Πρόσφατα στην Ελλάδα εγκαινιάστηκε το πρωτοποριακό πρόγραμμα Μητέρα και Παιδί που υλοποιείται από τους Γιατρούς του Κόσμου και εντάσσεται στο παγκόσμιο πρόγραμμα MSD for Mothers. To πρόγραμμα αυτό είναι μια παγκόσμια δέσμευση της MSD, δεκαετούς διάρκειας και προϋπολογισμού 500 εκατ. δολαρίων, που αποτελεί μέρος της διεθνούς προσπάθειας για τη βελτίωση και την προστασία της ζωής των εγκύων γυναικών και των βρεφών, όπως αυτή αποτυπώνεται στους στόχους που έχουν υιοθετηθεί από τα Ηνωμένα Εθνη για τη μείωση της μητρικής θνησιμότητας (Στόχος για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη). Υλοποιείται παγκοσμίως μέσω συνεργασιών μεταξύ της MSD και εξειδικευμένων εταίρων με σκοπό να προσφέρει υψηλής ποιότητας υγειονομική περίθαλψη και πρωτοποριακή υποστήριξη σε εκατομμύρια γυναίκες και μωρά, όχι μόνο στον αναπτυσσόμενο κόσμο αλλά και σε Ευρώπη και ΗΠΑ, όπου και εκεί ακόμα εντοπίζονται πολλά προβλήματα στη μητρική και βρεφική φροντίδα.
Το πρόγραμμα Μητέρα και Παιδί ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2016 και έχει διετή διάρκεια (2016-18). Εστιάζει στην προστασία και φροντίδα των εγκύων και των βρεφών στην Ελλάδα, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον τοκετό. Σκοπός του είναι να αυξήσει την πρόσβαση των γυναικών σε υπηρεσίες υγείας σχετικές με τη μητρότητα, η πρόσβαση στις οποίες έχει δυσχερανθεί τόσο λόγω της οικονομικής κρίσης όσο και λόγω των αυξημένων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στη χώρα μας κατά το τελευταίο διάστημα. Ο στόχος που τέθηκε εξ αρχής για όλη τη διάρκεια του προγράμματος είναι να επωφεληθούν τουλάχιστον 8.400 έγκυες γυναίκες και βρέφη και η χρηματοδότησή του ανέρχεται σε 750.000 δολάρια. Μέσω του προγράμματος θα εκπαιδευτούν τουλάχιστον 480 εθελοντές επαγγελματίες υγείας και γυναίκες για θέματα μητρικής υγείας, αντισύλληψης και οικογενειακού προγραμματισμού. Μέσω των σταθερών και κινητών δομών περίθαλψης των Γιατρών του Κόσμου, το πρόγραμμα καλύπτει όσες γυναίκες βρίσκονται στην Ελλάδα και έχουν ανάγκη, ανεξαρτήτως εθνικής προέλευσης και με μόνο κριτήριο την έλλειψη της πρόσβασής τους στην υγειονομική περίθαλψη. Ετσι, καλύπτονται ομάδες του πληθυσμού που έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, για οποιονδήποτε λόγο και ανεξάρτητα από το πού ζουν ή αν είναι Ελληνες, πρόσφυγες ή μετανάστες.
Τα στοιχεία που συνελέγησαν το πρώτο τρίμηνο υλοποίησης του προγράμματος είναι εντυπωσιακά και καταδεικνύουν την τεράστια ανάγκη που υπάρχει στη φροντίδα υγείας για τις γυναίκες στην Ελλάδα. Ηδη έχουν εξεταστεί 5.572 γυναίκες από γυναικολόγο (το 66% του στόχου για τη διετία), ενώ σε όλες τις εγκύους έχει διενεργηθεί ο απαραίτητος προγεννητικός έλεγχος. Παράλληλα, 967 βρέφη έχουν λάβει παιδιατρική φροντίδα και έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 18 επισκέψεις με κινητές μονάδες υγείας στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο Ελληνικό, στο Σχιστό και στη Χίο.
Με την πρωτοβουλία αυτή η MSD ευελπιστεί να θέσει νέα δεδομένα για την Κοινωνική Ευθύνη στην Ελλάδα. Το έργο αυτό έρχεται να καλύψει μια σημαντική και ανεκπλήρωτη ανάγκη για την προστασία της γυναικείας μητρότητας, θέτοντας παράλληλα τις βάσεις ενός προτύπου λειτουργίας για το σύστημα υγείας που θα μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες του πληθυσμού.
Η υπευθυνότητα μιας φαρμακευτικής εταιρείας θα πρέπει να εκφράζεται με τη συνεχή αναζήτηση νέων τρόπων για την αύξηση της πρόσβασης των ασθενών σε υπηρεσίες υγείας. Σε ό,τι αφορά τη γυναικεία υγεία, τo ελληνικό σύστημα υγείας προφανώς έχει ανάγκη προς μία κατεύθυνση που εστιάζει στην πρόληψη και στην πρωτοβάθμια φροντίδα. Απαιτούνται δε βελτιωτικές παρεμβάσεις που θα βασίζονται σε δεδομένα από την καθημερινή πρακτική και θα πρέπει να υιοθετηθούν ποιοτικά κριτήρια. Με το πρόγραμμα αυτό δίνεται η δυνατότητα να αναλυθούν σημαντικά ποιοτικά δεδομένα, όπως νέα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να ενσωματώσει το σύστημα υγείας προκειμένου να ανταποκρίνεται στις νέες ανάγκες υγείας του πληθυσμού σε σχέση με τη μητρική φροντίδα. Ετσι, με το πρόγραμμα αυτό παρέχεται μία κινητικότητα στις υπηρεσίες υγείας με τη χρήση των κινητών μονάδων που πηγαίνουν εκεί όπου υπάρχει ανάγκη, αλλά και εισάγονται νέα χαρακτηριστικά και δεξιότητες στη φροντίδα υγείας (πολιτισμικά, θρησκευτικά και γλωσσικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού) που ανταποκρίνονται καλύτερα στα νέα δεδομένα.
Συνεπώς, πέραν των εμφανών φιλανθρωπικών στόχων, η συνεργασία αυτή μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για το κράτος, εφόσον παρουσιαστούν πειστικά δεδομένα και αποτελέσματα που θα στοιχειοθετήσουν το πρόβλημα και θα προσφέρουν λύσεις. Απώτερος στόχος της δράσης αυτής που υλοποιούμε με τους Γιατρούς του Κόσμου είναι το πρότυπο παροχής μητρικής φροντίδας που εφαρμόζουμε να υιοθετηθεί ως ο ενδεδειγμένος τρόπος φροντίδας για τη γυναίκα που θέλει να δώσει ζωή και με αυτόν τον τρόπο να συνεισφέρουμε στη βελτίωση της ζωής των συνανθρώπων μας.

O δρ Εμμανουήλ Αλεξανδράκης είναι Associate Director Πολιτικής & Επικοινωνιών MSD Ελλάδας, Κύπρου & Μάλτας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ