«Η καλή υγεία ξεκινά από το στόμα» υποστηρίζουν οι ειδικοί επιστήμονες και δεν έχουν άδικο. Το στόμα είναι καθρέφτης της υγείας ενός ατόμου. Επίσης, σοβαρές παθήσεις είναι δυνατόν να ξεκινήσουν από ένα χαλασμένο δόντι.
Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνο Ουλή, καθηγητή της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, η στοματική φροντίδα πρέπει να ξεκινά από τη στιγμή που βγαίνουν τα πρώτα δόντια στα παιδιά. Οι γονείς πρέπει να καθαρίζουν προσεκτικά με μια γάζα τα ούλα των παιδιών. «Σε αυτή την ηλικία περισσότερο μετρά η συνήθεια και λιγότερο το αποτέλεσμα, καθώς τα παιδιά ως την ηλικία των 30 μηνών διανύουν το μιμητικό στάδιο» αναφέρει.
Ο καθηγητής συμβουλεύει τους γονείς να επισκέπτονται τον παιδοδοντίατρο όχι αργότερα από τον πρώτο χρόνο ζωής του παιδιού, περισσότερο για να λάβουν οδηγίες που αφορούν τη σωστή φροντίδα των δοντιών του, τη χρήση πιπίλας και μπιμπερό. «Πολλοί γονείς ταΐζουν τα παιδιά τους με μπιμπερό στο κρεβάτι. Δεν γνωρίζουν ότι αυτό είναι καταστροφικό και ότι ευθύνεται για την εμφάνιση τερηδόνας» σημειώνει ο κ. Ουλής.
Σε ό,τι αφορά τα μεγαλύτερα παιδιά και τους ενηλίκους ο καθηγητής αναφέρει ότι πρέπει να επισκέπτονται τον οδοντίατρο για έλεγχο τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο. Οπως επισημαίνει, υπάρχουν άνθρωποι που πρέπει να επισκέπτονται τον οδοντίατρο κάθε τρεις με τέσσερις μήνες και άλλοι μία φορά τον χρόνο. Εξαρτάται από τις συνήθειες κάθε ατόμου και την εικόνα του στόματός του. Ολοι πάντως πρέπει να βουρτσίζουν τα δόντια τους το λιγότερο δύο φορές την ημέρα και οπωσδήποτε αμέσως μετά την κατανάλωση ζάχαρης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ