Αναστάτωση επικρατεί στον χώρο της Υγείας και με την ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων. Φωνές διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη πολιτική λιτότητας υπάρχουν από όλες τις επαγγελματικές και συνδικαλιστικές ενώσεις. Γιατροί, φαρμακοποιοί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία προειδοποιούν με κινητοποιήσεις. Ηδη οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» καλούν τους συναδέλφους τους να συμμετάσχουν σε κινητοποίηση στις 12 Νοεμβρίου και οι δημόσιοι υπάλληλοι – φυσικοθεραπευτές προχωρούν σε 24ωρη απεργία την ερχόμενη Πέμπτη 22 Οκτωβρίου.
Η πρώτη σκληρή διαμάχη σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή με το θέμα της τιμολόγησης των φαρμάκων. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης εξέφρασαν την έντονη διαφωνία τους με τη διάταξη του υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού σύμφωνα με την οποία μειώνονται οι τιμές των γενόσημων φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων και των παλαιών φθηνών, για τα οποία μέχρι πρότινος υπήρχε «προστασία».
Η λογική –αναφέρει ο ίδιος ο υπουργός Υγείας –είναι η εξής: να συνδεθεί η τιμή του γενόσημου με το off-patent (σ.σ.: το πρωτότυπο που έχει χάσει την πατέντα του) η τιμή του οποίου θα έχει φθίνουσα πορεία, βάσει του μέσου όρου των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Η μόνη διαφορά», συνεχίζει, «είναι ότι χάνεται η προστασία από τις μειώσεις φαρμάκων που είχαν κυκλοφορήσει πριν από το 2012». Προσθέτει, ωστόσο, ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα προσπαθήσει να διατηρήσει τον «κόφτη» των 12 ευρώ για τα off-patent και των 7,8 ευρώ για τα γενόσημα. «Οσο μένει ο «κόφτης», προστατεύονται τα δύο τρίτα των γενόσημων φαρμάκων και το 50% των off-patent» εξηγεί. Παρά ταύτα, οι εκπρόσωποι της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας προειδοποιούν ότι με την παρούσα πολιτική θα καταστεί ασύμφορη η κυκλοφορία πολλών ελληνικών φαρμάκων.
Αλλο θέμα το οποίο παραμένει ανοιχτό και έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι το εισιτήριο των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων. Το εισιτήριο καταργήθηκε, οι εκπρόσωποι των θεσμών δυσαρεστήθηκαν από αυτή την απόφαση και ζητούν τώρα από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να βρει ισοδύναμο μέτρο ή να το πάρει πίσω.

«Αυτό αποκλείεται. Το εισιτήριο των 5 ευρώ δεν πρόκειται να επανέλθει»
φέρεται να λέει σε συνεργάτες του ο υπουργός Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εξετάζει αρκετά σενάρια. Πάντως, ο υπουργός διαβεβαιώνει πως ό,τι αποφασιστεί και εφαρμοστεί δεν θα οδηγεί σε επιπλέον επιβάρυνση των πολιτών. Ενα από τα σενάρια που εξετάζεται, το οποίο πιθανότατα περιλαμβάνεται στην πρόταση που θα στείλει η ελληνική πλευρά στους θεσμούς ως το τέλος του μήνα, είναι ότι το ισοδύναμο θα βρεθεί μέσα από τις συμβάσεις που θα κάνει ο ΕΟΠΥΥ με τα ΠΕΔΥ και τα Κέντρα Υγείας. Στόχος είναι η αύξηση της χρηματοδότησης του δημόσιου τομέα Υγείας από το ασφαλιστικό σύστημα. Βέβαια, το πρόβλημα που υπάρχει για την υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου είναι ο αριθμός των ανέργων που αυξάνεται μαζί με τον αριθμό των συνταξιούχων, με αποτέλεσμα να διαταραχθεί η ισορροπία των δύο πλευρών. Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι με ποιον τρόπο θα μπορέσει να τονώσει περαιτέρω οικονομικά το ΕΣΥ ένα ασφαλιστικό σύστημα που καταρρέει.
Τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρης Κοντός μιλώντας στο 6ο Pharma & Health Conference είναι αποκαλυπτικά. Τα τελευταία χρόνια, όπως είπε, η συνολική δαπάνη Υγείας μειώθηκε 35,3%, κατά 41% η δημόσια δαπάνη υγείας και κατά 50% η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη. Αθροιστικά, η υστέρηση των εισφορών φθάνει τα 1,5 δισ. ευρώ, ενώ μόνο για το πρώτο οκτάμηνο του 2015 αγγίζει τα 800 εκατ. ευρώ. Οι δε ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους φθάνουν τα 1,8 δισ. ευρώ, ως και τον Αύγουστο, με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά τις φαρμακευτικές εταιρείες.
Διαβάστε επίσης τα παρακάτω άρθρα:

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ