Η άνοιξη είναι η εποχή που η φύση ανανεώνεται και μαζί της έρχεται σε όλους μας η διάθεση για κάτι νέο, πιο φρέσκο και πιο διαφορετικό. Η ανάγκη αυτή αφορά τα πάντα, από την καθαριότητα και την αλλαγή στη διακόσμηση των σπιτιών ως την ανανέωση της γκαρνταρόμπας.
Ανανέωση όμως χρειάζεται και το δέρμα μας το οποίο συνηθίζουμε να παραμελούμε τον χειμώνα, ιδιαίτερα στα σημεία που μένουν καλυμμένα, όπως οι φτέρνες, οι αγκώνες και τα γόνατα. Αυτό έχει συνέπειες γιατί «το κρύο, σε συνδυασμό με την έλλειψη υγρασίας και τον ξερό αέρα μέσα στα κτίρια, στερεί από το δέρμα τη φυσική υγρασία του και γίνεται ξερό, θαμπό και κάνει εύκολα ρυτίδες» λέει ο δρ Μάρκος Μιχελάκης, δερματολόγος – αφροδισιολόγος, εξειδικευμένος στην Αισθητική Δερματολογία -Δερματοχειρουργική. Ετσι, ώσπου να «ανοίξει» ο καιρός το δέρμα μπορεί να έχει ξεραθεί, να απολεπίζεται και να είναι τόσο ερεθισμένο ώστε να χρειάζεται εντατική φροντίδα για να ανακτήσει υγιή όψη.

Ενυδάτωση.
Το πρώτο βήμα είναι να αυξήσετε την ενυδάτωση του δέρματος. Το πιθανότερο είναι ότι δεν χρειάζεστε την παχιά υδατική που χρησιμοποιούσατε τον χειμώνα, οπότε αλλάξτε την με μια πιο ελαφριά που θα απλώνετε στο δέρμα σας πρωί και βράδυ. Για τις πιο σκληρές περιοχές όπως οι φτέρνες να χρησιμοποιείτε βαζελίνη ή ειδικά προϊόντα, κατά προτίμηση τη νύχτα, και φορώντας ένα ζευγάρι κάλτσες ώστε να «παγιδευτεί» η υγρασία, συνιστά ο δρ Μιχελάκης.

Απολέπιση.
Να κάνετε καλή απολέπιση που βοηθάει το δέρμα να δείχνει πιο υγιές, πιο λαμπερό και πιο τονωμένο. Να κάνετε απολέπιση με ήπιο προϊόν στο σπίτι δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα, όχι μόνο στο πρόσωπο αλλά και στο σώμα σας. Ωστόσο μερικές φορές τα προϊόντα απολέπισης του εμπορίου είναι πολύ σκληρά για το ευαίσθητο δέρμα, οπότε συμβουλευθείτε τον δερματολόγο σας. Η απολέπιση διευκολύνει και την αποτρίχωση γιατί αφαιρώντας τα νεκρά κύτταρα του δέρματος μειώνεται η πιθανότητα ερεθισμού στο ξύρισμα ή το κερί.

Αντηλιακό.
Το αντηλιακό είναι απαραίτητο 365 ημέρες του χρόνου, τονίζει ο δρ Μιχελάκης. Αν, παρ’ όλα αυτά, το αμελήσατε τον χειμώνα, πρέπει οπωσδήποτε να αρχίσετε τώρα. Βεβαιωθείτε ότι έχει SPF τουλάχιστον 30 και να το ανανεώνετε κάθε δύο-τρεις ώρες εφόσον σας βλέπει ο ήλιος. Να θυμάστε ότι οι βλάβες από τον ήλιο και φυσικά το τσιγάρο είναι οι δύο μεγαλύτεροι εθχροί του δέρματος που του προκαλούν πρόωρες ρυτίδες.

Lip balm.
Τα χείλη δεν έχουν σμηγματογόνους αδένες όπως το υπόλοιπο δέρμα, γι’ αυτό ξεραίνονται πιο γρήγορα. Επίσης γίνονται πιο λεπτά καθώς γερνάμε και αυτός είναι ακόμη ένας λόγος για να τα φροντίζουμε εντατικά. Και πάλι βεβαιωθείτε ότι το lip balm περιέχει SPF για μεγαλύτερη προστασία από τον ήλιο.
Ανανεώστε τα καλλυντικά σας


Εντατική ανοιξιάτικη φροντίδα χρειάζονται και τα καλλυντικά μας γιατί έρχονται σε επαφή με το δέρμα και αν δεν τα φροντίζετε καλά υπάρχει κίνδυνος μολύνσεων.
Ο δρ Μιχελάκης συνιστά να ελέγξετε ένα-ένα τα προϊόντα ομορφιάς, τα πινέλα και τα σφουγγαράκια σας και να πετάξετε όσα έχετε καιρό να χρησιμοποιήσετε, όσα έχουν αλλοιωμένη όψη ή/και μυρωδιά, όσα είναι βρώμικα και όσα έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης.
Σε γενικές γραμμές, τα αντιγηραντικά προϊόντα, όπως οι ενυδατικές κρέμες, κρατάνε ένα ως δύο χρόνια όταν είναι κλειστά. Μετά το άνοιγμα και την έκθεση του περιεχομένου στον αέρα το ιδανικό είναι να τελειώσουν το συντομότερο δυνατόν. Και αυτό είναι πολύ εύκολο αφού προορίζονται για καθημερινή χρήση, οπότε λογικά θα έχουν τελειώσει σε έναν-δύο μήνες. Τα serums συνήθως έχουν μέγιστη διάρκεια ζωής από έξι μήνες ως έναν χρόνο.
Τα προϊόντα με βάση το νερό, όπως η μάσκαρα, και τα φυσικά προϊόντα χωρίς συντηρητικά είναι πιο ευάλωτα στην αλλοίωση, οπότε πρέπει να τα αλλάζετε συχνά. Ο γενικός κανόνας για τη μάσκαρα είναι πως πρέπει να την αλλάζετε κάθε τρεις-τέσσερις μήνες, τα κραγιόν μία φορά τον χρόνο, τις σκιές, τις πούδρες και τα καλλυντικά σε κρεμώδη μορφή κάθε 6-12 μήνες, τα μολύβια για τα μάτια και τα χείλη κάθε –το πολύ –δύο χρόνια και τις υγρές βάσεις και τα κονσίλερ κάθε 6-12 μήνες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ