Την πεποίθηση ότι μπορεί και πρέπει να γίνει καλύτερη διαχείριση των υφιστάμενων πόρων για τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη έχει η α’ αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοποιών των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων κυρία Δέσποινα Μακριδάκη. Αναγγέλλει αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική, επιμένει στη χορήγηση φαρμάκων αποκλειστικά και μόνο διά χειρός φαρμακοποιού και καταγγέλλει ότι τα υφιστάμενα κονδύλια στα νοσοκομεία, όπως αυτά διατέθηκαν το 2014, δεν επαρκούν για περισσότερο από δίμηνο. Αναφερόμενη δε στις «αυθαίρετες» περικοπές εφημεριών από διοικήσεις νοσοκομείων, θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει παρέμβαση άνωθεν.
Ποιες οι πρώτες κινήσεις που γίνονται ή πρέπει να γίνουν στον ΕΟΦ; Ποιος πρέπει να είναι ο πραγματικός ρόλος ενός οργανισμού φαρμάκων;
«Ο κύριος και ουσιαστικός ρόλος του ΕΟΦ είναι η προάσπιση και προαγωγή της δημόσιας υγείας, η εξασφάλιση επαρκούς κυκλοφορίας ελεγμένων και ποιοτικά άριστων προϊόντων (φάρμακα / ανθρώπινα και κτηνιατρικά, ιατροτεχνολογικά, καλλυντικά, συμπληρώματα διατροφής κ.τ.λ.), καθώς επίσης η προώθηση και η ανάπτυξη της έρευνας και της τεχνολογίας στον χώρο αυτόν. Προασπίζει και εξασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον στον χώρο του φαρμάκου και των συναφών προϊόντων που αναφέρθηκαν παραπάνω.
Η στελέχωση και η αναδόμηση των τμημάτων του ΕΟΦ αποτελεί άκρως απαραίτητη και άμεση κίνηση. Η ανάπτυξη και η εφαρμογή εσωτερικών διαδικασιών λειτουργίας σίγουρα θα δράσουν επικουρικά.
Η αναβάθμιση των δραστηριοτήτων στον χώρο του φαρμάκου θα βοηθήσει στο να αντιμετωπιστούν παθογένειες και προβλήματα του παρελθόντος, ενώ θα συμβάλει στο να τεθούν άμεσα νέοι στόχοι σύμφωνα με τις υφιστάμενες κοινωνικές ανάγκες και την πραγματικότητα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά.
Βασικοί άξονες παρεμβάσεών μας είναι:
  • Ο έλεγχος φαρμάκων για ποιότητα, ασφάλεια, αποτελεσματικότητα.
  • Η προσπάθειαγια επαρκή κάλυψη σε φαρμακευτικές αγωγές και η ομαλή προσβασιμότητα των ασθενών σε αυτές.
  • Ο έλεγχος της συνταγογράφησης (ορθή ανάπτυξη και εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων).
  • Η συμβολή μας σε ένα πλαίσιο σταθερής και ξεκάθαρης τιμολογιακής πολιτικής.
  • Η ενίσχυση της κλινικής έρευναςμέσα από ένα πιο λειτουργικό σύστημα εφαρμογής τους.
  • Η εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας μέσα από ένα ορθολογικό και σωστά δομημένο πλαίσιο».
Τι θα αλλάξει στο θέμα της τιμολόγησης των φαρμάκων;
«Η τιμολογιακή πολιτική είναι αρμοδιότητα της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Είναι σίγουρο ότι αρκετά πράγματα θα αλλάξουν, πιστεύω σύντομα. Υπάρχουν φάρμακα που θα πρέπει να μειωθεί η τιμή τους, αλλά σίγουρα υπάρχουν και φάρμακα (κυρίως παλιά) που η τιμή τους είναι μικρή και θα πρέπει να διορθωθεί ώστε να να μη φύγουν από την ελληνική αγορά. Θα μπορεί έτσι να αποφευχθεί η χρήση νέων, ανάλογων, αλλά ακριβότερων φαρμάκων, τα οποία δεν έχουν αποδεδειγμένα καλύτερη δράση.
Θεωρώ ότι είναι προς το συμφέρον όλων, και κυρίως των ασθενών, να υπάρχουν απλοί και ξεκάθαροι κανόνες τιμολόγησης».
Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη έχει συρρικνωθεί κατά πολύ την τελευταία πενταετία. Πιστεύετεότι μπορεί να μειωθεί περισσότερο;
«Πιστεύω ότι μπορεί και πρέπει να γίνει καλύτερη διαχείριση των υφιστάμενων πόρων για τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη. Χρειάζονται φίλτρα και εφαρμογή διαδικασιών που θα επιβεβαιώνουν την προσβασιμότητα του ασθενούς στο φάρμακο που πραγματικά χρειάζεται, τη στιγμή που το χρειάζεται».
Είναι επαρκείς οι έλεγχοι που γίνονται στην αγορά από τον ΕΟΦ; Προκάτοχοί σας έλεγαν ότι ο Οργανισμός δεν είναι επαρκώς στελεχωμένος, κάτι το οποίο έκανε πιο δυσχερές το έργο των ελέγχων.
«Η υποστελέχωση του Οργανισμού πραγματικά δημιουργεί σημαντικά προβλήματα –μεταξύ άλλων –και στο ελεγκτικό κομμάτι στο οποίο αναφέρεστε.
Δεν ξέρω κατά πόσο είναι γνωστό στο ευρύ κοινό, αλλά το συγκεκριμένο αντικείμενο –για το οποίο απαιτούνται ιδιαίτερη εκπαίδευση και εμπειρία –αφορά μεγάλο όγκο εργασιών που πρέπει να διεκπεραιώνονται σε όλη την Ελλάδα (συχνά και στο εξωτερικό). Δυστυχώς αυτή τη στιγμή όλο αυτό έχει πέσει στους ώμους ελάχιστων υπαλλήλων. Αυτό που έχω αντιληφθεί στο σύντομο διάστημα που βρίσκομαι στον ΕΟΦ είναι ότι το προσωπικό του Οργανισμού διακρίνεται από μεγάλη ευαισθησία, υπευθυνότητα, εμπειρία και διάθεση παροχής έργου.
Από την πλευρά της Διοίκησης θα ήθελα να προσθέσω ότι γίνονται όλες οι δυνατές ενέργειες για ενδυνάμωση του Οργανισμού με προσωπικό.
Εντός των ημερών ολοκληρώνεται η διαδικασία μετάταξης 30 υπαλλήλων διαφόρων ειδικοτήτων».
Τα μη αποζημιούμενα φάρμακα πρέπει να πωλούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία;
«Το φάρμακο, όσο ασφαλές προφίλ και να έχει, έχει πάντα και κάποιες ιδιαιτερότητες που αφορούν όχι μόνο τον τρόπο χρήσης του αλλά και τον τρόπο διαχείρισής του (συνθήκες φύλαξης, παρακολούθηση παρτίδων κ.τ.λ.). Πρέπει να χορηγείται διά χειρός φαρμακοποιού, του εξειδικευμένου επιστήμονα που μπορεί να πιστοποιήσει τα παραπάνω αλλά παράλληλα να ενημερώσει και να συμβουλεύσει τον ασθενή».
Πώς θα διευκολυνθεί η διενέργεια των κλινικών μελετών στην Ελλάδα;
«Η ενίσχυση της κλινικής έρευνας είναι στις άμεσες προτεραιότητές μας. Ηδη γίνονται ενέργειες για εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με τον νέο ευρωπαϊκό κανονισμό. Επίσης επιδιώκουμε θέσπιση διαδικασιών που θα απλοποιήσουν τη γραφειοκρατία και θα αποδώσουν ωφέλιμο χρόνο. Στον ΕΟΦ υπάρχουν ικανότατοι συνεργάτες με μεγάλη γνώση και εμπειρία στο θέμα. Εχει ήδη δημιουργηθεί ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων με τη συμβολή και της προέδρου κυρίας Αντωνίου, η οποία, όπως αντιλαμβάνεσθε, εξ αντικειμένου κατέχει το θέμα απόλυτα».
«Προσλήψεις στα νοσοκομειακά φαρμακεία»

Ωςνοσοκομειακός φαρμακοποιός, μπορείτε να μας περιγράψετε την υφιστάμενη κατάσταση στο ΕΣΥ;

«Είναι γνωστές οι δυσκολίες και τα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία. Οι οριζόντιες μειώσεις –ξεπερνούν συνολικά το 55% –που έγιναν στους προϋπολογισμούς τα τελευταία χρόνια οδήγησαν πολλά νοσοκομεία σε αδυναμία κάλυψης των ασθενών τους με τα αμιγώς νοσοκομειακά φάρμακα. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή τα υφιστάμενα κονδύλια (όπως αυτά διατέθηκαν το 2014) δεν επαρκούν για περισσότερο από ένα δίμηνο. Ελπίζω σύντομα να δοθούν τα αναγκαία συμπληρωματικά ποσά.
Ενα πολύ σημαντικό πρόβλημα είναι και η υποστελέχωση των νοσοκομειακών φαρμακείων. Μεγάλος αριθμός νοσοκομείων (περισσότερα από 50) έχουν μόνο έναν φαρμακοποιό, περίπου 25 φαρμακεία δεν έχουν φαρμακοποιό ή έχουν κάποιον επικουρικό (που όπως γνωρίζετε οι συμβάσεις τους λήγουν στο τέλος του χρόνου). Οι τελευταίες προσλήψεις έγιναν σχεδόν πριν από δέκα χρόνια και υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι που σύντομα θα συνταξιοδοτηθούν.
Θεωρούμε απαραίτητη την άμεση προκήρυξη των 80 θέσεων. Γνωρίζουμε ότι στο υπουργείο Υγείας είναι σε εξέλιξη σχετική διαδικασία. Η αναλογία φαρμακοποιών ανά κλίνες βάσει και των ευρωπαϊκών προτύπων είναι 1 προς 80. Στην Ελλάδα απέχουμε δραματικά από αυτά τα ποσοστά. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι υπάρχουν σημαντικά κενά που πρέπει να καλυφθούν. Γνωρίζουμε ότι η ηγεσία του υπουργείου έχει πλήρως κατανοήσει τον σημαντικό ρόλο των νοσοκομειακών φαρμακοποιών στην ορθολογική χρήση του φαρμάκου και στην παροχή αξιόπιστων υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς, και πιστεύουμε ότι θα αντιμετωπίσει το υφιστάμενο πρόβλημα με επιπλέον προσλήψεις που θα ενταχθούν στον συνολικό αριθμό του υγειονομικού προσωπικού που έχει προαναγγείλει. Αντίστοιχη μέριμνα θα πρέπει να υπάρξει και για προσλήψεις βοηθών φαρμακείου, όπου επίσης υπάρχουν ανάλογα προβλήματα.Η επίσπευση στη διαδικασία πρόσληψης επικουρικών φαρμακοποιών (κατ’ αντιστοιχία της διαδικασίας που ακολουθείται για τους γιατρούς) σίγουρα μπορεί να συμβάλει θετικά.
Τέλος, θαπρέπει να αναφερθούμε και στην καθυστέρηση πληρωμής των εφημεριών μας αλλά και στις «αυθαίρετες» περικοπές που δεχόμαστε από πολλές διοικήσεις νοσοκομείων, ένα θέμα για το οποίο φαίνεται να απαιτούνται κεντρικές ενέργειες».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ