Μείωση ως και κατά 59% των κρίσεων άσθματος και βελτίωση της λειτουργίας των πνευμόνων δείχνουν τα αποτελέσματα δύο κλινικών δοκιμών φάσης ΙΙΙ για την ουσία Reslizumab. Πρόκειται για το υπό ανάπτυξη σκεύασμα ενδοφλέβιας χορήγησης της Teva Pharmaceutical Industries Ltd που προορίζεται για άτομα με σοβαρές κρίσεις άσθματος. Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα δύο κλινικών μελετών φάσεως ΙΙΙ, τα οποία παρουσιάστηκαν τόσο στην Ετήσια Συνάντηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Αλλεργιών, Ασθματος και Ανοσολογίας (AAAAI) όσο και στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet Respiratory Medicine», η συχνότητα εμφάνισης ασθματικών παροξυσμών σε ασθενείς με ηωσινοφιλικό άσθμα μειώθηκε περίπου στο μισό μετά τη χορήγηση Reslizumab. Αντίστοιχα θετικά αποτελέσματα παρουσιάστηκαν και σε ό,τι αφορά τη βελτίωση της λειτουργίας των πνευμόνων.
Η διατήρηση καλών αποτελεσμάτων στις κλινικές έρευνες ως την 52η εβδομάδα δοκιμών θεωρείται άκρως σημαντική για τους επιστήμονες. Η έγκρισή του, τονίζουν, θα μπορούσε να προσθέσει στη «φαρέτρα» των γιατρών μια νέα θεραπευτική επιλογή η οποία θα συνέβαλλε στην αισθητή βελτίωση του ελέγχου των συμπτωμάτων των ασθενών χαρίζοντάς τους καλύτερη ποιότητα ζωής.
Στο πλαίσιο των κλινικών δοκιμών συμμετείχαν συνολικά 953 άτομα με άσθμα και αυξημένα επίπεδα ηωσινόφιλων (κατηγορία πολυμορφοπύρηνων λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία μεταξύ άλλων ελέγχουν τους μηχανισμούς που σχετίζονται με τις αλλεργίες και το άσθμα) τα οποία, παρά τη λήψη κορτικοστεροειδών (ICS), παρέμεναν αρρύθμιστα και είχαν παρουσιάσει τουλάχιστον μία κρίση άσθματος το περασμένο έτος.
Οπως κατέδειξαν τα νεότερα δεδομένα, η θεραπεία με Reslizumab είχε αξιοσημείωτα αποτελέσματα στον περιορισμό της συχνότητας εμφάνισης κλινικών παροξύνσεων άσθματος συγκριτικά με το εικονικό φάρμακο, με τις δύο μελέτες να καταγράφουν 50% και 59% μείωση των κρίσεων κατά τη διάρκεια ενός έτους. Ταυτόχρονα παρατηρήθηκε ότι το Reslizumab βελτιώνει σημαντικά από την τέταρτη εβδομάδα την πνευμονική λειτουργία στους ασθενείς που, παρά τη λήψη εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών, δεν είχε καταστεί εφικτό να ελεγχθούν αποτελεσματικά.
Σύμφωνα με τον δρα Michael Hayden, πρόεδρο του Τμήματος Ερευνας και Ανάπτυξης και επικεφαλής του Επιστημονικού Τομέα της Teva Pharmaceutical Industries Ltd, «υπάρχει τεράστια ανάγκη μεταξύ του πληθυσμού των ασθματικών ασθενών για στοχευμένες θεραπευτικές επιλογές οι οποίες θα μπορούσαν να περιορίσουν τον αριθμό των ετήσιων ασθματικών παροξύνσεων και να τους βοηθήσουν να ελέγξουν αποτελεσματικά την κατάστασή τους».

Σωστή ενημέρωση για ένα δυσάρεστο πρόβλημα
Τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν ακράτεια έχουν οι γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες. Η πιθανότητα να εμφανιστεί ακράτεια αυξάνεται σημαντικά με την αύξηση της ηλικίας, χωρίς να θεωρείται φυσιολογική συνέπεια της ηλικίας. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον μία στις δέκα γυναίκες 40-65 ετών και τρεις στις δέκα γυναίκες άνω των 65 ετών αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι ακράτειας ούρων:
–Ακράτεια από προσπάθεια η οποία συμβαίνει στη διάρκεια συγκεκριμένων δραστηριοτήτων όπως ο βήχας, το φτάρνισμα, το γέλιο ή η άσκηση.
–Ακράτεια από έπειξη. Ενέχει μια ισχυρή, ξαφνική επιθυμία για ούρηση που ακολουθείται από άμεση σύσπαση της κύστης και ακούσια απώλεια ούρων. Δεν έχετε αρκετό χρόνο μεταξύ του αισθήματος της ανάγκης για ούρηση και της ούρησης αυτής καθαυτής.
–Ακράτεια από υπερπλήρωση. Συμβαίνει όταν η κύστη δεν αδειάζει πλήρως, γεγονός που οδηγεί σε διαρροή.
–Μεικτή ακράτεια. Περιλαμβάνει περισσότερους από έναν τύπο ακράτειας ούρων.
Τα αίτια περιλαμβάνουν:
  • Προβλήματα ανατομίας.
  • Απόφραξη.
  • Εγκεφαλικά ή νευρικά προβλήματα.
  • Νευρομυϊκές διαταραχές.
  • Ανοια ή άλλα ψυχολογικά προβλήματα που επηρεάζουν την ικανότητα αναγνώρισης και απόκρισης στην ανάγκη για ούρηση.
Η ακράτεια μπορεί να είναι ξαφνική και προσωρινή ή συνεχιζόμενη και μακροχρόνια.
Τα αίτια της ξαφνικής ή προσωρινής ακράτειας περιλαμβάνουν:
  • Κατάκλιση.
  • Συγκεκριμένα φάρμακα (π.χ., διουρητικά, ηρεμιστικά).
  • Νοητική σύγχυση.
  • Εγκυμοσύνη.
  • Λοίμωξη ή φλεγμονή προστάτη.
  • Ενσφήνωση κοπράνων από σοβαρή δυσκοιλιότητα προκαλώντας πίεση στην κύστη.
  • Λοίμωξη ή φλεγμονή του ουροποιητικού συστήματος.
  • Απόκτηση βάρους.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το «Α» και το «Ω» για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η σωστή ενημέρωση των πασχόντων. Μόνο έτσι θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν τις χαρές της ζωής.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ