσικοθεραπευτής, επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Γιώργος Γουδέβενος.

«Δεν είναι σπάνιο άτομα με αυτό το είδος πόνου να νιώθουν την αλλαγή του καιρού λόγω επιδείνωσης των συμπτωμάτων τους αλλά να ντρέπονται να το αναφέρουν, επειδή πιστεύουν ότι ο υπόλοιπος κόσμος θα τους περάσει για «τρελούς» και θα γελοιοποιηθούν»
.
Η βιομετεωρολογία είναι η επιστήμη που εξετάζει την επίπτωση των καιρικών αλλαγών στο ανθρώπινο σώμα και στην υγεία. «Πιστεύεται ότι η αλλαγή της βαρομετρικής πίεσης είναι μια πιθανή εξήγηση, γιατί επηρεάζει τα σώματα των ανθρώπων. Είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό που συμβαίνει κατά την απογείωση του αεροπλάνου ή στους αστροναύτες, στους οποίους παρατηρείται διάταση του όγκου του μεσοσπονδυλίου δίσκου, προκαλώντας πόνο» αναφέρει ο κ. Γουδέβενος.
Για να ανακουφιστεί κάποιος που νιώθει τέτοιου είδους πόνο, θα πρέπει κατ’ αρχάς να παίρνει τα φάρμακά του και να συμβουλευτεί τον φυσικοθεραπευτή του, ο οποίος θα του προτείνει διάφορες ασκήσεις για καλή προθέρμανση. Επίσης η ζέστη μειώνει τον πόνο στις αρθρώσεις. Η κίνηση βοηθάει πολύ, όπως και η καλή διάθεση. Σύμφωνα με τον κ. Γουδέβενο, «οι άνθρωποι θα αρχίσουν να προσαρμόζονται στις βαρομετρικές αλλαγές. Το σώμα εγκλιματίζεται στην αλλαγή και το αρθρικό υγρό θα κυλήσει στις αρθρώσεις, ώστε ο ασθενής να αισθάνεται πιο εύκαμπτος και με λιγότερο πόνο».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ