Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε ο υπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης θίγοντας δύο σοβαρά ζητήματα: την ανασυγκρότηση του ΕΟΠΥΥ και την απόλυση γιατρών του Οργανισμού, αλλά και τις μειώσεις των τιμών των φαρμάκων, κυρίως των off patent (των πρωτοτύπων που έχουν χάσει την πατέντα τους) και των γενοσήμων.
Τον τελευταίο καιρό οι προτάσεις φορέων για την ανασυγκρότηση του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και κατ’ επέκταση του ΕΟΠΥΥ διαδέχονται η μία την άλλη. Οι περισσότεροι καλούν τον υπουργό να διατηρήσει τον διπλό ρόλο του φορέα και να μη γίνει αποκλειστικά και μόνο αγοραστής υπηρεσιών υγείας. Οι τελικές προτάσεις της εννεαμελούς Επιτροπής για την Αξιολόγηση των Δομών και του Προσωπικού του ΕΟΠΥΥ θα παραδοθούν στον υπουργό Υγείας στις 6 Δεκεμβρίου. Πάντως, υπάρχει έντονη αμφιβολία από μέλη της Επιτροπής αν ως την ημερομηνία αυτή θα έχει προλάβει να καταγράψει και να αξιολογήσει την υπάρχουσα δομή των υπηρεσιών καθώς και να καταθέσει τις προτάσεις της.
Το δεύτερο ζήτημα, αυτό της μείωσης των τιμών των φαρμάκων, προκάλεσε την περασμένη εβδομάδα τριγμούς στη Βουλή. Ο υπουργός Υγείας εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι καταψηφίζει μια τροπολογία που αφορά τη μείωση τιμών 6.000 φαρμάκων, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής υποστήριξε ότι η ρύθμιση εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών. Η τροπολογία θα τεθεί στη Βουλή σε ονομαστική ψηφοφορία την προσεχή Τετάρτη έπειτα από πρόταση του ΠαΣοΚ.
Οι αντιδράσεις για το θέμα της μείωσης των τιμών των φαρμάκων είναι έντονες από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας, καθώς με τη νέα ρύθμιση μειώνεται η τιμή των γενόσημων φαρμάκων κατά 18,7%. Σήμερα, η τιμή τους είναι στο 80% της τιμής των off patent και με τη νέα ρύθμιση θα πάει στο 65%. Ετσι, η τιμή του γενοσήμου θα είναι στο 32,5% της τιμής του πρωτότυπου φαρμάκου με πατέντα και όχι στο 40%, όπως είναι σήμερα.
Υπάρχουν αντιδράσεις και από τον χώρο των πολυεθνικών. Οπως αναφέρουν στελέχη των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, υπάρχουν σήμερα πολλά off patent προϊόντα που είναι τιμολογημένα πάνω από τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό διότι σε όλες τις προηγούμενες ανατιμολογήσεις υπήρχε ένα κατώτατο όριο τιμών, συνήθως στα δέκα ευρώ, για την προστασία των φαρμάκων.
Επειδή όμως –σημειώνουν –μόνο τα φάρμακα που έχασαν την πατέντα τους μετά την 1η Ιανουαρίου του 2012 θα τιμολογηθούν με βάση τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών, τα παλιά off patent θα μείνουν ακριβά. Το ίδιο και τα παλιά γενόσημα, καθώς τιμολογούνται ως ποσοστό των off patent.
Οπως επισημαίνουν στελέχη του χώρου της φαρμακοβιομηχανίας, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα επιβάλει οριζόντιες μειώσεις 15% στα προϊόντα εκτός πατέντας. «Ολοι όμως γνωρίζουν», σημειώνουν, «ότι στη διάταξη τιμολόγησης θα υπάρχει επίπεδο προστασίας 12 ευρώ ή 0,4 ευρώ κόστος ημερήσιας θεραπείας. Μέχρι το ποσό αυτό η τιμή των προϊόντων δεν θα μειωθεί. Με άλλα λόγια, η μείωση θα γίνει στα off patent προϊόντα που θα έχουν τιμή πάνω από 12 ευρώ». Αυτό θεωρούν ότι είναι πολύ υψηλό επίπεδο προστασίας, ειδικά για τα γενόσημα.

Αντιθέτως όλα τα on patent προϊόντα (αυτά που δεν έχουν χάσει την πατέντα τους) θα μειωθούν ακόμη κι αν η τιμή τους είναι χαμηλότερη από 12 ευρώ, καθώς θα λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ως εκ τούτου, συμπεραίνουν, «το σύστημα υποχρεώνει τους ασφαλισμένους να πληρώσουν πολύ ακριβά τα παλαιότερα φάρμακα και σχεδόν όλα τα γενόσημα (τα αντίγραφα που έχουν 12 ευρώ αντιστοιχούν σε off patent πάνω από 15-16 ευρώ) ενώ διατηρεί σε πολύ χαμηλές τιμές τα καινούργια φάρμακα».
Στο σημερινό αφιέρωμα του «Βήματος» φιλοξενούνται απόψεις γιατρών, φαρμακοποιών και εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας, οι οποίοι αναλύουν τις θέσεις τους τόσο για το φάρμακο όσο και για το σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
Διαβάστε επίσης:

Απειλή για τη δημόσια υγεία οι νοσοκομειακές λοιμώξεις

Νίκος Μπουφίδης: «Ναι στον εξορθολογισμό, όχι με εξευτελιστικές τιμές»

Νίκος Χατζηνικολάου: «Τα καινοτόμα φάρμακα για τον καρκίνο σώζουν ζωές»

Τρίτη αιτία θανάτου θα είναι η ΧΑΠ ως το 2020

Μέριλιν Μάφετ: «Η αξία της φυσικοθεραπειας είναι μεγαλύτερη από ποτέ»

Εξατομικευμένη θεραπεία γιατο μεταστατικό μελάνωμα

«Να αποφύγουμε μια σοβαρότερη ανθρωπιστική κρίση»

Επιδίωξη η ενίσχυση και όχι η διάλυση της Υγείας

Τα γενόσημα και το μέλλον της περίθαλψης

Οδοντιατρική περίθαλψη και δημόσια υγεία

Πλήγμα στην «καρδιά» του κράτους πρόνοιας

Μοχλός ανάπτυξης τα γενόσημα φάρμακα

Ο φαρμακοποιός στην κρίση

Μειώνουν τη δόση των φαρμάκων λόγω ανέχειας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ